ONS Sneek op snikheet Zuidersportpark veel te sterk voor FC Rotterdam Oost: 5-1

Aardige eerste helft, heel aantrekkelijke tweede helft met vier mooie doelpunten

Door Simon Visser

Autopech

Op een snikheet Zuidersportpark en voor een handjevol toeschouwers won derde divisionist ONS Sneek zaterdagmiddag de oefenwedstrijd tegen FC Rotterdam Oost met 5-1 na een 1-1 ruststand. Ging het oefenduel voor de rust nog aardig gelijk op, na de hervatting walsten de oranjehemden over de vermoeide gasten heen. Met slechts twaalf spelers was FC Rotterdam Oost naar Sneek gekomen. Er was gerekend op veertien spelers, maar twee bereikten wegens autopech de Waterpoortstad niet. Waar de formatie van trainer Paul Raveneau in de tweede helft naar hartenlust kon wisselen was dat dus niet weggelegd voor het in het blauw en zwart gestoken FC Rotterdam Oost, dat in Sneek nauwelijks spelers telde uit het oostelijk deel van de Maasstad.

Technisch vaardig

ONS Sneek trof een opponent, die bestond uit een mix van spelers uit Rotterdam Oost van Alexandria’ 66, Deltasport uit Vlaardingen, SVS uit Capelle aan den IJssel, AFC uit Amsterdam, Koninklijke HFC uit Haarlem, Jong FC Den Bosch, Jong NEC (Nijmegen) en Jong Go Ahead Eagles (Deventer). Op papier een behoorlijk sterk elftal met Franklin Lewis, basisspeler van de Koninklijke HFC, Denzel Budde van Jong NEC, Franklin Rodriguez van Jong FC Den Bosch en Jairzinho Slijmgard van Jong Go Ahead Eagles in de gelederen. FC Rotterdam Oost etaleerde in Sneek, dat het over technisch vaardige spelers beschikt. Het grote manco tegen ONS Sneek was, dat FC Rotterdam Oost aanvallend er weinig van bakte. Tot het strafschopgebied was het over.

Hamstringklachten

Onze trainer Paul Raveneau startte met de volgende elf: Keeper Joep van de Haar en de veldspelers Oege Sietse van Lingen, Pieter Mulder, Denzel Prijor, Jordy den Hoedt, Nick Burger, Wesley Tankink, Han van Dijk, Jan Dommerholt, Genridge Prijor en Sam Crowther. Al na vijf minuten moest middenvelder Wesley Tankink wegens hamstringklachten het veld verlaten. Voor hem in de plaats Tom Arissen. Wesley Tankink over zijn uitvallen: ,,Ieder seizoen heb ik hamstringklachten. Na een weekje zijn de klachten ook weer voorbij. Meestal heb ik de klachten rechts, nu links’’. Bij ONS Sneek zijn Ruendel Martina en Tiemen Hendrik Landman nog niet inzetbaar. Ruendel Martina kampt met een liesblessure. Tiemen Hendrik Landman ook, maar hij heeft bovendien een middenhandsbeentje gebroken. Landman: ,,Over drie weken is het gebroken middenhandsbeentje wel weer genezen. Aan een lies zal ik binnenkort geopereerd moeten worden. Het blijft afwachten’’. Nick Kuipers was er tegen FC Rotterdam Oost ook niet bij. Hij had toestemming gekregen voor het vieren van een vrijgezellenfeestje van een vriend.

Aanvallende impulsen

In een 4-3-3 formatie werd begonnen aan het tweede oefenduel van de intensieve voorbereiding op het seizoen 2019-2020. Het meest opvallend in de eerste helft waren de aanvallende impulsen van back Oege Sietse van Lingen. Hij zorgde steeds voor gevaar door zijn veelvuldig opkomen over links, waar hij het goed kon vinden met Jan Dommerholt. Al voor de rust had ONS Sneek de gasten uit Rotterdam op royale achterstand moeten zetten. Dat gebeurde door het missen van een handvol echte kansen niet. De eerste kans van ONS Sneek was voor Han van Dijk na een pass op maat van aanvoerder Nick Burger. Aan de andere kant wist Denzel Prijor in de tiende minuut door goed ingrijpen een vroege achterstand te voorkomen. Na een kwartier een gave combinatie op links van ONS Sneek tussen Van Lingen en Dommerholt. Laatstgenoemde schoot nipt naast.

Met de borst

Ook FC Rotterdam Oost wist een goede mogelijkheid niet te verzilveren. Spits Sam Crowther opende in de achttiende minuut verdiend de score voor ONS Sneek. Na goed voorbereidend werk van wie anders op links van Oege Sietse van Lingen was het raak: 1-1. Sam Crowther: ,,Ik nam de bal met de borst aan en scoorde beheerst’’. Nadat Oege Sietse van Lingen een schot van afstand zag gestopt door de jeugdige doelman Lee van der Meer, die Alexandria’ 66 gaat verlaten en komend seizoen speelt bij zondag hoofdklasser Alphense Boys, had hij in de 22ste minuut moeten scoren na een fraaie ONS Sneek-aanval. In dezelfde minuut ook de eerste drinkpauze. Nog meer zouden volgen.

Hard en hoog

ONS Sneek bleef zich kansen scheppen in de eerste 45 minuten. Na goed werk van Jan Dommerholt schoot Sam Crowther naast. Na een half uur zag  Oege Sietse van Lingen zijn imponerende solorush slechts beloond met een corner, die niets opleverde. Een vrije trap van Nick Burger leidde ook niet tot een tweede treffer. In minuut veertig zag Jan Dommerholt zijn doelpoging gesmoord. Een minuut later viel uit het niets de gelijkmaker. Verdediger Franklin Rodriguez mocht van ONS Sneek vele meters overbruggen en van grote afstand hard en hoog raak schieten: 1-1. Vlak voor de pauze belandde de kopbal van Tom Arissen na goed werk van Jan Dommerholt naast en knalde Han van Dijk hoog over.

Fraaie kopbal

ONS Sneek begon aan de tweede helft met Barry Ditewig in het doel. Verder geen wijzigingen. Vier minuten na de hervatting kwam ONS Sneek op 2-1.Uit een afgemeten voorzet van Genridge Prijor van rechts kopte Han van Dijk fraai raak. Even later redde Barry Ditewig uitstekend op een inzet van Franklin Lewis. Een solo van Genridge Prijor eindigde met een schot in het zijnet. Na een kwartier in de tweede helft wisselde Paul Raveneau zijn formatie op veel plaatsen. Jelle de Graaf, Davey Lohman, Tyson Dos Santos, Rannick Schoop, Sidney de Jong en Joël Brandsma maakten hun opwachting. Oege Sietse van Lingen, Sam Crowther, Nick Burger en Han van Dijk werden niet gewisseld.

Schitterend balletje

Steeds beter begon ONS Sneek te draaien in de tweede helft. FC Rotterdam Oost kwam er in het laatste half uur niet meer aan te pas. De vermoeidheid ging de gasten parten spelen. In de zeventigste minuut 3-1 door Han van Dijk na prachtig voorbereidend werk van Jelle de Graaf. Het mooiste ONS Sneek-doelpunt viel te bejubelen in de 77ste minuut. Met een schitterend balletje, een lobje, bediende Sam Crowther op links Davey Lohman. De Bolswarder scoorde ook al schitterend: 4-1. In de slotfase kwam Jan Dommerholt andermaal binnen de lijnen als vervanger van Sam Crowther. Zes minuten voor het einde bepaalde de knap spelende Jelle de Graaf de eindstand op 5-1. Daaraan ging een pass op maat van Nick Burger vooraf. Eerder had FC Rotterdam Oost met 4-3 verloren van het Rotterdamse Spartaan’20.

Gretigheid

Wat voor waarde moet worden toegekend aan het treffen tegen FC Rotterdam Oost? In de eerste plaats, dat de verjonging van onze  A-selectie volop perspectief biedt. Tegen FC Rotterdam Oost lieten met name Oege Sietse van Lingen en Han van Dijk zien, dat ze per wedstrijd groeien. Tegen de sympathieke gasten uit de stad van Feyenoord had onze hoofdmacht steeds het beste van het spel en ook heel veel balbezit. Daarnaast viel de gretigheid op van onze talentvolle A-selectie. Onze trainer Paul Raveneau glom dan ook van oor tot oor na afloop. Lees hier zijn commentaar.

Grote tevredenheid.

,,Belangrijk voor mij en de ploeg is, dat tegen FC Rotterdam Oost verschillende spelers hebben gescoord. Ik heb heel mooie doelpunten gezien. Mijn spelers hebben er vanmiddag ondanks de hitte een echte wedstrijd van gemaakt  Dat is goed om te zien. Mijn spelers gunnen elkaar ook het succes. Dat we vanmiddag het tweede oefenduel winnend hebben afgesloten stemt me tot grote tevredenheid’’.