Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek opnieuw naar Amsterdam

Op de eerste zaterdag in september was asv DE DIJK in Amsterdam-Noord gastheer van ONS Sneek. Aanstaande zaterdag trekken de Snekers voor de tweede keer in deze competitie over de Afsluitdijk naar Amsterdam. Nu om op het sportpark aan het Olympiaplein avv SWIFT te bekampen. Voor ONS Sneek een eerste bezoek aan deze mede-Hoofdklasser. In de stilgelegde competitie van het seizoen 2020-2021 waren de Amsterdammers al eens te gast in Sneek. Maar een ontmoeting in Amsterdam zat er door de afgebroken competitie niet in.

Op papier is SWIFT-ONS Sneek een interessante wedstrijd. Het verschil op de ranglijst is slechts 1 punt, in het voordeel van ONS Sneek. De oranjehemden uit Sneek staan momenteel op de 9e plaats met 9 punten uit 7 duels, SWIFT staat op de 11e plaats met 8 punten uit 7 wedstrijden. Een vergelijkbare situatie dus!

Daarnaast vertonen de prestatiescurves van beíde teams een grillig verloop. Verrassingen in positieve zin worden afgewisseld met teleurstellingen. Bij ONS Sneek vallen de overwinningen op FLEVO BOYS en RKAV VOLENDAM in positieve zin, en de nederlaag in en bij NOORDSCHESCHUT in negatieve zin op. SWIFT won de derby in en van VOLENDAM met maar liefst 4-1, maar moest afgelopen zaterdag de winst in eigen huis afstaan aan AZSV uit Aalten.

Historie

Avv SWIFT (Amsterdam) werd opgericht op 1 februari 1910. Thuishaven is het Sportpark Olympiaplein. In 2009, toen SWIFT naar de Hoofdklasse promoveerde, werden op het Olympiaplein twee velden voorzien van kunstgras en kreeg de club er een scorebord bij. Opvallend is dat SWIFT geen tribune heeft. Dit komt doordat historisch vastgelegd is dat de zichtlijn van de Parnassusweg tot aan het Monument Indië-Nederland vrij moet blijven. De standaardelftallen spelen in het seizoen 2021/22 in de Hoofdklasse zaterdag (B) en Derde klasse zondag van het KNVB-district West-I.

Hoogtepunt was het winnen van het Gouden Kruis in 1976. Het was voor het eerst dat een zaterdagteam het algeheel kampioenschap van de afdeling Amsterdam won. SWIFT-zaterdag promoveerde dat jaar naar de Vierde klas KNVB. In het seizoen 2008/09 promoveerde SWIFT/za.  naar de Eerste klasse, middels het kampioenschap dat met een straatlengte voorsprong werd binnengehaald. Het jaar erna eindigde het team verrassend op de vierde plaats. Dit was genoeg voor een nacompetitie waarin het promotie afdwong naar de Hoofdklasse. Omdat in datzelfde seizoen 2010/11 de Topklasse werd geïntroduceerd, bleef SWIFT actief op het één na hoogste amateurniveau. SWIFT degradeerde in haar eerste Hoofdklasse seizoen direct terug naar de Eerste klasse, SWIFT eindigde als 13e en voorlaatste. In het seizoen 2014/15 dwong zaterdag-1 opnieuw promotie af naar de Hoofdklasse.

Furore maakte SWIFT in de KNVB-beker. In de eerste ronde van dit toernooi van het seizoen 2017/18 werd Vitesse, de bekerwinnaar van het seizoen daarvoor, na strafschoppen verslagen. SWIFT was hiermee de eerste amateurclub in de Nederlandse voetbalgeschiedenis die de bekerhouder in de eerste wedstrijd van de volgende bekercompetitie uitschakelde. In de volgende ronde was Feyenoord de tegenstander; deze wedstrijd ging met 1-4 verloren.

Ziedaar enkele highlights uit de geschiedenis van de Amsterdammers, die inmiddels hun eeuwfeest alweer enkele jaren achter de rug hebben.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-SWIFT op 19 september 2020

De tegenstander

In vergelijking met het team, dat in september 2020 naar Sneek kwam voor de competitie kent SWIFT een aantal wijzigingen. Dat heeft niet als voornaamste reden, dat er veel nieuwe spelers zijn aangetrokken. Kijkend naar de basis-elf van de laatste weken zijn er ten opzichte van vorig jaar een aantal spelers uit de vereniging zelf door trainer Martin de Groot opgeroepen. Van de spelers die al enige naam en faam hebben speelt Tiemen van Heezel (ex-HHC) in de laatste (verdediging) linie. Ex-Lissenaar Koen Fokkema behoort ook nog steeds tot de selectie. Nieuw is doelman Mats van der Wijst, voormalig doelman bij ADO’20 uit Heemskerk.

Recente prestaties

Gabriël Fernando doet een poging te scoren in de wedstrijd ONS Sneek-SC Genemuiden op
9 oktober 2021

Afgelopen zaterdag speelde SWIFT ook al een thuiswedstrijd, en wel tegen AZSV uit Aalten. In DE GELDERLANDER staat te lezen, dat SWIFT voetballend de betere was. Maar het doelpunt dat Joost Rasing al in de 8e minuut maakte bleek door stug verdedigen en een enorm stuk vechtlust van AZSV voldoende voor de winst van de Aaltenaren. ONS Sneek krijgt dus te maken met een ploeg die het van verzorgd voetbal moet hebben. Maar diezelfde ploeg is tegelijk gebrand om dat nu wel in winst om te zetten.

ONS Sneek gaat met dezelfde intenties naar Amsterdam. De 0-4 – nederlaag tegen SC GENEMUIDEN werd afgelopen dinsdagavond gevolgd door een 1-0 – winst in de ingelaste oefenwedstrijd tegen d’OLDE VESTE uit Steenwijk. Maar zaterdag gaat het om het ‘ecchie’, en dat is toch andere koek.

Uw schrijver is zo optimistisch om te gaan voor een punt. Puur gebaseerd op het feit, dat de nederlaag tegen SC GENEMUIDEN zo snel mogelijk naar het verleden gespeeld moet worden. En dat kan het beste door zaterdag opnieuw met hart en ziel de strijd met de tegenstander aan te gaan. En wanneer je dát hebt gedaan heb je het beste van jezelf gegeven. En méér kun je niet.

Jan van der Veen

Delen