Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek speelt in een week van herinnering tegen een oude bekende: ACV

ONS Sneek speelt in een week van herinnering tegen een oude bekende

Afgelopen zaterdag schreef ONS Sneek historie door voor het eerst in officieel verband te winnen van ASWH uit Hendrik Ido Ambacht. Op het Zuidersportpark in Sneek werd het na een spannende wedstrijd uiteindelijk 3-1 voor de Snekers.

De dag daarop was er echter droefheid in de ONS-gelederen. Het bericht kwam af, dat Jan Steenwijk was overleden. Steenwijk speelde in de jaren ’60 van de vorige eeuw als verdediger in het 1e elftal. Maar velen kennen hem ook als voorzitter van onze vereniging. Een functie die hij 25 jaar lang bekleedde. Jan Steenwijk was een bijzondere voorzitter. In alle rust leidde hij de vereniging. Maar Jan maakte vooral indruk als voorzitter in het-er-zijn-als-mens-voor-de-medemens. Misschien wel het sterkste kwam dat tot uitdrukking, toen in 1971 drie ONS-ers verongelukten op de terugreis na een oefenwedstrijd tegen QVC; en een vierde zwaar gewond werd. Jan wás er voor degenen die hem toen nodig hadden. Dat hij later, na zijn voorzitterschap van ONS, nog ouderling in de kerk zou worden zal niemand dan ook bevreemden. De liefde voor de medemens zat Jan in de genen. Ook als leraar en dekaan aan het Bogerman College was Jan geliefd. ONS Sneek heeft veel aan Jan te danken!

De competitie ging echter wel door. Op dinsdag 10 april werd er opnieuw ingehaald in de Derde Divisie. In Hengelo speelden Jong FC Twente en DOVO tegen elkaar. DOVO won door een doelpunt van Salim Amerzgiou in de 77e minuut met 0-1 en is daardoor nagenoeg veilig. Door deze gespeelde inhaalwedstrijd resteren alleen nog de duels van Harkemase Boys tegen respectievelijk Magreb’90 en Jong FC Groningen. Het moment, dat de stand weer een gelijk aantal wedstrijden voor alle clubs laat zien is dus dichtbij.

Ondertussen is het zaak voor de clubs in de onderste regionen om punten te verzamelen. Dat weten zowel ONS Sneek als ACV Assen. Twee oude bekenden van elkaar. In de competitie stonden de beide ploegen al heel wat keren tegenover elkaar. Vaak was ACV daarbij in de bevoorrechte positie dat het hoger stond op de competitieladder dan ONS. ACV was dan ook lange tijd (eind 70-er tot eind 80-er jaren)  toonaangevend in het Nederlandse zaterdagvoetballand. Met landskampioenschappen in 1978, 1986 en 1987 in het zaterdagvoetbal en de algemene amateurtitel in 1978 en 1986 onderscheidde de ploeg uit Assen zich in het (noordelijk) amateurvoetbal. Daarna werd het wat stiller rond de Asser club, alhoewel het steeds in de buurt van de top van het zaterdagvoetbal bleef spelen. In 2017 kwam het, na een paar mislukte pogingen via de nacompetitie, terug op het hoogste amateurniveau door kampioen te worden van de Hoofdklasse B. Tot nu toe is deze omgeving voor ACV nog niet zo succesvol. Na 27 competitieronden staan de Drenten op de 17e plaats met 20 punten, en een doelsaldo van 41 treffers vóór en 67 tegen. ACV leek de opgaande lijn te pakken te krijgen toen het de inhaalwedstrijd in Harkema tegen de Harkemase Boys won met 1-2 in een wedstrijd die een goed spelende Drentse ploeg liet zien. Maar door de recente nederlagen tegen Jong FC Groningen (op 2 april: 1-3)) en Jong Volendam (afgelopen zaterdag: 2-4) is de positie van de mannen van oud-ONS-trainer Fred de Boer er niet florissanter op geworden. Het verschil met ONS Sneek is 12 punten. En dat is veel. De overwinning tegen Harkemase Boys leverde overigens wel de enige punten verzameld in uitwedstrijden op. De overige 17 punten behaalde ACV thuis op het Catawiki Sportpark in Assen. In thuiswedstrijden ligt dus hun kracht. Daarom is het zeker geen gelopen koers voor een ONS Sneek in the winning mood.

DSC_1542

Spelmoment uit de wedsatrijd op 25-11-2017 in Sneek: ONS Sneek-ACV 4-1

Bij ACV is Marco van der Heide ongetwijfeld één van de gevaarlijkste mensen. Én als spelmaker én als doelpuntenmaker (11 in deze competitie). Na zijn carrière als betaald voetballer bij SC Cambuur, speelde Marco bij Drachtster Boys en Oranje Nassau Gr., om vervolgens bij ACV opnieuw furore te maken. Opvallend is het aantal doelpunten dat verdediger Daniël Schans maakte: 5. Veel voor een verdediger. Dat geeft aan, dat hij graag mee naar voren trekt. Harkemase Boys kan daarover meepraten. Ook een man om rekening mee te houden.

In welke samenstelling ONS Sneek aanstaande zaterdag in het veld zal komen is nog een verrassing. Door blessures en schorsingen kan Chris de Wagt op een aantal spelers geen beroep doen. Toch bewijzen een aantal andere spelers de afgelopen weken, nu ze in plaats van de geblesseerden en geschorsten een basisplaats kregen, hun grote waarde voor het team! We hopen daarom toch op een goed resultaat, dat eigenlijk alleen maar echt gunstig is, wanneer de volle drie punten mee uit Assen naar huis terug gaan.

 

 

Delen