ONS Sneek-trein weer op het juiste spoor in Surhuisterveen

ONS Sneek heeft er geen twijfel over laten bestaan, dat de nederlaag, vorige week zaterdag, tegen Broekster Boys een vergissing is geweest. Voor wie dacht, dat de oranje aanvalsmachine al na twee wedstrijden stokte: in Surhuisterveen lieten de Snekers zien, dat scoren nog steeds tot de kwaliteiten van de ploeg behoort. Deze keer was Rik Koelewijn de grote man bij ONS Sneek. Hij scoorde een onvervalste hattrick (3 doelpunten) en was betrokken bij meerdere gevaarlijke aanvallen van de oranjemannen. Het werd uiteindelijk 0-6, nadat beide ploegen met een 0-1 – voorsprong voor ONS Sneek waren gaan rusten.

Eén van de vele duels tussen Nick Kleen (l-ONS Sneek) en Almer de Jager (r-’t Fean’58)

verslag:                                 Jan van der Veen

foto’s:                                  MJFotografieHv  (Martijn van der Veen)

Winnen met zes doelpunten verschil: het is de Snekers de laatste jaren niet vaak overkomen. En het lijkt, alsof het een ‘walk over’ van ONS Sneek is geweest. Niets is minder waar. Hoewel de gasten gedurende de hele wedstrijd een veldoverwicht hadden, probeerde ’t Fean’58 met positief voetbal weerstand te bieden. Omdat de Feansters zich niet bij voorbaat opsloten op eigen speelhelft kreeg ONS Sneek wat ruimte. Het maakte daarvan, getuige de uitslag, dankbaar, maar ook knap gebruik.

Nordin Tahboun (midden) laat zien, dat het voor ONS Sneek geen eenvoudige klus was tegen ’t Fean’58

Niet eenvoudig

Maar met name de eerste 35 minuten waren voor de mannen van Arnoud Koster niet eenvoudig. Het stond goed bij ’t Fean’58 en ONS Sneek had veel moeite om gaten te vinden in de Feanster afweer. Met het verstrijken van de minuten leek de angst groter te worden, dat het weer zo zou gaan als tegen Broekster Boys: de ene aanvalsgolf na de andere, maar géén doelpunten. Het zou uiteindelijk een ongelukkige handsbal worden, die veroorzaakte dat Wesley Tankink de eerste bres in de Feanster muur kon schieten via het benutten van een penalty.

Op en neer

Tot het moment van de penalty was ONS Sneek weliswaar sterker geweest. Maar ’t Fean’58 zat fel op de bal en slaagde erin om het ONS Sneek in de opbouw al lastig te maken. De eerste kans was voor de thuisploeg. Na een mooie actie over links schoot Erwin Tabak voorlangs. Kort daarna moest Wibo van der Werff, die voorafgaande aan de wedstrijd was gehuldigd, omdat hij kortgeleden zijn 100e wedstrijd speelde voor ’t Fean’58, geblesseerd het veld verlaten. En was Fean-trainer Minno van der Werff gedwongen direct al te improviseren.

In die eerste minuten zag Nick Kleen vervolgens tot tweemaal toe een fraaie actie eindigen in de handen van keeper Fincent van der Veen, stuitte Ewart Ottema na perfect gelanceerd te zijn, op dezelfde keeper, en deed ’t Fean’58 iets terug door Erwin Tabak, wiens inzet bijna door Rik Koelewijn in het eigen doel werd gewerkt.

Opzettelijk hands?

In de 23e minuut sloeg het noodlot voor de blauwhemden uit Surhuisterveen toe. Een ongelukkige handsbal (denk aan een aantal Europese wedstrijden in de afgelopen dagen) deed scheidsrechter Knol besluiten ONS Sneek een penalty te geven. Daarmee volgde hij zijn Europees fluitende collega’s. Maar de vraag dient gesteld te worden, of de huidige praktijk in deze situaties wel eerlijk is. Wesly Tankink liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en scoorde onberispelijk: 0-1.

Wesley Tankink op weg om de penalty te verzilveren

De overige 20 minuten van de eerste speelhelft bleven boeien, maar alleen Rik Koelewijn en Nick Kleen konden in die fase nog gevaarlijk dóórkomen. Scoren deden ze beiden (nog) niet.

De trein gaat rijden

Maar in de tweede helft stelde ONS Sneek snel orde op zaken. Reeds na een aantal seconden liet Nick Kleen van rechts een voorzet los, die op de lat belandde. Rik Koelewijn was er als de kippen bij om de terugspringende bal in het doel te werken: 0-2. Daarmee was het verzet van de thuisclub eigenlijk gebroken. In de 52e minuut soleerde Rik over de linker vleugel richting Feanster doel. Met een prachtige diagonale schuiver passeerde hij keeper Fincent van der Veen: 0-3.

Delachance Sabuni was ook deze keer weer ongrijpbaar

ONS Sneek gaat dóór!

Nog steeds probeerde ’t Fean’58 met positief voetbal tegengas te geven. Maar zelfs een (verdiende) eretreffer zat er niet in. Integendeel! ONS Sneek ging door, wetend dat het doelsaldo aan het eind van de competitie mogelijk nog een rol zal spelen. Omdat er al vele grote uitslagen in de afgelopen drie competitiedagen zijn genoteerd gingen de Snekers op zoek naar méér. In de 63e minuut mocht Rik Koelewijn op rechts een vrije trap nemen na een overtreding tegen Nick Kleen. Rik prikte de bal op het kopgrage hoofd van Joran Swart die bij de tweede paal de bal inkopte: 0-4. Een actie over links in de 72e minuut deed Nick Kleen in de buurt van het ’t Fean-doel uitkomen. Diagonaal schoot hij de bal voorbij Fincent van der Veen in de uiterste benedenhoek: 0-5. Het slotakkoord viel te bewonderen in de 84e minuut. Rik Koelewijn soleerde andermaal door de thuisclub-defensie en scoorde wel, waar het invaller David Bergsma in eerste instantie niet lukte: 0-6.

Toch het laatste woord aan ’t Fean’58

Maar ’t Fean’58 zou ’t Fean niet zijn, wanneer ze zouden ophouden met het vinden van een scheurtje in de ONS-muur. Bijna lukte dat in de 86e minuut. Invaller Iwan Henstra was dichtbij, maar via een ONS-verdediger ging de bal over. Twee gevaarlijke corners volgden. Echter, ook hieruit wist de thuisclub geen doelpunt te produceren. Maar een positieve indruk liet de brigade van Minno van der Werff en André van der Molen wel achter! En ONS Sneek ging naar huis met een tas vol doelpunten en een rugzak vol vertrouwen. En dat voelde heel goed!

’t Fean’58-ONS Sneek                            0-6    (0-1)

24  Wesley Tankink    (pen)                         0-1

46  Rik Koelewijn                                            0-2

52  Rik Koelewijn                                            0-3

63  Joran Swart                                                0-4

72  Nick Kleen                                                  0-5

84  Rik Koelewijn                                            0-6

Schr.:                    dhr. M.Knol