Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek-Urk: dinsdag 24 mei 2022 20.00 uur

Dinsdagavond 24 mei: thuis tegen sv Urk

Aanstaande dinsdagavond, 24 mei 2022, speelt ONS Sneek de thuiswedstrijd uit de 28e speelronde van de competitie 2021/2022 in de Hoofdklasse B za. tegen sv Urk. Oorspronkelijk stond deze wedstrijd geprogrammeerd op Hemelvaartsdag (2 dagen later). Maar op die dag is het Zuidersportpark gereserveerd voor het (10e) Jorn Feenstra Toernooi, een jeugdtoernooi met internationale bezetting. Waaraan natuurlijk alle ruimte gegund is. Het is wel te hopen, dat door de afwijkende speeldag beide ploegen in hun sterkste formatie kunnen aantreden. Want voor beide is het een zeer belangrijke wedstrijd. ONS Sneek probeert met alle macht de nacompetitie ivm promotie/degradatie te ontlopen. En sv Urk is in een zeer spannende strijd gewikkeld met SC Genemuiden, Eemdijk en RKAV VOLENDAM om het kampioenschap.

Spelmoment uit de wedstrijd Buitenpost-ONS Sneek op 14-05-2022

ONS-trein stopt in Buitenpost

Na in zes achtereenvolgende wedstrijden geen nederlaag te hebben geleden, verloor ONS Sneek in de aanloop naar de wedstrijd tegen sv Urk afgelopen zaterdag in Buitenpost van de club met gelijk luidende naam. Het was een zeer spannende wedstrijd en beide teams ontliepen elkaar niet veel. De op papier moeilijk tot scoren komende thuisclub wist in déze wedstrijd echter wel het net te vinden. En maar liefst driemaal. Zodat de einduitslag (net als eerder in november 2021 in Sneek) 3-2 in het voordeel van Buitenpost werd. Deze keer zat het ONS Sneek echt niet mee. Want voor het zelfde geld had het kunnen uitpakken in het voordeel van de Snekers.

Moordende strijd om de titel

Ook sv Urk haalde afgelopen zaterdag geen punten binnen. De voormalige eilandbewoners zijn in een heftige strijd gewikkeld om de titel. Urk staat nog wel bovenaan de ranglijst. Maar waar enkele weken geleden de strijd al voortijdig leek beslist te zijn in het voordeel van de blauw-witten is sinds zaterdag j.l. alles weer in elkaar geschoven. Naast sv Urk strijden SC Genemuiden, RKAV VOLENDAM en vv Eemdijk voor de 1e plaats. Sv Urk speelde afgelopen zaterdag thuis tegen datzelfde vv Eemdijk. Een op papier duidelijke 0-3 – nederlaag maakte, dat sv Urk weer volop aan de bak moet, wil het de titel binnenhalen. In werkelijkheid was sv Urk grote delen van de wedstrijd  de ploeg die de wedstrijd domineerde. Maar het scoren ging in deze ontmoeting de gasten gemakkelijker af.

Club met historie

Dinsdagavond dus voor beide ploegen de kans om zich te revancheren. ONS Sneek treft in sv Urk een club met een rijke historie.

Sv Urk werd opgericht op 29 juli 1940. De ‘sv’ ontstond uit het samengaan van twee andere clubs, USV (opgericht in 1932!) en SGO (opgericht in 1933). In 1957 kreeg de club een thuishaven in de vorm van het Wilhelmina Sportpark. Vanaf 1983 speelt sv Urk zijn thuiswedstrijden op sportpark ’t Vormt, even buiten het dorp.

Sportief gezien heeft sv Urk altijd wel zijn partij meegeblazen. En de wedstrijden tegen clubs uit de regio, waartoe we ONS Sneek ook maar rekenen hebben altijd iets bijzonders gehad. Spelers die daaraan vorm gaven in de zestiger en zeventiger jaren waren onder andere de families Romkes en Ras en (Piet) Baarssen. In 1990 promoveerde sv Urk naar het hoogste (zaterdag-)amateurniveau. Aan het eind van het seizoen 1995/1996 mocht het zich zelfs klassekampioen noemen, evenals aan het eind van het seizoen 1999/2000. Beide malen lukte het de blauw-witten nét niet de Algehele zaterdagtitel te veroveren. In 2007 degradeerde sv Urk naar de Eerste Klasse. Dat had mede te maken met de keuze die de club maakte om bijna uitsluitend met eigen spelers in de hoofdmacht uit te komen. De laatste seizoenen speelt de club echter weer op Hoofdklasse-niveau. Ook met bijna uitsluitend spelers uit eigen dorp.

De onderlinge wedstrijden

De (competitie-)historie van ONS Sneek en sv Urk gaat terug tot 1963. Op 16 november 1963 troffen beide clubs elkaar op Urk. ONS won die eerste competitiewedstrijd met 2-1. In totaal troffen beide ploegen elkaar voor de competitie 25 maal. De totaalscore van deze wedstrijden valt negatief voor ONS Sneek uit. De Snekers wonnen 8 maal, maar verloren 12 keer; 5 maal werd er gelijk gespeeld. De doelcijfers zijn ruim in het voordeel van sv Urk: 37-48. In de beker was ONS succesvoller. Vanaf 1951 bestreden beide ploegen elkaar 4 maal in dat verband. ONS Sneek won 3 van de 4 wedstrijden. Met als hoogtepunt: de bekerfinale op 17 mei 2014. ONS (Boso) Sneek won toen  voor het eerst in het bestaan van de club de Districtsbeker door in de finale sv Urk te kloppen met 2-0. De laatste ontmoeting was op zaterdag 5 februari jl. Sv Urk hield via een 3-1 – zege de punten op Urk. Saillant detail: in de negentiger jaren profiteerden beide clubs van de kwaliteiten van dezelfde doelman: Harmen Kuperus, die eerst voor sv Urk en enkele jaren later enkele seizoenen voor ONS Sneek keepte. Op dit moment is hetzelfde het geval. Richard Strijker, keeper van Urk-1 heeft namelijk ook een stuk sportief verleden in Sneek liggen, maar ging omgekeerd van ONS Sneek naar sv Urk.

Kansen

Wat zijn de kansen voor beide ploegen in de komende wedstrijd? Het patroon van de resultaten in de laatst gespeelde wedstrijden laat bij beide team iets grilligs zien. Overwinningen tegen tegenstanders waartegen je op papier kansloos leek. En punten morsen tegen tegenstanders waartegen dat eigenlijk (in theorie) niet had gemogen. Het is het deel geworden van zowel ONS Sneek als sv Urk. Beide ploegen hebben weinig aan een gelijkspel. Dus zullen beide (ieder vanuit hun eigen wedstrijdfilosofie) gaan voor de overwinning. Daarmee kan het een heel open wedstrijd worden, waarin toch het eindresultaat waarschijnlijk niet ver van een remise af zal liggen.

De wedstrijd staat onder leiding van mw. V.Peeters, geassisteerd door dhrn. P.de Jong en W.Renkema

Ieder een goede wedstrijd toegewenst!

 

Jan van der Veen

 

Delen