ONS Sneek verdiend winnaar Fries-Drentse derby

ONS Sneek verdiende winnaar in Fries-Drentse derby

ONS Sneek liet er geen enkele twijfel over bestaan wie in de thuiswedstrijd tegen het Asser ACV de sterkste was. Zelfverzekerd en overtuigend werden de Drenten al vóór rust op een 2-0 achterstand gezet. Beide doelpunten waren van een grote schoonheid. In de tweede helft probeerde ACV, dat op zich niet slecht speelde, zichzelf wat beter in de wedstrijd te spelen. Dat dat risico’s met zich meebracht werd duidelijk, toen het ONS Sneek was, dat na 64 minuten scoorde en de Assenaren op een onoverbrugbare 3-0 achterstand zette. Met een prachtig schot in de bovenhoek maakte Arton Musliu de overwinning voor de thuisclub helemaal zeker (4-0), voordat ACV via invaller Erik Eleveld nog iets terug kon doen. Eindelijk werden de Snekers beloond voor het goede spel van de afgelopen weken.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

DSC_1612

Het moest toch ééns gebeuren, dat ONS Sneek loon naar werken zou krijgen. En wat is er mooier dan wanneer dat in een wedstrijd gebeurt tegen één van de (mede-) noordelijke ploegen in de Derde Divisie. Voor de wedstrijddagen 13 en 14 stonden (en staan) de wedstrijden tegen achtereenvolgens (thuis) tegen ACV Assen en (uit) tegen Harkemase Boys op het programma. Twee wedstrijden die beide hun eigen historie kennen. En die beide iets extra’s met zich meebrengen. Deze middag kwam als eerste het Asser ACV op bezoek op het Zuidersportpark in Sneek. En het viel op, dat juist in een wedstrijd met iets extra’s als deze ONS Sneek zelfbewust en zelfverzekerd van start ging. En dat ook de hele wedstrijd dóór wist vast te houden. Voetballend lieten de Drenten zien, dat ze ook wel iets kunnen. Maar ONS Sneek overtuigde deze middag meer. En dat maakte mee het verschil. Tel daarbij op, dat het kwartje eindelijk eens naar de goede kant viel in een aantal beslissende situaties, dan zijn al een aantal redenen genoemd, waardoor de oranjehemden uit Sneek de overwinning afdwongen. Het werd een aantrekkelijke en boeiende wedstrijd, mede ook omdat de uitstekend leidende scheidsrechter Bronsvoort beide ploegen liet voetballen en het af kon zonder kaarten.

Hoofdrol voor Serge Fatima

DSC_1498

Een belangrijke factor in verdedigend opzicht was deze middag zeker Serge Fatima. Hij vertolkte naast Rein Werumeus Buning in het centrum van de ONS Sneek-defensie een hoofdrol. In dubbel opzicht. Vanwege een neusbreuk moest hij enkele wedstrijden verstek laten gaan. Maar door een gezichtsmasker was het voor hem mogelijk om deze middag weer te spelen. En hij deed dat zonder zich in te houden. En herhaaldelijk met het hoofd! Daarmee ging hij zijn medespelers voor in dadendrang, waardoor ACV duidelijk verrast was. De eerste de beste kans was dan ook voor de thuisclub. In de 5e minuut werd Jan Dommerholt in het strafschopgebied aangespeeld. Hij wist zich los te maken van zijn directe tegenstander. Maar zijn inzet stuitte op keeper Bart Woering, die het ACV-doel met verve verdedigde. Meteen daarna mocht Michael Lanting op zo’n 17 meter van het doel een vrije trap nemen. Via een Asser verdediger ging de bal over. Maar het was oppassen geblazen. ACV loerde op de mogelijkheid de Sneker defensie te verrassen. En met een snelle aanval leek dat in de 9e minuut ook te lukken. Pascal Huser speelde Marco van der Heide (ex-SC Cambuur en ex-Oranje Nassau Gr) aan, die alleen op Barry Ditewig kon doorgaan. Barry schatte de beweging van Marco echter juist in en bezwoer het gevaar. In sneltreinvaart volgden de kansen elkaar op. In de 11e minuut passte Michael Lanting op Arton Musliu, die met een schot van zeker 35 meter keeper Bart Woering net niet kon kloppen. En in dezelfde minuut bracht een combinatie tussen Nick Westebring en Pascal Huser Haaye Feenstra in stelling. Maar hij trof een woud van verdedigers op zijn pad. In de omschakeling speelden Curty Gonzales en Gendridge Prijor elkaar de bal toe. Uit een bijna onmogelijke hoek (tegen de achterlijn aan) draaide Prijor op schitterende wijze de bal in het doel: 1-0. En toen waren er nog maar 13 minuten gespeeld.

DSC_1542

Gendridge Prijor scoort 1-0

ONS Sneek loopt uit

Er gebeurde van alles. Voor beide doelen ontstonden er mogelijkheden. Maar gaandeweg de wedstrijd kreeg ONS Sneek steeds meer controle. Behoudens een kopbal van Marco van der Heide uit een corner van Haaye Feenstra, die door Barry Ditewig met enige moeite onschadelijk kon worden gemaakt, was het ONS Sneek dat steeds meer druk naar voren zette, en het initiatief aan zich trok. In de 28e minuut lanceerde Arton Musliu op rechts Jan Dommerholt. Die zette scherp voor op Curty Gonzales. En Curty kopte (!!!) de bal voorbij keeper Woering: 2-0. Een zeldzaam moment, omdat Curty eigenlijk nooit met het hoofd, maar bijna altijd met de voet scoort! ONS Sneek had vóór rust zelfs op 3-0 kunnen komen. Frits Dantuma (ingevallen voor de geblesseerd geraakte Tom Arissen) stuurde Gendridge Prijor weg. Maar die schoot rakelings voorlangs het doel.

DSC_1582

Curty Gonzales scoort koppend  2-0

In de tweede helft houdt ONS de druk erop.

Aanvankelijk leken de eerste minuten van de tweede helft een dwingender ACV te laten zien. En leverde de pep-talk in de rust van trainer Fred de Boer wat meer druk van de Assenaren op. Maar de kansen waren voor ONS Sneek. Bijvoorbeeld voor Gendrigde Prijor, voor wie de steekpass van Arton Musliu net iets te hard bleek. In de 64e minuut schoot ONS Sneek echter de wedstrijd in het slot. Michael Lanting stond aan de basis van alweer zo’n fraaie ONS-aanval. Zijn pass bereikte Gendridge Prijor. Prijor zag, dat Curty Gonzales er beter voorstond dan hij, en hij passte in de breedte op Curty. Die scoorde vervolgens onberispelijk: 3-0.

DSC_1694

Curty Gonzales maakt de 3-0

Fraaie combinaties en scherpe aanvallen volgden elkaar vanaf dát moment in sneltreinvaart op. En het enige, dat je ONS Sneek kunt verwijten is, dat het niet meer kansen in een doelpunt wist om te zetten. Slechts één doelpunt zou dat spervuur van aanvallen nog opleveren. Maar wel een hele fraaie. Een voorzet van de rechterkant bereikte Arton Musliu in het strafschopgebied. In eerste instantie dook hij (bewust) onder de bal door om hem vervolgens in de draai te controleren en uitgekiend in de rechter bovenhoek van het doel te laten verdwijnen: 4-0.

DSC_1724

Arton Musliu haalt uit voor zijn fraaie 4-0

Eretreffer voor ACV

Even zakte de concentratie bij ONS Sneek wat weg. En ACV rook, dat er misschien nog een beetje eer was te behalen. De voor de jonge Justin Mulder (21 jaar) ingevallen 34-jarige Erik Eleveld probeerde het eens van afstand. Zijn schot van zeker 25 meter spatte uiteen in het net achter Barry Ditewig: 4-1. En eigenlijk verdiende ACV die tegentreffer ook wel op basis van het positieve tegenspel. Maar aan de andere kant had ONS Sneek de stand ook nog verder kunnen en moeten uitbouwen. Bijvoorbeeld door Gendridge Prijor, die zich steeds meer als een vis in het water voelt bij ONS Sneek, en die van invaller Patrick Amels een kans kreeg, waar Patrick misschien beter zelf het had kunnen proberen. In dezelfde, 82e, minuut kwam Patrick vervolgens zelf alleen voor de keeper, maar hij schoot over. Of door invaller Jelle Jan de Graaf, die zijn inzet door keeper Bart Woering zag gekeerd, zoals deze keeper deze middag veel keerde.

Verdiende zege

Vooraf in de voorbeschouwingen werd van alle kanten gewezen op de kwetsbaarheid van ACV in uitwedstrijden. De ploeg won daarvan dit seizoen nog niet één! Daar zouden kansen liggen voor ONS Sneek. Het bleek goed geanalyseerd. Uiteraard geldt als excuus: het ontbreken van een paar bepalende spelers bij de Assenaren. Zoals aanvoerder Guus de Vries, en de tussentijds vertrokken Romano Djajaboe. Maar dat doet niets af aan de voortreffelijke prestatie van een evenzeer door het ontbreken van Ale de Boer (geschorst), Renco van Eeken en Yume Ramos (al lange tijd geblesseerd) andere ONS Sneek. Dat terecht Jan Dommerholt, één van de revelaties van de laatste weken, kroonde tot ‘man of the match’.