ONS Sneek verdient punt in Hoogeveen

Tien seconden vóór het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Joshua Kuipers kreeg ONS-invaller Gerben Visser de bal uit een voorzet van rechts. Gerben leek keeper Rodney Rosink in de luren te gaan leggen. Maar zover kwam het niet! Rosink pakte in een uiterste krachtsinspanning de bal. En luttele tellen later floot de arbiter het duel tussen HZVV en ONS Sneek in de Hoofdklasse B za. naar het verleden. Wanneer de ONS Sneek-spits had gescoord zou de wedstrijd helemaal een kopie zijn geweest van het eerste duel op dinsdagavond 22 maart jl. Toen werd het in de allerlaatste seconden nog 3-2 voor HZVV. Nu bleef de buit onverdeeld. Wanneer je dat afmeet tegen de verhoudingen in het veld dan was dat een terechte uitslag.

verslag:                 Jan van der Veen

Maar wat had ONS Sneek met een derde treffer graag haar gram gehaald. En nog meer………….wat was het mooi geweest voor de strijd om de nacompetitie te ontlopen. Nu al strijden 5 ploegen om 2 nacompetitie-plaatsen te ontlopen. En is het onderlinge verschil 4 punten. Het hadden er 2 kunnen zijn. Want HZVV voetbalde niet zo geweldig als in Sneek en ONS Sneek speelde juist heel redelijk.

En met twee ploegen die in kracht elkaar nauwelijks ontliepen had de verdeling van de punten nog gunstiger voor de Snekers kunnen uitvallen. Maar tweemaal van een achterstand terugkomen is heel knap. En verdient alle respect. ONS Sneek: voor de vijfde achtereenvolgende keer ongeslagen: klasse!

Voorzichtig begin

Al leek het scoreverloop een kopie van de wedstrijd op 22 maart in Sneek, een spektakelstuk net als toen werd het niet. Toen smeten beide ploegen met bakken vol opportunisme. Nu was het aan beide zijden voorzichtigheid troef. Hoewel er toch goede mogelijkheden waren om te scoren. In de 6e minuut bijvoorbeeld nam Han van Dijk de bal op zo’n 30 meter van het doel op zijn slof. Het leer spatte uiteen op de lat boven HZVV-keeper Rodney Rosink. Desondanks bleef het kenmerk voor de eerste 10 minuten: een laag tempo en zoeken.

HZVV op voorsprong en weer niet!

En tóen was daar ineens de 1-0! Jesse van Dalen nam de bal mee tot op de achterlijn, passte op Sander Dzemidzic, die doorpasste op Noah ten Brinke, die op de doellijn stond en eenvoudig kon intikken. Dat was in de 10e minuut. Nauwelijks 1½ minuut later was het echter alweer gelijk. Vanaf de aftrap veroverde ONS Sneek de bal. Alleen ten koste van een overtreding kon HZVV verhinderen, dat de Snekers ver konden oprukken. Gabriël Fernando plaatste zich achter de vrije trap op zo’n 30 meter van het doel. Heel gericht krulde hij de bal in het strafschopgebied van HZVV, waar Joran Swart nog nét zijn hoofd tegen de bal kon zetten. Rodney Rosink was geklopt: 1-1.

Weinig agressie

Het geblesseerd uitvallen van de spits van HZVV, Noah ten Brinke, was één van de meest vermeldenswaardige feiten in de rest van een eerste helft. Voor de rest bleef ONS Sneek de beter voetballende en daardoor ook bovenliggende partij. En was HZVV nog tweemaal dichtbij een treffer in de laatste 5 minuten vóór de thee. Maar de agressie spatte er bij beide partijen niet vanaf.

HZVV wat feller

De tweede 45 minuten bracht een feller HZVV tussen de lijnen. ONS Sneek moest wat meer terug. En in die fase onderscheidde met name op rechts de razendsnelle Kelly Joao zich met een aantal fraaie acties. Uit één daarvan ontstond ook de treffer, waardoor HZVV opnieuw op voorsprong kwam. Invaller Walter Dias Nzasi bediende de naar binnen getrokken Joao, die op zijn beurt vanaf de rand van het strafschopgebied strak inschoot: 2-1. Maar ONS Sneek verloor niet de grip op de wedstrijd. En het was de watervlugge Sneker aanvaller Nick Kleen die dat in de 69e minuut onderstreepte. Een door HZVV te zacht ingespeelde bal werd door Kleen op het middenveld onderschept. Hij snelde ermee naar de achterlijn, passte breed op Han van Dijk, die beheerst intikte: 2-2.

Remise

Achteraf bekeken verzoenden beide ploegen zich vanaf dat moment in feite met een remise. Al claimde HZVV 1 minuut na de gelijkmaker nog een penalty. Scheidsrechter Kuipers was echter niet gevoelig voor de protesten van de thuisclub. Op de reeds eerder vermelde situatie met Gerben Visser, 10 seconden voor het absolute einde van deze wedstrijd, na bleef het duel namelijk verstoken van opwindende situaties. En daarom was de 2-2 die uiteindelijk op het scorebord bleef staan ook een terechte beloning voor beide ploegen. Waardoor het onderin spannend blijft…………

HZVV-ONS Sneek                                           2-2  (1-1)

11  Noah ten Brinke                                       1-0

13  Joran Swart                                                1-1

56  Kelly Joao                                                    2-1

69  Han van Dijk                                               2-2

Schr.:                    J.Kuipers

Ass.schr.:            A.van der Meer & H.Soldaat

Kaarten:              geel:      (59) Alex Zomer (HZVV)

(44) Rik Koelewijn, (90+1) Gerben Visser  (ONS Sneek)