Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek verliest met 5-1 van Go-Ahead Kampen

Trainer Jan Vlap is niet te benijden, zal nog heel veel huiswerk moeten verrichten om zijn elftal aan het voetballen te krijgen

ONS Sneek loopt in Kampen tegen eersteklasser Go Ahead  opnieuw flinke dreun op: 5-1

Lepe Kees Pier Tol bewijst voor thuisclub zijn waarde met drie treffers

Door Simon Visser (verslag) & Rob Bosma (foto’s)

Met zeer sombere gezichten verlieten de spelers van hoofdklasser ONS Sneek zaterdag- middag in Kampen de kleedkamer. Niet best werd er gemompeld. Gelijk hadden ze. Wat de geheel in het blauw gestoken gasten hadden laten zien tegen Go Ahead Kampen deed zeer aan de ogen. Ongetwijfeld ook die van Jan Vlap, die de komende weken heel veel huiswerk zal moeten verrichten om zijn ploeg aan het voetballen te krijgen om zodoende met een gerust hart aan de competitie te kunnen beginnen, die zaterdag 5 september a.s. van start gaat met een thuiswedstrijd tegen Berkum. Was het spel in het gewonnen oefenduel thuis tegen Zeerobben (3-0) al niet om over naar huis te schrijven (Jan Vlap zei toen dat er nog het nodige moest worden verbeterd), afgelopen dinsdagavond in Emmeloord tegen Flevo Boys was het op de eerste goede 25 minuten na ook maar heel matig wat ONS Sneek etaleerde. Het oefenduel bij Go Ahead Kampen was een enorme dissonant in de oefencampagne in de voorbereiding op komend seizoen. De rood-gelen wonnen evenals Flevo Boys met 5-1. Op die eindstand viel niets af te dingen. Dat zei voldoende over de zwakke vertoning van ONS Sneek.

de bank
de bank

Middenmoter
Go Ahead Kampen, dat in de eerste klasse D speelt en daarin het afgelopen afgebroken seizoen niet meer dan een middenmoter was, heeft een fikse kwaliteitsinjectie gekregen. De sponsorpot van de rood-gelen is kennelijk  heel goed gevuld. Anders kun je geen Kees Pier Tol halen. Die voetbalt niet voor een appel en een ei. Routinier Tol (33) uit Volendam is een lepe aanvaller met heel veel scorend vermogen. Een speler, die eigenlijk in een zaterdag topclub thuis hoort. Hij zorgde voor drie van de vijf doelpunten tegen ONS Sneek. De ploeg van Go Ahead Kampen-trainer Marco Roelofsen heeft bovendien voor komend seizoen de beschikking over nog twee routiniers. Een seizoen eerder was Michael Lanting (ex-ONS Sneek) al gehaald. Lanting heeft gezelschap gekregen van Nick Kuipers, die twee seizoenen op het Zuidersportpark te bewonderen is geweest. Deze twee dertigers dragen met Kees Tol Go Ahead Kampen. Dertigers, die ONS Sneek node mist.

Wesley Tankink
Wesley Tankink

Volle ziekenboeg
Trainer Jan Vlap is niet te benijden. Door een volle ziekenboeg moet hij steeds maar weer improviseren. Tegen Go Ahead Kampen ontbraken andermaal vier potentiële basisspelers. Wegens liesklachten konden de middenvelders Tom Arissen en Kevin Mennega niet spelen. Ook Mark Westra en Rick Boyer zijn nog steeds geblesseerd. De twee nieuwe aanwinsten, de 24-jarige Max de Boom (ex Pelikaan S) en de achttienjarige Timo Verweij (ex SC Cambuur), zijn nog niet wedstrijdfit. Tiemen Landman heeft lange tijd door een blessure niet kunnen spelen, is er wel weer bij, maar als voetballer is hij nog lang niet de oude. Hij speelde in Kampen de eerste 45 minuten. ONS Sneek was maar met zestien spelers, onder wie twee keepers, afgereisd naar de Hanzestad aan de IJssel. Tot de vijf wisselspelers behoorden ook Chiel Visser en Gerhard Potma van ONS Sneek onder 21, dat zaterdag  in Groningen met  slechts 1-0 verloor van het sterke Be Quick 1887, dat in de vierde divisie onder 21 speelt. Jan Vlap stuurde de volgende elf het kunstgras in Kampen op: Doel: Sybren Terlouw. Achter: Tiemen Landman, Patrick van der Veen, Gabriel Fernando en Jordy den Hoedt. Midden: Glenn Buma, aanvoerder Wesley Tankink en Han van Dijk. Voor: Rico Cordes, Ruendel Martina en Nick Kleen. In de tweede helft was keeper Justin van der Dam de vervanger van Sybren Terlouw. Ook Tiemen Landman en Ruendel Martina werden vervangen respectievelijk door Joël Brandsma en Jermaine Bregita.

Nick Kleen op snelheid
Nick Kleen op snelheid en weer de doelpuntenmaker

Met twee vingers in de neus
In Kampen viel vooral  het gebrek aan zelfvertrouwen op bij de gasten. Ze durven zo lijkt het ook niet te voetballen. Dus werd constant naar een gemakkelijke oplossing gezocht, die van het terugspelen op de keeper of de achterste vier. ONS Sneek ontbeert ook een echte leider. Die wil maar niet op staan. Passes op maat ontbraken in Kampen evenals goed positiespel met name op het middenveld. Go Ahead Kampen verloor twee oefenduels in het tweede trainingsblok. Met 3-1 werd verloren bij Berkum en met 4-2 in Genemuiden tegen de Sportclub van die naam. Kees Pier Tol verwoordde de 5-1 winst op ONS Sneek heel treffend: ,,We wonnen met twee vingers in de neus’’. ONS Sneek zal door moeten. Dinsdagavond a.s. wordt gespeeld in en tegen Staphorst en zaterdag a.s. in Sneek tegen Be Quick 1887. Geen gemakkelijke opponenten.

Tiemen Landman komt er weer aan na blessureleed
Tiemen Landman komt er weer aan na blessureleed

Uitspelen
Al in de derde minuut moest ONS Sneek-doelman Sybren Terlouw een goede redding verrichten om de Kampenaren van een heel vroege voorsprong af te houden. Aan de andere kant werd de treffer van Nick Kleen afgekeurd. Hij zou buitenspel hebben gestaan. In de zesde minuut wilde keeper Sybren Terlouw niemand minder dan Kees Pier Tol uitspelen.Dat mislukte finaal en dan kun je het schudden. Met een dergelijk presentje weet Kees Pier Tol wel raad: 1-0 In de elfde minuut kwam ONS Sneek toch op 1-1. Na goed voorbereidend werk van Rico Cordes op links scoorde wie anders dan Nick Kleen. In de negentiende minuut veroorzaakte Glenn Buma een terechte strafschop. Daar wist Wilbert Wessels wel raad mee: 2-1. Zes minuten voor het verstrijken van de eerste helft was ONS Sneek heel dicht bij 2-2, maar de prachtige voorzet van Nick Kleen werd door Ruendel Martina helaas naast gekopt.

Rico Cordes
Rico Cordes in de voorbereiding

Op pure snelheid geklopt.
Kees Pier Tol gaf in de 54ste minuut andermaal zijn visitekaartje af. Nick Kleen lag op de grond vanwege een tik. Daardoor was ONS Sneek even niet geconcentreerd genoeg. Een kolfje naar de hand van Tol: 3-1. Bij ONS Sneek kwam Gerhard Potma nog binnen de lijnen voor Rico Cordes en Chiel Visser voor Nick Kleen. Joël Brandsma werd twee keer op pure snelheid geklopt, maar tot verder onheil leidde dat niet. In de tweede helft werd Glenn Buma van  middenvelder tot centrale verdediger. Dat ging hem beter af. Het werd drie minuten voor tijd 4-1. De schutter? Uiteraard Kees Pier Tol. Uitgerekend in de laatste seconden werd het zelfs nog 5-1 door  Bram van Enk. Er werd niet meer afgetrapt. Toch was er een lichtpuntje. ONS Sneek heeft toch nog een nieuwe materiaalman weten te strikken. Zijn naam? Germen de Jong, een zoon van onze steward Martin de Jong.

Germen de Jong
Germen de Jong. onze nieuwe materiaalman
Delen