Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek verliest nipt in Genemuiden

Fris spelend ONS Sneek loopt in Genemuiden tegen onverdiend verlies op

Als afsluiting van een dag waarop het Edel Grass U14 Talent Tournament vele toeschouwers op het sportpark Midden-Wetering in Genemuiden had laten genieten van jonge aanstormende talenten (beneden 14 jaar) speelden gastheer SC Genemuiden en Derde Divisionist ONS Sneek  een oefenwedstrijd. Door het uitlopen van het toernooi-schema begon de wedstrijd ongeveer een kwartier later dan gepland.  Maar dat schaadde de wedstrijd niet!

20180707_164215

Start oefenperiode

Voor beide ploegen was het de tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen 2018-2019. En beide ploegen grepen de gelegenheid aan om oa een aantal nieuwe spelers te testen en een speelconcept uit te proberen. Zowel SC Genemuiden als ONS Sneek kwamen met een team, waaraan mogelijk nog wel wat gesleuteld gaat worden voordat de eerste serieuze krachtmeting een feit wordt. En die eerste wedstrijd van belang is voor ONS Sneek op (zeer waarschijnlijk) woensdag 22 augustus. Dan spelen de Snekers in de tweede voorronde van de Toto KNVB beker tegen de winnaar van het duel uit de eerste voorronde tussen Sportlust’46 (Woerden) en HBS (De Haag). Waarschijnlijk zullen dan toch enkelen van de reguliere basisspelers die deze middag vanaf de tribune de verrichtingen van hun ploeggenoten gade sloegen (Yume Ramos, Serge Fatima, Curty Gonzales, Tim Oosterbaan en Tom Arissen) in de basis staan. En dan ook is Michael Lanting, gekroond tot Beste speler van het EK voor Politielandenteams, terug. Maar je weet maar nooit, want de spelers die deze middag in het veld stonden lieten best een behoorlijke indruk achter. Weliswaar verloor ONS Sneek nipt met 1-2. Maar een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven.

20180707_164330

Opstellingen

ONS Sneek startte met een bijzondere opstelling. Met op doel de boomlange Justin van der Dam, een driemans-achterhoede bestaande uit Nick Burger, Ale de Boer en Klaas de Vries, 5 man op het middenveld met rondom de centraal spelende Frits Dantuma: Christiaan Wijnia, Nick Kuiper en de gebroeders Genridge en Denzel Prijor, en een tweemans voorhoede bestaande uit Jelle Jan de Graaf en Mahmoud Hanfish probeerde het trainersduo Paul Ravenau en Arnoud Koster het grote probleem van het vorig seizoen: te gretig verdedigen het hoofd te bieden. Voor een deel lukte dat ook. Gedurende grote delen van de wedstrijd leek de defensie solide. Maar een paar momenten van onachtzaamheid brachten uiteindelijk de overwinning en de eer toch bij SC Genemuiden.  Ook de thuisclub kent wat spelersmateriaal betreft een nieuwe start. Oude vertrouwde gezichten als dat van Albert Flier,Eric Rotman en Jacco Riemens vertrokken of stopten. Alleen aanvoerder Anne van der Kolk startte van de oude kern in de basis.

DSCF1730

Wedstrijd moet op gang komen

De eerste 20 minuten van het duel gebeurde er nagenoeg niets dat het publiek in staat van opwinding kon brengen. Het was een aftasten van elkaars bedoelingen en het zoeken van het juiste ritme in de eigen gelederen. Voor het eerst in de 20e minuut rees het in niet al te grote getale overgebleven publiek op van zijn stoel. Een schot van Sijmen Eenkhoorn ging diagonaal voorbij het doel van Justin van Dam, de ONS Sneek-keeper. Anne van der Kolk kopte luttele minuten daarna over en stichtte daarmee het tweede gevaar. Het antwoord kwam van de zijde van ONS van de voet van Frits Dantuma. Op avontuur gestuurd door Klaas de Vries stuitte Frits echter met zijn schot op de nieuwe SC Genemuiden-keeper Daan Huiskamp (afkomstig van Spakenburg). Tamelijk ongelukkig was Chris Wijnja in de 39e minuut. Een afstandsschot van zeker 50 meter van zijn voet ging net over.

Terwijl iedereen zich al verzoende met een 0-0 – ruststand dacht Anne van der Kolk daar anders over. In de 2e minuut van de extra tijd van de eerste helft ging hij er nog eens vandoor. Zijn inzet stuitte in eerste instantie op de handen van Justin van Dam, maar in de rebound was Anne toch trefzeker: 1-0.

DSCF1729a

Tweede helft

In de tweede helft speelde ONS Sneek wat brutaler. En dat kwam het kijkspel zeker ten goede. Een zeker niet slechte wedstrijd werd daardoor boeiend. Temeer, toen ONS Sneek ook met een doelpunt terug kwam in de wedstrijd. In de 63e minuut werd Jelle Jan de Graaf vanaf het middenveld op pad gestuurd. Jelle ontdeed zich op kundige wijze van zijn directe opponent en schoot de bal diagonaal voorbij Daan Huiskamp in het SC Genemuiden-doel: 1-1.

DSCF1724a

Vier wissels

In de 67e minuut, op driekwart van de wedstrijd, paste trainer Raveneau vier wissels toe. De gebroeders Prijor, Chris Wijnja en Mahmoud Hanfish hadden voldoende laten zien. En de yougsters Joël Brandsma (overigens in meerdere opzichten een look-alike van zijn vader Nico eertijds), Tiemen Landman, Davy Lohman en Gerrit de Vries mochten in het laatste kwart laten zien, waartoe zij in staat zijn. Wie had gedacht dat door deze ingreep het ONS Sneek-team totaal ontregeld zou zijn, die had het mis. De invallers pasten goed in het totaal en vielen zeker niet uit de toon.

DSCF1726

De beslissing

In de 82e minuut leek ONS Sneek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Gerrit de Vries, één van de invallers, passte naar voren op Jelle de Graaf. In één run door stevende Jelle op het vijandelijke doel af. Maar zijn schot raakte de linker paal en stuitte vervolgens het veld weer in. Weg kans! Weg overwinning. Zelfs een gelijk spel was ONS Sneek niet gegund. De van Harkemase Boys overgekomen Jan Hooiveld, ondanks zijn enigszins statisch spel levensgevaarlijk, schoot uit stand de bal maar eens op het ONS Sneek-doel. Via de onderkant van de lat spatte het leer (ditmaal wel) in het doel. Op de valreep dus toch nog 2-1 voor SC Genemuiden.

Waarschijnlijk zijn de trainers toch wel wat wijzer geworden door deze wedstrijd. Het was een échte wedstrijd van twee ploegen die elkaar wat niveau betreft niet veel ontlopen. Anderzijds is er nog een hoop werk aan de winkel. Maar het zou ook niet gezond zijn, wanneer de ploegen nú al op hun lauweren zouden kunnen gaan rusten.

DSCF1727a

door:  Jan van der Veen  (tekst en foto’s) en Harmke van der Veen (foto’s)

 

20180707_181554 (1)

Delen