ONS Sneek verliest ook de tweede wedstrijd op eigen gras

ONS Sneek verliest opnieuw op eigen gras

In een wedstrijd waarin de irritaties soms het voetbal verdrongen waren ONS Sneek en Capelle nagenoeg gelijkwaardig aan elkaar. Na het wegzenden van Klaas de Vries (ONS Sneek) in de 22e minuut, na 2x geel, had Capelle in de eerste helft het initiatief, en scoorde ook via Olaf van der Sande. In de tweede helft was ONS Sneek de bovenliggende partij. Maar uit een counter scoorde Capelle een tweede treffer. Een moedig doorstrijdend ONS Sneek zag geen kans meer deze schade te herstellen en droop teleurgesteld af. Hier had voor de Snekers meer in gezeten.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

Je heb van die wedstrijden, waarin bijverschijnselen hoofdzaken worden, waardoor waar-het-allemaal-om-gaat niet meer echt uit de verf komt. Zo’n wedstrijd was de ontmoeting tussen ONS Sneek en vv Capelle, zaterdagmiddag gespeeld op het ‘echte’ gras van veld 4 op het Zuidersportpark in Sneek. De eerste 12 minuten waren nog de leukste minuten. Toen werd er echt gevoetbald. En toen was de wedstrijd ook aardig om naar te kijken. Wat daarna kwam had bij tijd en wijle weinig te maken met voetbal. Een periode die ingezet werd met een dubieuze strafschop voor vv Capelle. Die vervolgens werd afgekeurd wegens te vroeg inlopen van één van de spelers van Capelle, Wilmer Kousemaker. In het gewoel kreeg niet alleen Serge Fatima een gele kaart, maar liet scheidsrechter Berben en-passant de gele prent ook aan Klaas de Vries zien. Toen vervolgens 9 minuten later Klaas te laat kwam bij een actie van uitblinker bij Capelle, Angelmo Vyent, kon Klaas al na 22 wedstrijdminuten het veld verlaten en moest ONS Sneek met 10 man verder. En het werd nooit meer zoals het begon. Eindopbrengst: 8 gele kaarten, waarvan 5 voor ONS Sneek en een 0-2-nederlaag voor de thuisploeg.

Hoopvol begin

ONS Sneek begon enthousiast. En liet in de eerste 10 minuten een drietal mooie aanvallen zien. Een combinatie tussen Ale de Boer en Arton Musliu eindigde naast het doel. Een solo van Rein Werumeus Buning had moeten worden afgerond door Fabian Stevens. Maar de technisch vaardige middenvelder liet de bal ook bezijden het doel belanden. En de mooiste kans kreeg Ale de Boer. Een steekpass van Michael Lanting bereikte Ale in het strafschopgebied van de tegenstander. Maar de afronding door De Boer was te zacht, waardoor de bal nog net vóór de doellijn gekeerd kon worden.

DSC_1333

Penalty of niet?

En toen kwam die alles beslissende 12e minuut. Een scrimmage voor het doel van ONS Sneek deed de bal belanden in de buurt van Olaf van der Sande. Serge Fatima was echter eerder bij de bal en tikte het leer voor de voeten van de Capelle-spits weg. En ineens lag daar Van der Sande……………..!!!! Tot veler verbazing legde de scheidsrechter vervolgens de bal op ‘de stip’: penalty! Kaarten waren er bij dit alles voor de ‘dader’ (?), Serge Fatima, en de (ongewoon voor Klaas) fel protesterende Klaas de Vries. Ex-prof Tim Vincken zou dit varkentje wel even wassen. Allereerst maakt Vincken van zijn aanloop een ommelandse reis, waardoor keeper Volken Huisman al geklopt was, voordat Vincken de bal had geraakt. Bovendien was Wilmer Kousemaker (ook van Capelle) met een serieuze wandeltocht bezig in dat zelfde strafschopgebied, voordat de bal het net achter Huisman beroerde. De irritatie bij de bank van Capelle was groot, toen de scheidsrechter de penalty afkeurde en Kousemaker geel gaf. Maar 4 minuten later was het toch 0-1. Angelmo Vyent, aan het begin van dit seizoen gekomen van Scheveningen, snelde opnieuw over rechts tot bijna aan de achterlijn, zette scherp voor, en Olaf van der Sande kopte de bal fraai langs Volken Huisman. Een prachtig doelpunt. Maar een beetje vreemd, dat Van der Sande zo kon scoren met een aantal boomlange verdedigers van ONS Sneek in de buurt.

DSC_1382

Een andere wedstrijd

Vijf minuten later had ONS Sneek de stand evenwel kunnen gelijktrekken. Een prachtig schot van Fabian Stevens werd door keeper Bradley van der Meer even fraai uit het doel gezweefd. Toen bijna in enen door aan de andere kant Angelmo Vyent doorbrak kwam Klaas de Vries met zijn herstelactie te laat, en was de tweede gele kaart voor Klaas een feit. Even dreigde Capelle over ONS Sneek heen te walsen. Olaf van der Sande had de 0-2 op zijn schoen. Maar alleen afstevenend op keeper Volken Huisman bleek Huisman te sterk en te slim voor de centrumspits. En ging het 0-2-feest niet door. Trainer Chris de Wagt wisselde tactisch: middenvelder Tom Arissen moest naar de kant voor Tim Oosterbaan die op de plek van Klaas de Vries ging spelen. Het opmerkelijke feit deed zich voor, dat Tim voor een groot deel het gevaar Vyent wist te neutraliseren. Hoewel Capelle optisch een overwicht had waren er wel degelijk voor de thuisclub vóór de rust nog een paar mogelijkheden voor een gelijkmaker. Maar het beetje geluk, dat ONS Sneek in Spakenburg had, ontbrak deze middag.

DSC_1341 (1)

De wedstrijd wordt rommelig

In het eerste kwartier na rust gebeurde er weinig of niets opmerkelijks. Wat wel duidelijk was: de kansen op een gelijkmaker bleven voor ONS Sneek bestaan. Ale de Boer onderstreepte dat na ongeveer een uur spelen met een schot van 16 meter, dat over ging. Maar ook Capelle had zo zijn momenten, bijvoorbeeld in de 62e minuut,  waarin Olaf van der Sande en invaller Kelvin Kalika ook het net niet wisten te vinden. Toch nam niet alleen het wolkendek in dreiging toe voor Capelle. Je had het gevoel: ondanks de ene man minder: ONS Sneek gaat nog iets terugdoen. Maar één moment van onoplettendheid was voor Angelmo Vyent voldoende om bij een counter keeper Huisman uit te spelen en 0-2 te laten aantekenen. Even later moest Vyent geblesseerd het veld verlaten. Maar hij had ondertussen wel nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd gedrukt. Ook de benen bij ONS Sneek liepen langzaam ‘leeg’. En, waar je hoopte op een slotoffensief bleken de Snekers daarvoor de krachten te ontbreken. Na 92½  minuut strijden floot scheidsrechter Berben de wedstrijd naar het verleden. Een wedstrijd die niet in het rijtje komt van de meest memorabele wedstrijden van ONS 1. Of het moet al zijn vanwege al die randverschijnselen, waardoor de voorwaarden om fijn met elkaar te kunnen voetballen deze middag nadrukkelijk werden weggenomen.