Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek verslaat Hollandia met 3-0

ONS Sneek verslaat ambitieuze zondag hoofdklasser Hollandia met 3-0

Doelpunten: Jan Dommerholt (2x) en Han van Dijk

door: Simon Visser

Drie weken vakantie

ONS Sneek startte de eerste periode in de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 al op maandag 17 juni. Er werd getraind tot en met donderdag 11 juli. Bovendien werden vijf oefenduels gespeeld, waarvan vier werden gewonnen. Hierna volgden drie weken vakantie voor de zaterdag derde divisionist. Maandag 5 augustus moest de A-selectie zich weer melden op het Zuidersportpark. Zaterdagmiddag werd thuis geoefend tegen de ambitieuze zondag hoofdklasser Hollandia uit Hoorn. De oranjehemden versloegen de geheel in het groen gestoken gasten met 3-0. Een stand die al bij de rust was bereikt. Jan Dommerholt (2x) en Han van Dijk scoorden voor de formatie van hoofdtrainer Paul Raveneau.

Promoveren

De ploeg uit de stad van Jan Pieterszoon Coen is er alles aan gelegen om komend seizoen te promoveren naar de derde divisie. Hollandia speelde in de periode 11 juli -3 augustus vijf oefenduels. Van Jong AZ werd met 2-0 verloren. Hierna volgde een zeer verdienstelijke 2-2 tegen de amateurkampioen van Nederland, het Amsterdamse AFC . Vervolgens werd gelijk gespeeld (2-2) tegen de RKAV Volendam, met 3-0 verloren van Jong Volendam en ook verloren van ADO’20 met 3-1. ADO’20 is zaterdag 17 augustus a.s. in Heemskerk de tegenstander van ONS Sneek in het KNVB-bekertoernooi. Dinsdagavond a.s. oefent ONS Sneek op het Zuidersportpark nog tegen Flevo Boys uit Emmeloord. Na deze laatste oefenwedstrijd is het aan Paul Raveneau om zijn basisteam voor het bekerduel tegen ADO’20 rond te hebben.

Gedegen voorbereiding

De oranje brigade begon tegen Hollandia met Justin van der Dam als keeper. In de achterste vier Oege Sietse van Lingen, aanvoerder Nick Kuipers, Denzel Prijor en Jordy den Hoedt. Tom Arissen, Jelle de Graaf en Han van Dijk bevolkten het middenveld. De aanvalslinie bestond uit Jan Dommerholt, Sam Crowther en Genridge Prijor. De spelers die niet in actie kwamen tegen Hollandia werden voor aanvang van de oefenwedstrijd aan een intensieve training onderworpen. Hoofdtrainer Paul Raveneau vertelde dat van een gedegen voorbereiding kan worden gesproken. ,,In de oefenwedstrijden hebben alle spelers van de A-selectie de ruimte gekregen om zich te laten zien. We hebben de afgelopen week drie keer getraind en ook alle drie keer elf tegen elf gespeeld. Die drie trainingspartijen hebben mij veel informatie verschaft’’.

Veel rek

Paul Raveneau vervolgde met: ,,In de A-selectie zit nog veel rek. Het is ook een selectie met spelers die op meerdere posities kunnen spelen. Mijn keuzes worden ook afgestemd op de tegenstanders. Dan komt het op nuances aan’’. Tegen Flevo Boys zullen zeker Wesley Tankink en Tyson Dos Santos speelminuten krijgen. Door een liesblessure is Ruendel Martina nog heel weinig aan de bak geweest. Hij is gelukkig op de weg terug en heeft volgens Paul Raveneau goed getraind.

Rechtstreeks uit hoekschop

Door de stormachtige wind was het niet gemakkelijk voetballen in Sneek. De thuisclub begon veel beter aan de wedstrijd dan Hollandia. In de veertiende minuut opende Jan Dommerholt de score voor ONS Sneek met dank aan de kuren van de wind. Zijn op links genomen hoekschop werd rechtstreeks tot doelpunt gepromoveerd waarbij Hollandia doelman Joey Wiese, overgekomen van ADO’20, er niet goed uitzag. Het scheelde weinig of Hollandia was in de achttiende minuut op gelijke hoogte gekomen maar ONS-sluitpost Justin van der Dam voorkwam de 1-1. Vier minuten later had spits Sam Crowther voor 2-0 moeten zorgen maar liet dat na. Tot halverwege de eerste helft liet de thuisclub heel attractief voetbal zien. Dat resulteerde in de 23ste minuut wel in 2-0. Weer zag Hollandia-goalie Joey Wiese er niet goed uit. Jan Dommerholt verzilverde moeiteloos de rebound.

Schitterende vrije trap

Ook tegen Hollandia toonde ONS Sneek aan dat er met beleving wordt gevoetbald. Er zit vooral snelheid en beweging in het spel van de Sneekers. Na een klein half uur kreeg Sam Crowther na goed voorbereidend werk van de zeer actieve Jan Dommerholt een dot van een kans maar hij faalde. Na exact een half uur leidde een door Han van Dijk schitterend genomen vrije trap tot de 3-0. Vijf minuten later leek de 4-0 op het scorebord te verschijnen. De opnieuw uitblinkende Oege Sietse van Lingen zag dat keeper Joey Wiese van Hollandia zijn schot los liet maar die herstelde zich door knap redding te brengen op de rebound van Genridge Prijor. Niet alleen Van Lingen excelleerde. Dat deden ook Jan Dommerholt met name tot de rust en Jelle de Graaf. De ONS Sneek-defensie liet in de eerste helft geheel onnodig steekjes vallen maar daarvan weigerden de aanvallers van de gasten hardnekkig gebruik te maken.

Blessure Nick Kleen

ONS Sneek begon ook goed aan de tweede helft maar werd hierna een stuk slordiger, vooral in defensief opzicht. Dat mondde uit in de nodige kansen voor de Noordhollanders Met name de van Ajax zaterdag overgekomen Sonny Pronk had het vizier niet op scherp staan. In de 77ste minuut drie wissels bij ONS Sneek. Tom Arissen, Jordy den Hoedt en Jan Dommerholt maakten plaats voor Pieter Mulder, Nick Burger en de snelle Nick Kleen. Laatstgenoemde was amper binnen lijnen of hij raakte geblesseerd. Hij moest worden ondersteund bij het verlaten van het veld. Nick Kleen bleek door zijn enkel te zijn gegaan. Door het uitvallen van Nick Kleen keerde Jan Dommerholt terug in de ONS Sneek-formatie. Hollandia kreeg in de slotfase nog genoeg kansen om de score dragelijker te maken. Het was echter bedroevend om te zien hoe met die kansen werd omgesprongen. De mooiste was voor Sven Deen maar hij faalde oog in oog met ONS Sneek-doelman Justin van der Dam.

Zekerheden

Trainer Paul Raveneau liet zich door uw verslaggever niet verleiden tot het noemen van zekerheden in zijn basiself. Dan waagt uw scribent zich daar maar aan. Om Oege Sietse van Lingen, Nick Kuipers en Denzel Prijor kan onze hoofdtrainer beslist niet heen. Het oefenduel tegen Flevo Boys moet uitwijzen wie de drie zekerheden zullen vergezellen. Het gerucht ging dat het ,,startgeld’’ van 3000 Euro in het vooral voor de amateurclubs zo aantrekkelijke KNVB-bekertoernooi zou komen te vervallen. Gelukkig is dat niet het geval.

Delen