ONS Sneek weet weer niet te winnen

ONS Sneek weet weer niet te winnen!

door:                      Klaas Uil

ONS Sneek vloog uit de startblokken in de eerste minuten van de wedstrijd in Groesbeek tegen Achilles’29. Het in het blauw gestoken ONS Sneek zette vanaf de aftrap vol de druk op de verdediging van de ploeg uit Groesbeek. Het leverde direct in de 1ste minuut al resultaat op. Door de druk van ONS Sneek kreeg de verdediging van Achilles’29 de bal niet goed weg. Martijn Barto liet zich dat buitenlansje niet ontnemen. Hij pakte razendsnel de bal af en scoorde met een droge knal. In de eerste helft was ONS Sneek de iets sterkere ploeg. Maar het  kon niet de volledige grip pakken op de wedstrijd. ONS Sneek probeerde de ruimtes op te zoeken,  omdat Achilles het veld heel groot maakt. ONS Sneek had daar moeite mee en het gaf de wedstrijd een onrustig beeld. Individuele fouten aan beide kanten hadden hierop ook een grote invloed. Opvallend was de ruimte die de sterk spelende Kadir Usta kreeg van ONS Sneek op het middenveld. Het was maar goed dat Achilles’29 hem niet altijd kon vinden. ONS  Sneek probeerde wel aanvallen op te zetten. Het creëerde wel de kansen om de voorsprong verder uit te breiden. Maar elke aanval van ONS Sneek gaf soms ook de razendsnel omschakelende Groesbekers prompt een tegenkans.

De eerste helft leek gespeeld totdat een aanval van Achilles’29 in de laatste minuut ophef veroorzaakte.  Ale de Boer zag de dreiging en stapte als laatste man in. Er ontstond een mannelijk duel op het middenveld tussen Ale de Boer en spits Kevin Schmidt. Een duel waarbij je al het gevoel kreeg ´als dit maar goed gaat´. Het ontaarde in natrappen met twee benen van Kevin Schmidt op de knieën van Ale de Boer. Er ontstond een schermutseling op het veld, omdat de spelers van ONS Sneek voor hun aanvoerder opkwamen. Met twee bebloede knieën moest Ale geblesseerd het veld verlaten. Scheidsrechter Dröge ging in overleg met zijn assistent die er bovenop stond. Het leverde Kevin Schmidt een rode kaart op. Ook Nick Kuipers kreeg een gele print wegens het wel heel fanatiek opnemen voor zijn aanvoerder. Scheidsrechter Dröge floot kort hierna af voor de eerste helft. Het was weer goed om te zien dat de veiligheidscoördinator en steward van ONS Sneek een helderziend oog hadden om een plek langs de lijn te zoeken waar ze van nut zijn. De gang naar de kleedkamer van beide teams verliep met behulp van deze mannen vrij rustig.

Met de ruimte die er al was en de man minder situatie zou je verwachten dat ONS Sneek de wedstrijd zou kunnen uitspelen. De voor Ale de Boer ingevallen en zijn rentree makende Frits Dantuma kreeg ook de ruimte om telkens een aanval op te zetten. Maar juist door de man minder situatie bij Achilles’29 ging de ploeg van trainer Arno Arts meer inzakken waardoor ze compacter konden spelen. Tel daarboven op de inzet die de ploeg van Arno Arts ineens op het veld liet zien en het was wel duidelijk dat dit niet een gelopen koers zou gaan worden voor ONS Sneek. In de 50e  minuut was het dan al zover. De al eerder genoemde Kadir Usta kreeg wat ruimte op links. En met een prachtig schot vanaf  die linkerkant verschalkte hij Barry Dietewig in de verre hoek. Het gaf de ploeg uit Groesbeek alleen maar meer vuur. Hoe ONS Sneek het ook probeerde men kon geen grip krijgen op de wedstrijd. Elke aanval werd regelmatig tegen gecounterd door Achilles’29 met een snelle tegenaanval.

30 minuten in de tweede helft leek ONS Sneek zijn kans te pakken. Een opgezette aanval van Michael Lanting met de voor Jelle de Graaf  ingevallen Curtrick Gonzales werd een grote dreiging. Diens voorzet kon helaas door Yume Ramos net niet binnen gegleden worden. Met nog 2 minuten reguliere speeltijd op de klokken zette Martijn Barto met een steekpas Yume Ramos vrij voor de keeper. Met een uiterste inspanning van de verdediging van Achilles’29 kon de bal nog net verwerkt worden tot een corner. Nick Kuipers kwam over van zijn backpositie om zich achter de bal te zetten. En met een prachtige bal op het hoofd van Yume Ramos verdween de bal over de keeper in het net. Een zucht van verlichting ging er over het sportpark van iedereen die ONS Sneek lief heeft. Eindelijk zat het eens een keer mee. Nu alleen nog de wedstrijd uitspelen. De op de plek van Ale spelende Tom Arissen deed het op zich wel goed op de voor hem wat onbekende plek. De jongeling liet zich niet makkelijk het kaas van het brood eten en kleunde er soms ook stevig in. Speelde tot dan toe ook een foutloze wedstrijd. Maar de onervarendheid brak hem misschien wel even op. Uitspelen van een wedstrijd en dan op randje zestien een sliding inzetten bij de lepe Kadir Usta dan weet je dat die gaat liggen. En prompt floot scheidsrechter Droge voor een vrije trap op de gevaarlijk plek. Het gaf Achilles’29 nog 1 kans in de extra tijd op de gelijkmaker. Barry Dietewig was gewaarschuwd bij begin van de tweede helft met de fluwelen traptechniek van Kadir Usta. De door hem neergezette muur dekte de eerste paal af en Barry stond gereed om de tweede paal af te dekken. Maar Kadir liet even een staaltje vrije trap nemen zien. Hij krulde de bal fenomenaal over de muur naar de eerste paal. Katachtig dook Barry naar de hoek om het onheil af te wenden. Maar er was geen houden meer aan: 2-2. Alles en iedereen van Achilles’29 schreeuwde het uit op het sportpark de Heikant aan de Duitse grens. Het leverde Barry wel een kennismaking op met de hardheid van het metaal. Het was duidelijk te zien dat hij er dizzy van was. De door familieomstandigheden na gereisde Justin van Dam werd zijn aflosser. Top dat Justin de km’s heeft gemaakt met de auto om toch aanwezig te zijn voor de ploeg uit Sneek. Alleen het veranderde de eindstand niet meer. 2-2 Een zure appel voor de ploeg van trainer Paul Raveneau die de wedstrijd niet met 3 punten in veilige haven kon loodsen. 1 Punt in de tas met de late terugreis met de bus naar Sneek.

achilles'29

Achilles’29-ONS Sneek:                              2-2    (0-1)

1. Martijn Barto 0-1,  Kadir Usta  1-1, 88.  Yume Ramos  1-2,  90+1  Kadir Usta  2-2

Schr.:    S.Dröge (Zuidlaren)

Kaarten:              geel:      (63) Thomas Loning  (Achilles’29)