ONS Sneek wint bij Ajax met………2-3!

ONS Sneek wint bij Ajax met………………..2-3

(het verslag, uitgebreid met meer details en foto’s van Rob Bosma en Jan Roelof Middeldorp verschijnt hier zondagmiddag 12 mei rond 14.00 uur)

download

Voor de tweede maal in één week stond er bij Ajax de eindstand 2-3 op het scorebord. Deed de eerste keer (in het Champions League-duel tegen Tottenham Hotspurs) het bijna heel Nederland pijn, dat de Amsterdammers met deze cijfers het onderspit hadden moeten delven…………….van de 2-3-einduitslag bij de wedstrijd van de amateurs van Ajax tegen ONS Sneek zullen waarschijnlijk wat minder mensen wakker liggen. Het gebeurde in een wedstrijd waarin niets meer of minder op het spel stond dan de 12e plaats op de ranglijst. Voorlopig is die slag gewonnen door ONS Sneek, dat verrassend uithaalde op sportpark De Toekomst onder de rook van de Johan Cruyff Arena.

20190511_143248

Ajax (am)-supporter Marcel Wagenmakers werd vooraf gehuldigd vanwege de 1000 wedstrijden die hij ‘live’ meemaakte met zijn club: Ajax (am) (foto HVS)

door: Jan van der Veen

foto’s:   Martijn van der Veen (MJfotografiehv), Rob Bosma (RB), Jan Roelof Middeldorp (JRM), en Harmke van der Veen (HVS)

Hoe motiveer je een ploeg voetballers, wanneer er niets meer op het spel staat? Da’s een vraag voor een trainer, waarop hij zo één, twee, drie geen antwoord zal hebben. Maar er zijn soms van die bijzondere krachten in de sport die meer losmaken dan een paar honderd woorden kunnen doen.………..Je hoeft de naam ‘Ajax’ maar te fluisteren, of je vóelt het al in je opborrelen. Het is dat vreemde gevoel, dat het toch wel bijzonder is om tegen de amateurafdeling van die prachtige club uit (tegenwoordig) Amsterdam/Duivendrecht in actie te komen. Laat staan: te winnen. Het overkwam allemaal ONS Sneek in een wedstrijd, die volop het aanzien waard was. Hoewel voor beide teams er niets meer te winnen of te verliezen valt (behalve dus: één plek op de ranglijst) maakten ze er een aantrekkelijke pot voetbal van. In de eerste helft waren de ploegen volstrekt gelijkwaardig, en de ruststand 1-1 was dan ook een volledig juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld.

DSC_0243

(foto  MJfotografiehv)

ONS Sneek voortvarend van start

ONS Sneek nam in de 15e minuut de leiding. Michael Lanting verzond een splijtende dieptepass door het midden van de defensie van afc Ajax. De bal belandde precies op de schoen van Yume Ramos, die ermee in volle ren op het doel afging, en met een droge knal scoorde: 0-1.

DSC_0872

Yume Ramos zet aan voor de 0-1  (foto RB)

DSC_0079

Yume Ramos scoort de 0-1  (foto MJfotofrafiehv)

Voor rust weer evenwicht

Even was Ajax aangeslagen. Maar al spoedig kwam van Amsterdamse zijde het antwoord: een vloeiende aanval van de rood-witten. Daarbij meldde zich Kenneth Misa-Danso, vorig seizoen nog behorende tot de selectie van Quick Boys. Zijn schot van 16 meter was niet zonder gevaar. Een vrije trap van Marijn Sterk ging net naast. En uit een corner van Kenneth Misa Danso kopte Timo van Roemburg gevaarlijk in. Serge Fatima kon de bal maar net van onder de lat wegwerken. Vervolgens was er weer een fase in de wedstrijd, waarin ONS Sneek een paar fraaie kansen kreeg om de voorsprong uit te breiden. Yume Ramos kwam een haartje tekort om een voorzet van Genridge Prijor van recht te verzilveren. En keeper Ruben Zandwijken kon ternauwernood een schot van Michael Lanting uit de kruising tikken. Kort daarop kreeg Ajax de mooiste kans van de eerste helft. Rico Fransberg maakte een actie, waardoor hij vrij voor Barry Ditewig kwam. Maar Barry was deze middag zeer op dreef en bezwoer ook dít gevaar. Toch werd het vóór rust nog gelijk. Eén van de oranje verdedigers beging een overtreding op Ajax-spits Ralph Jurka. En scheidsrechter Te Kloeze uit Haarlem  vond dat een strafschop waard. De klus werd geklaard door Kenneth Misa-Danso: 1-1.

fullsizeoutput_2353 (1)

(foto JRM)

Na rust: vele kansen

Vóór de rust werd er bij vlagen heel aardig gevoetbald. Na rust blééf het aangenaam om naar te kijken, al kwamen er wat meer slordigheden in het spel en gingen beide ploegen wat veelvuldiger de ‘lange bal’ hanteren. Kansen kwamen er voor beide partijen. Maar met name voor ONS Sneek.  Een prachtige omhaal van Yume Ramos, bijvoorbeeld, die door de Ajax-keeper over werd getikt. Of een spetter van alweer Yume Ramos na een goede voorzet van Genridge Prijor van rechts. En een voorzet van Frits Dantuma, die door Michael Lanting in het zijnet werd gekopt. In de 70e minuut liet Genridge Prijor een crosspass los vanaf rechts, Michael Lanting nam de bal op de ‘pantoffel’, en zijn schot spatte uiteen op de lat. In de rebound was Martijn Barto echter zo attent om de bal toch in het doel te deponeren: 1-2.

DSC_1045

(foto RB)

Misschien wel de mooiste kans kreeg (óók in deze tweede helft) Ajax. Een inzet van één van de rood-witte voorwaartsen werd op katachtige wijze door Barry Ditewig van de doellijn gehaald.

DSC_1065

(foto RB)

Kort daarop viel (achteraf gezien) de beslissing. Nadat invaller Ale de Boer via een verdediger een inzet naast had zien gaan, kreeg ONS een strafschop. Na een handsbal van Ajax mocht Yume Ramos in de 78e minuut een penalty nemen. Hij benutte die onberispelijk: 1-3.

DSC_0223

Uit een strafschop scoort Yume Ramos de 1-3  (foto MJfotografiehv)

Bijna in dezelfde minuut maakte de goed spelende Mitchell Burgzorg, na mistasten in de ONS Sneek-defensie er weer 2-3 van. Maar verder kwam het niet. Nog één grote kans was er in de extra tijd voor Ale de Boer. Ale vond echter keeper Ruben Zandwijken opnieuw op zijn weg. De winst kwam daardoor terecht bij de ploeg die daarop ook het meeste recht kon laten gelden door zijn inzet en meerderheid van kansen.

DSC_0106

(foto MJfotografiehv)

Ajax (am)-ONS Sneek:                                 2-3  (1-1)

1. Yume Ramos 0-1,  39.  Kenneth Misa-Danso    (pen)  1-1, 70.  Martijn Barto    1-2,  78. Yume Ramos  (pen)  1-3,  79.  Mitchell Burgzorg    2-3

Schr.:                    J.te Kloeze  (Haarlem)

Ass.schr.:            G.Moraal & D.Henkens

Kaarten:              geel:      (58) Timo van Roemburg (Ajax),