ONS Sneek wint jubileumeditie van klassieker tegen ON G

ONS Sneek is erin geslaagd om de 50e (bindende) wedstrijd in de geschiedenis tegen ON Groningen te winnen. Het werd op het vooral natte Sportpark Coendersborg na 93 boeiende minuten uiteindelijk 3-2 voor de Snekers. De klassieker kende een grillig verloop. Aanvankelijk was Oranje Nassau Groningen enigszins onder de indruk van ‘die kleine vaardige mannetjes’ die tegenover hen stonden in het veld. Maar toen Thomas Careman (de enige in het veld die de vorige editie van ONG-ONS meemaakte) kort vóór rust de aansluitingstreffer had gemaakt, wierp ON G alle schroom van zich af. Het kwam zelfs op gelijke hoogte. Maar niet verder. ONS Sneek drong de Groningers opnieuw terug en Ewart Ottema was het goudhaantje, dat de wedstrijd voor ONS Sneek over de streep trok: 2-3.

door:                    Jan van der Veen

Overrompelend begin

Terwijl de regen zich niet onbetuigd liet startten ON G en ONS Sneek de wedstrijd in hoog tempo. ONS Sneek drong aanvankelijk het meest aan. In de 8e minuut liet Wesley Tankink een steekbal los op Ewart Ottema. De centrumspits van de Sneker oranjehemden kwam echter niet aan scoren toe, omdat keeper Erwin Heidekamp hem uit het evenwicht bracht. Scheidsrechter Bouw oordeelde: strafschop! Wesley Tankink, de initiator van de aanval hiervoor, vonniste onberispelijk: 0-1.

Wesley Tankink scoort uit een penalty 0-1

ON G komt terug

Het Groninger Oranje Nassau liet dat niet aan zich geworden en drong ONS Sneek vervolgens op hún helft terug. Evenwel ONS Sneek bleef zeer gevaarlijk in de omschakeling. Dat bleek, toen Mounir Loolofs met een fraai hakje een aanval van ON G omzette in een aanval van de waterpoortstedelingen. Van links en via verschillende schijven kwam de bal voor het doel. De eerste inzet kon nog worden gekeerd door keeper Erwin Heidekamp. Maar in de rebound scoorde Nordin Tahboun: 0-2.

Dat zou niet de ruststand worden. Want een nog immer aandringend ON G zag in de 39e minuut  linkerspits Rick Wiersma op volle snelheid het ONS Sneek-strafschopgebied binnengaan. Hij werd uiteindelijk gestuit door een ongelukkig glijdende keeper Ruben Stuiver. Oók strafschop, vond scheidsrechter Bouw. Thomas Careman miste niet: 1-2.

Spanning tot het eind

Zowel het spel als het weer kopieerde zich van de eerste naar de tweede helft. De parapluis konden nog steeds niet worden opgeborgen. En een vaardig ONS Sneek probeerde zich ondertussen een knokkend ON G van het lijf te houden. Maar dat lukte steeds minder gemakkelijk. Een doelpunt van de thuisclub uit een scrimmage werd wegens hands afgekeurd. Maar ON G kwam toch op gelijke hoogte. Invaller Jan Kruithof bracht met een knappe stiftbal Thomas Careman in stelling, die fraai scoorde: 2-2.

Matchwinnaar Ewart Ottema

Het was niet het laatste doelpunt in deze wedstrijd. Eerst zag Jan Kruithof zijn schot gekeerd door keeper Ruben Stuiver. Vervolgens onderbrak ONS Sneek een aanval van Oranje Nassau G. Nick Kleen schoot op goal, keeper Heidekamp kreeg de bal niet klemvast en Ewart Ottema was er als de kippen bij om de geboden kans te benutten: 2-3. Aldus kroonde hij zich tot matchwinnaar. Want ondanks pogingen over en weer lukte het beide partijen niet meer te scoren. ONS Sneek continueerde daarmee de positieve richting die het de laatste weken was ingeslagen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. En dát is weer belangrijk voor méér succes.

Oranje Nassau G(roningen)-ONS Sneek                                              2-3  (1-2)

08  Wesley Tankink  (pen)                           0-1

28  Nordin Tahboun                                       0-2

39  Thomas Careman  (pen)                       1-2

60  Thomas Careman                                    2-2

78  Ewart Ottema                                           2-3

Schr.:                    dhr.   J-W.Bouw

Ass.schr.:            dhrn. M.Brondijk & M.Schuurman

Kaarten:  geel:   (84) Jan Kruithof  (ONG)