Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek wint van Zeerobben

ONS Sneek wint dik verdiend in  gezapig oefenduel met 3-0 van Zeerobben

Doelpunten: Han van Dijk (2) en Joël Brandsma

AZ1A3797
Oud ONS-er Gustavo van der Veen houdt Kevin Mennega af

Door Simon Visser (verslag) en Jan Roelof Middeldorp (foto)

Vijf oefenduels

Zaterdag hoofdklasser ONS Sneek startte op maandag 3 augustus j.l. het tweede trainingsblok ter voorbereiding op de zaterdag 5 september a.s. beginnende competitie seizoen 2020-2021. In het tweede trainingsblok staan vijf oefenwedstrijden in de planning. Daarmee werd zaterdagmiddag een begin gemaakt in de vorm van een thuiswedstrijd tegen zaterdag eersteklasser Zeerobben uit Harlingen. Dinsdagavond a.s. oefent de formatie van trainer Jan Vlap in Emmeloord tegen zaterdag hoofdklasser Flevo Boys. Zaterdag a.s. wordt inKampen geoefend tegen zaterdag eersteklasser Go Ahead. Dinsdag 25 augustus a.s. wordt in en tegen Staphorst gespeeld, de kersverse zaterdag derde divisionist. De laatste oefenpartij is op zaterdag 29 augustus a.s. op het eigen Zuidersportpark tegen de zondag hoofdklasser Be Quick 1887 uit Groningen.

Gabriël Fernando
Gabriël Fernando speelde rustig en zeker

Blessures
Tegen Zeerobben kon Jan Vlap niet beschikken over vier potentiële basisspelers. Rick Joran Boyer ontbrak wegens rugklachten, Ruendel Martina kampt met liesklachten, terwijl ook Tiemen Hendrik Landman en Mark Westra wegens blessures niet konden spelen. Ook de groenhemden uit de Friese havenstad waren niet op oorlogssterkte. Zo ontbrak eerste doelman Jouke Bosje. De volgende  oranje elf begonnen aan de aftrap tegen de ,,Ouwe Seunen’’: Doelman Justin van der Dam en de veldspelers Nick Kleen, Patrick van der Veen, Gabriël Fernando, Kevin Mennega, Han van Dijk, Glenn Buma, Tom Arissen, Wesley Tankink (aanvoerder), Jordy den Hoedt en Jermaine Bregita. ONS Sneek heeft de afgelopen weken de overschrijving van de spits uit Den Helder in gang gezet. Verwacht wordt, dat Jermaine Bregita vanaf 23 september a.s. speelgerechtigd is voor ONS Sneek.

Tom Arissen
Tom Arissen was weer stuwend op het middenveld

Compleet ander elftal
In het elftal van Zeerobben van voor de rust was een hoog gehalte aan ex-spelers van ONS Sneek vertegenwoordigd. Te weten aanvoerder Patrick Amels, Curty  Gonzales, Jan Dommerholt, Tim Oosterbaan en Gustavo van der Veen. Daarbij komt, dat Zeerobben trainer Berry Zandink ook een verleden heeft als speler van de oranjehemden. Met name Curty Gonzales en Jan Dommerholt waren in de eerste 45 minuten onzichtbaar. In de tweede helft stuurde Zandink een compleet ander elftal binnen de lijnen. Dus konden de vijf ex-ONS’ers de wedstrijd verder vanaf de tribune volgen. Jan Vlap wisselde na de  thee maar drie spelers, doelman Justin van der Dam, zijn vervanger was Tristan Boersma, Nick Kleen en Wesley Tankink, die de aanvoerdersband overdroeg aan Patrick van der Veen. De vervangers van Kleen en Tankink waren Joël Brandsma en Rico Cordes.

AZ1A3703
Aanvoerder Wesley Tankink goed op dreef

Verkoeling
Op het kunstgras van het Zuidersportpark zorgde de regen voor de nodige verkoeling. De gehele negentig minuten was het een gezapige vertoning. Wel was ONS Sneek constant
de bovenliggende partij, maar er is nog wel het nodige werk te doen voor trainer Jan Vlap. Dat is de nu in IJlst wonende  vader van Michel Vlap (Anderlecht)  zich terdege bewust. Dat ONS Sneek verder was in trainingsarbeid dan Zeerobben was duidelijk zichtbaar. Met name in de slotfase, toen de thuisclub twee keer scoorde, waardoor de eindstand 3-0 werd. Door een vroege treffer van de oranjehemden was de ruststand 1-0. De tegenstand van Zeerobben was gering. De beide keepers van ONS Sneek kregen nauwelijks wat tedoen. ONS Sneek was voortdurend dreigender, maar echt overtuigend was het niet. Aan de 3-0 zege moeten dan ook weinig conclusies worden verbonden. Dinsdagavond a.s. uit tegen Flevo Boys wordt het andere koek. De ploeg uit Flevoland was op eigen veld met 3-1 te sterk voor zaterdag derde divisionist Harkemase Boys.

Nick Kleen op de flank
Nick Kleen op de flank

Met genoegen
Jan Vlap zal met genoegen hebben gekeken naar het spel van Nick Kleen op de rechterflank en van middenvelder Han van Dijk. Eerstgenoemde is snel, vraag dat maar aan zijn directe tegenstander van Zeerobben. Zijn snelheid kan voor ONS Sneek wel eens een  geducht wapen zijn. Han van Dijk scoorde niet alleen twee keer, maar je kunt ook duidelijk zien, dat zijn jaar in de zaterdag derde divisie van hem een completere speler heeft gemaakt. Dat hij ook scorend vermogen heeft, liet hij al in de vijfde minuut tegen Zeerobben zien. Na prachtig voorbereidend werk van Kevin Mennega liet Han van Dijk van de linkerkant Zeerobben-goalie Sietse Vissers met een geplaatste  schuiver volmaakt kansloos: 1-0. ONS Sneek had in de eerste helft veelvuldig balbezit, maar deed er nauwelijks iets goeds mee. De passes op maat lieten te wensen over en ook het vele geschuif van achteren uit was niet bevorderlijk voor tempo rijk en goed lopend aanvalsspel.  Na een half uur had onze spits Jermaine Bregita pech met een inzet tegen de lat. De topscorer van FC Den Helder moet begrijpelijk zijn draai nog vinden, maar hij maakt goed gebruik van zijn lichaam en is daardoor een lastpost voor verdedigers. De enige aanvallende actie van Zeerobben voor de rust kwam van verdediger Patrick Amels. Zijn harde schot belandde evenwel ruim naast. Het vertrek van Yander Zandbergen naar Flevo Boys en van Higor da Silva naar Sneek Wit Zwart kan Zeerobben wel eens opbreken.

Jermaine Brigita
Jermaine Bregita was  lastig voor de verdedigers van Zeerobben

Identiek
De tweede helft was identiek aan de eerste 45 minuten. Vermeldenswaard waren wel het knappe schot van Tom Arissen, dat over ging,  en de goede ingreep van Patrick van der
Veen op Zeerobbens David van der Pol. Ook niet vergeten te vermelden, dat Ane Schaap van Zeerobben door scheidsrechter D. Schaper uit Groningen van het veld werd gestuurd. Wel stond de goed leidende arbiter toe, dat een vervanger van Schaap binnen de lijnen kwam.

Anne Schaap was wel of niet afgekoeld
Ane Schaap was wel of niet afgekoeld

Nadat Kevin Mennega namens ONS Sneek een enorme kans miste en eindelijk weer eens een goed lopende aanval van de thuisclub slechts een corner opleverde bracht trainer Jan Vlap andermaal Wesley Tankink en Nick Kleen in het veld. Ze waren de vervangers van Jermaine Bregita en Jordy den Hoedt. Met het opnieuw in zetten van Nick Kleen werd ONS Sneek plots wel weer dreigend. Dat resulteerde in respectievelijk de 81ste-en 83ste minuut in 2-0 en 3-0. Negen minuten voor het eindsignaal kreeg ONS Sneek een strafschop te nemen door een Harlinger overtreding op de snelle Nick Kleen.. De kleine aanvaller werd onderuit gehaald Volgens Zeerobben gebeurde dat buiten het strafschopgebied. De arbiter oordeelde anders. Han van Dijk knalde van elf meter onberispelijk raak: 2-0. Uit een hoekschop op rechts van Nick Kleen zorgde Joël Brandsma koppend voor 3-0, waarbij de verdediging van Zeerobben er niet goed uit zag.

Han van Dijk was trefzeker. Ook vanaf de 11 meter
Han van Dijk was trefzeker. Ook vanaf de 11 meter
Delen