Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS-trein stopt in Buitenpost

De trein van ONS Sneek richting lijfsbehoud voor de Hoofdklasse leek maar voort te denderen. Een knappe die hem zou laten stoppen. Maar de realiteit is, dat ‘station Buitenpost’ voorlopig toch het einde betekent van de zegetocht die gedurende de laatste zes weken de oranjehemden zo heel dicht bij dat doel brachten. In de praktijk besliste één situatie in de wedstrijd tegen Buitenpost daarover.

Al kun je natuurlijk ook weer niet aan één situatie de hele wedstrijd ophangen. Maar de 65e minuut van het duel bleek achteraf toch wel cruciaal. In een gevecht om de bal werd ONS Sneek-verdediger Rik Koelewijn onreglementair naar de grond gewerkt. De scheidsrechter liet echter doorspelen. Vervolgens werd een overtreding, een tiental meters verderop, wel bestraft in het voordeel van Buitenpost. Willem de Boer mocht 30 meter van het doel op de linkerkant van het veld een vrije trap nemen. Die ging snoeihard de hoek van het ONS Sneek-doel in, daarbij nog getoucheerd door Wessel van der Galiën. Het bracht thuisclub Buitenpost voor de derde keer aan de leiding, die het niet meer afstond.

verslag:                 Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma en Martijn van der Veen

Kenmerkende situatie voor de wedstrijd Buitenpost-ONS Sneek  (foto Rob Bosma)

Met nog 25 minuten op de klok leek er voor ONS Sneek nog alle gelegenheid om voor de derde keer terug te komen in de wedstrijd. De ploeg kent de laatste weken een ongekende veerkracht. En dat leek op deze zaterdag niet anders. Maar wat er na de 3-2 volgde had met voetbal niet zo heel veel meer te maken. Voetballend kwam ONS Sneek er niet meer doorheen. En fysiek bleken de blauw-witten uit Buitenpost de Snekers hun wil op te kunnen leggen. Wat als een heel aardige wedstrijd begon eindigde teleurstellend voor de echte voetballiefhebber.

Foto MJvdVeen

Schrik

Een reis naar de Walden betekent voor ONS Sneek altijd extra oppassen. Op één of andere manier weten ploegen uit die kontreien het de Snekers altijd lastig te maken. Men wás dus gewaarschuwd.

En toch had linkerspits Mark van der Meer de thuisclub in de 3e minuut al aan de leiding kunnen helpen. Hij overtroefde de hele verdediging van ONS Sneek. En wanneer keeper Tristan Boersma niet zo vakkundig was uitgelopen, was de eerste treffer in dit duel tóen al een feit geweest. ONS Sneek deed in de 15e mniuut iets terug door Han van Dijk. Zijn schot voorlangs had (omgekeerd) de Snekers weer op voorsprong kunnen brengen.

Foto MJvdVeen

Buitenpost scoort

Maar het was Buitenpost, dat de score opende. Een corner van rechts genomen door Willem de Boer

werd buiten bereik van Tristan Boersma door aanvoerder Berend Jan Schootstra binnen gekopt: 1-0.

Het vervolg van de wedstrijd bracht een tijdlang geen echte kansen voor beide partijen om verandering in deze stand te brengen. Wel werd er fel gestreden in de persoonlijke duels, en de wedstrijd moest derhalve nogal eens onderbroken worden vanwege blessures.

 

Drie hectische minuut vlak vóór rust

Daarom kwam de gelijkmaker van ONS Sneek voor het gevoel uit de lucht vallen. Nick Kleen mocht op de linkerkant van het veld een corner nemen. Hij legde de bal loepzuiver op het hoofd van Han van Dijk, die bijna identiek aan de 1-0 de bal in het doel kopte, nu aan de kant van Buitenpost: 1-1.

Han van Dijk (oranje shirt) scoort koppend 1-1  (foto Rob Bosma)

Maar Buitenpost had het niet in de zin om met deze stand de thee op te zoeken. Een vrije trap van ongeveer 30 meter werd (wederom) hard ingeschoten door Willem de Boer. De bal spatte van de borst van keeper Tristan Boersma, werd in de rebound ingeschoten, maar opnieuw door Boersma gekeerd. Rob Schokker kreeg echter nog een derde kans. En die benutte hij: 2-1.

Via het been van Bernd Douma wordt het 2-2  (foto MJvdVeen)

ONS Sneek fel uit de kleedkamer

De verfrissing in de kleedkamer leek met name ONS Sneek goed te hebben gedaan. In de 49e minuut lanceerde Simon de Laat op de linker vleugel Steyn Potma, die van 18 meter hard uithaalde. Via Buitenpost-verdediger Bernd Douma ging de bal langs de kansloze Kevin van der Meulen in het doel: 2-2. ONS Sneek leek vervolgens ‘de druk erop te zullen zetten’. En er kwamen mogelijkheden. Han van Dijk kopte over uit een voorzet van Nick Kleen. En een mooie actie van dezelfde Kleen leverde uiteindelijk slechts een corner op. Mark van der Meer kreeg in de 62e minuut voor Buitenpost een kans vergelijkbaar met die uit de 3e minuut. Maar opnieuw was Tristan Boersma winnaar door hem het strafschopgebied uit te drijven.

Wessel van der  Galiën kopt Buitenpost naar de 3-2 – overwinning (foto Rob Bosma)

Weinig voetbal

En toen kwam de 65e minuut die, achteraf, beslissend zou blijken voor de uitslag van de wedstrijd.

Wat daarna volgde had niet zoveel meer met voetbal te maken. Mooie acties: ze stierven al in een heel pril stadium in schoonheid. Combinaties: ze werden reeds de grond ingeboord, voordat ze konden worden opgezet. Het was: fel op de man spelen, waarbij regelmatig de grenzen van het toelaatbare werden opgezocht. Gevolg: heel veel irritatie, en meer met randverschijnselen bezig zijn dan met voetbal.

Toch had ONS Sneek nog twee mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. In de extra toegevoegde tijd mocht eerst Nick Kleen een vrije trap nemen. Hij deed dat nét niet zuiver genoeg. De bal scheerde rakelings over het Buitenpost-doel. Een minuut later (92e) mocht Gabriël Fernando het aan de overkant van het veld ook van zo’n 25 meter (over)doen. Maar hij zag zijn ‘krul’ een meter naast het doel gaan.

De onderlinge irritatie kreeg een negatief hoogtepunt, toen Joran Swart het aan de stok kreeg met een tegenstander. De duwende beweging van Joran werd bestraft. Het leverde hem een tweede gele kaart op. Waardoor hij kon inrukken. Maar toen was de wedstrijd eigenlijk al lang en breed gespeeld.

Foto MJvdVeen

Gevolgen

De 3-2 – zege betekent voor Buitenpost, dat het iets ruimer adem kan halen. En dat het voorlopig een verlengstuk van de competitie buiten de deur houdt. Door de resultaten van de directe opponenten op de ranglijst is ONS Sneek zeker nog niet kansloos om dat uiteindelijk ook te kunnen zeggen. Maar het is er niet gemakkelijker op geworden. Met een (wisselvallig) sv Urk in de race om het kampioenschap, en DETO en Noordscheschut die beiden vrijuit kunnen spelen heeft ONS Sneek nog een pittig programma om de dans te kunnen ontspringen.

Foto Rob Bosma

Buitenpost-ONS Sneek                                3-2  (2-1)

23      Berend Jan Schootstra                      1-0

43      Han van Dijk                                          1-1

45+1  Rob Schokker                                       2-1

49      Bernd Douma (ed)                              2-2

65      Wessel van der Galiën                       3-2

Schr.:                    F.Lodeweegs

Ass.schr:             G.van Eerde & H.Soldaat

Kaarten:              geel:      (19) David Kazimier, (69) Alexandar Radenkovic (Buitenpost)

(45) Rik Koelewijn, (63) Glenn Buma, (74,90+5) Joran Swart (2x) (ONS Sneek)

vv Buitenpost

doel:                     Kevin van der Meulen

achter:                 Wim de Vries (78: Joran Olijve), Bernd Douma, Wessel van der Galiën, David Kazimier

midden:              Max Huiskamp, Berend Jan Schootstra (66: Jorn Jongsma), Willem de Boer

voor:                     Jorrit Terpstra (66: Alexandar Radenkovic), Rob Schokker (66: Mark Huizinga), Mark van der Meer (85: Folkert van Dongera)

ONS Sneek

doel:                     Tristan Boersma

achter:                 Rik Koelewijn, Glenn Buma, Gabriël Fernando, Joran Swart

midden:              Simon de Laat (73: Rick Weening), Giovanni Aronds, Niels Nadorp

voor:                     Nick Kleen, Han van Dijk, Steyn Potma (73: Gerben Visser)

Foto Rob Bosma:

Foto MartijnvdVeen:

Delen