Onverdiende nederlaag voor strijdlustig ONS Sneek tegen HZVV

Onverdiende nederlaag voor strijdlustig ONS Sneek

‘Wat waren ze er dichtbij! Wat sneu! Dik onverdiend!’ Een paar hartenkreten van toeschouwers bij de wedstrijd in de Hoofdklasse B za. tussen ONS Sneek en HZVV uit Hoogeveen. De opmerkingen golden gastheer ONS Sneek, dat een opmerkelijk goede wedstrijd speelde; maar in de slotfase de punten toch uit handen moest geven.

Kapot waren ze na 97 minuten keihard werken en soms oogstrelend mooie combinaties. Tweemaal kwamen de oranjehemden op voorsprong. Tweemaal kwam een goed voetballend HZVV langszij om in de 4e minuut van de extra toegevoegde tijd alsnog over de oranjehemden heen te gaan. Toen namelijk ontglipte de technisch begaafde Kelly Joao aan de ONS Sneek-verdediging, passte op Walter Dias Nzasi, die de bal voor het intikken had: 2-3. De weergaloos keepende Tristan Boersma werd alsnog geklopt en met hem de 11 anderen die heel diep waren gegaan; maar niet kregen, waarop ze recht hadden: wedstrijdpunten.

tekst:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Harmke van der Veen-Van der Schuit

Je koopt er wel niets voor. Maar toch willen we het zeggen: een diepe buiging voor zoveel energie in de strijd! ONS Sneek en HZVV startten fel en in een hoog tempo en hielden dat bijna de hele wedstrijd vol. Daardoor ontstond er een boeiende wedstrijd, waarin het één en ander niet lukte; maar waarin ook acties voorkwamen waarbij je je vingers af kon likken. ONS Sneek was zeker niet de mindere van de Drenten; en kwam ook tweemaal op voorsprong. Echter (weer) in de ‘dying seconds of the game’ ontglipte de mannen van Arnoud Koster de verdiende beloning. Maar het kán toch bijna niet anders, dat met een dergelijke instelling het tij spoedig gaat keren?

Flitsende start

Onder bijna zomerse temperaturen startten ONS Sneek en HZVV op deze doordeweekse avond hun inhaalwedstrijd. Bij ONS Sneek ontbraken om diverse redenen Patrick van der Veen,Joran Swart en Wesley Tankink. En Han van Dijk en Mark Westra begonnen op de bank. Met name in verdedigend opzicht moest trainer Arnoud Koster dus puzzelen. Maar de mannen, die deze avond de achterste linie vormden deden het goed. Pieter Abe de Jong stond geposteerd op de linksbackpositie, Rik Koelewijn speelde op rechts met een aanvallende opdracht, en Glenn Buma stond samen met Gabriël Fernando in het centrum. Met daarachter als immer betrouwbare sluitpost één van de uitblinkers op deze avond, keeper Tristan Boersma. Een andere uitblinker, Nick Kleen, was nauw betrokken bij het eerste doelpunt in de wedstrijd. Goed profiterend van zijn snelheid maakte hij de bal vrij, zette voor op Steyn Potma, die via de rug van HZVV-verdediger Yannick Manusiwa doel trof: na 6 minuten was het al 1-0!

HZVV knokt zich terug

HZVV was niet gekomen om zich zó gemakkelijk van het veld te laten spelen. En de ene aanval na de andere rolde op het doel van Tristan Boersma af. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor de nummer 11 bij de Hoogeveners, Sander Dzemidzic. Hij was vóór rust bij bijna elke aanvallende actie betrokken, om na rust onzichtbaar in de vergetelheid te raken. De gelijkmaker kon niet uitblijven. Het was Noah ten Brinke die in het strafschopgebied een mooie actie maakte en met uiterste precisie de bal in de rechterbenedenhoek schoot: 1-1. De wedstrijd bleef na de gelijkmaker in de 24e minuut boeien. Maar gescoord werd er vóór rust niet meer.

Hoge tempo blijft

Waar beide ploegen bij rust de draad hadden laten liggen, daar pakten ze hem na de spreekwoordelijke ‘thee’ weer op. En bijna verraste ONS de tegenstander al 3 minuten na de hervatting. Een vrije trap van Gabriël Fernando kwam op de kruin van Niels Nadorp, die rakelings naast kopte. In de 53e minuut: een prachtige aanval op snelheid opgezet door Steyn Potma bracht de bal bij Nick Kleen, die echter keeper Rodney Rosink op zijn weg vond. Maar in de 59e minuut was het wel raak! Gerben Visser ontfutselde de bal aan de HZVV-verdediging, hij passte breed op Nick Kleen, die snoeihard de bal langs Rosink joeg: 2-1.

HZVV op herhaling

Opnieuw moest HZVV aan de bak. Want de in het zwart gestoken Hoogeveners waren niet naar Sneek gekomen om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. In die fase groeide Tristan Boersma naar grote hoogte met een paar miraculeuze reddingen. En hij leek ONS Sneek daarmee over de streep van de zesde overwinning in deze competitie te trekken. Helaas voor de Snekers pakte het anders uit. Maar het duurde wel tot de 86e minuut alvorens de wedstrijd keerde in het voordeel van de gasten. Toen mocht Tim Riksman, die gaandeweg een steeds bepalender rol in de wedstrijd had gekregen op links een hoekschop nemen. Hij plaatste die loepzuiver op het hoofd van aanvoerder Alex Zomer, die onberispelijk raak kopte: 2-2. Met die stand als einduitslag op het scorebord had bijna iedereen wel vrede kunnen hebben. Behalve de 11 van HZVV.

De genadeklap

De wedstrijd was al beland in de 4e minuut van de extra toegevoegde tijd, toen Kelly Joao één van zijn onberekenbare acties maakte, de bal plaatste naar de vrijstaande Walter Dias Nzasi, die vrij kon intikken: 2-3. ONS Sneek was gebroken. Het probeerde alsnog de schade te repareren. Maar alle energie was door deze grote tegenslag uit de lichamen verdwenen. Het leek zo mooi: winnen! Dat was gezien de verhoudingen in het veld misschien teveel geweest. Maar een verdiend gelijkspel ontglipte op deze manier ook nog aan de oranjehemden. En dat was heel zuur!

Een saillant detail: hoewel de wedstrijd nergens de perken te buiten ging slaagde de arbiter van dienst erin om 9 maal een gele kaart uit te delen! Toch opmerkelijk!

ONS Sneek-HZVV                                           2-3  (1-1)

06      Yannick Manusiwa  (ed)                   1-0

24      Noah ten Brinke                                  1-1

59      Nick Kleen                                             2-1

86      Alex Zomer                                            2-2

90+4  Walter Dias Nzasi                                2-3

Schr.:                    dhr. M.Roeleveld  (Vinkeveen)

Ass.schr.:            dhr. P.de Velde Harsenhorst & dhr. K.El Hajjaji

Kaarten:              (60) Pieter Abe de Jong, (75) Nick Kleen, (79) Rik Koelewijn, (82) Gerben Visser,