Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Op de helft – Voorbeschouwing 26-02-2022 ONS Sneek-HZVV

Op de helft

Aanstaande zaterdag spelen we de laatste ronde van de eerste competitiehelft van het seizoen 2021/2022. Er resteren dan nog 3 inhaalwedstrijden, die alle drie op het programma staan voor dinsdagavond 8 maart 2022. Maar voor ONS Sneek geldt, dat we ‘bij’ zijn en dan dus niet hoeven aan te treden. De enige tegenstander die we nog niet hebben getroffen is HZVV uit Hoogeveen. Een ploeg, waartegen ONS Sneek in de historie al vele malen heeft gespeeld. Je kunt het dus met recht een oude bekende noemen. De Hoogeveners bezetten op dit moment een 10e plaats op de ranglijst met 16 punten uit 13 wedstrijden, met als doelcijfers 17-16. HZVV presteert heel wisselvallig. Opmerkelijke prestaties tegen sterker gewaande tegenstanders worden afgewisseld met teleurstellingen tegen lager geplaatste teams. De middenmootpositie is dan ook een juiste weergave van de resultaten tot nu toe. ONS Sneek lijkt na een goed begin van de competitie de weg enigszins kwijt. Vooral het aantal tegendoelpunten is de laatste weken groot. Maar om te zeggen, dat alleen de verdediging daaraan debet is, is onjuist. En, hoe gek het misschien ook klinkt: de omslag kan zomaar ineens dáár zijn. Gelukkig is het gat met de middenmoot niet onoverbrugbaar. Maar de 15e (en voorlaatste) plaats op de competitieladder geeft wel te denken.

Misschien liggen er tegen HZVV kansen om de weg naar beter in te slaan. Laten we eerst eens even kennismaken met onze Drentse tegenstander.

Historie HZVV

Op 13 april 1906 werd in Hoogeveen de Christelijke Gymnastiek Vereniging Olympia opgericht. Deze vereniging krijgt in 1934 een aparte voetbalafdeling die tot 8 augustus 1949 bestaat onder de naam OLVO (Olympia Voetbal) en vanaf 1 augustus 1949 een zelfstandige vereniging wordt die verder gaat onder de naam H.Z.V.V. (Hoogeveense Zaterdag Voetbal Vereniging).

De oprichtingsdatum die door de KNVB werd geregistreerd is echter 20 mei 1940, en tevens was het de KNVB die bepaalde dat de vereniging in het vervolg door het leven zou moeten gaan onder de naam HZVV. De vereniging had in haar eerste jaar zeventien leden. In 2014 heeft de commissie Klein de historie van HZVV onderzocht en het bleek dat de vereniging enkele rechtsvoorgangers kende. Sindsdien is de officiële oprichtingsdatum bepaald op 5 december 1929.

HZVV heeft ca. 1000 leden en vrijwilligers en is daarmee één van de grotere verenigingen in het noorden van ons land. De thuishaven van de rood-witten is sinds 1953 het Bentinckspark in Hoogeveen. In 2012 is HZVV van het gezellige terrein richting centrum op hetzelfde complex verhuisd naar de overkant, waar het een schitterende accommodatie heeft met 5,5 wedstrijdvelden, waarvan 3,5 met kunstgras. Het fraaie clubgebouw heeft beneden 17 kleedkamers en boven een ruime kantine.

Het Eerste elftal komt sinds het seizoen 2019/2020 weer uit in de Hoofdklasse za. ONS Sneek en HZVV ontmoetten elkaar voor de reguliere competitie 27 maal. ONS Sneek zegevierde 13 maal, 7 keer werd er gelijk gespeeld en 7 maal ging de winst naar de Hoogeveners. Het doelsaldo is ruim in het voordeel van ONS Sneek: 47-30. De meest recente ontmoeting was alweer 1½ jaar geleden, in Sneek, op 3 oktober 2020. HZVV won toen met 0-2. Covid-19 maakte een revanche voor ONS Sneek tot nu toe onmogelijk.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-HZVV op 3 oktober 2020

Het HZVV van nu

Zoals gememoreerd: HZVV speelt vanaf het seizoen 2019/2020 weer in de Hoofdklasse van het zaterdagvoetbal. Aan het einde van de competitie 2018/2019 werden de Drenten kampioen van de Eerste Klasse C. En het lukte tot nu toe om het Hoofdklasserschap te continueren. Na een goede reeks in de eerste helft van de huidige competitie verloren de Hoogeveners de laatste twee wedstrijden (beide na de periode van lockdown). Kampioenskandidaat Eemdijk en het stugge AZSV uit Aalten waren uiteindelijk te machtig. Op de website van HZVV lezen we, dat de ploeg zijn draai na de verplichte winterstop nog niet heeft gevonden en ook nog een beetje zoekende is naar de juiste vorm. Trainer Rick Mulder is bezig aan zijn tweede seizoen bij de hoofdmacht van de rood-witten, nadat hij daarvoor het Tweede Elftal onder zijn hoede had. Mulder tekende onlangs bij tot 2024. Hetgeen ervan getuigt, dat de club en de trainer het goed met elkaar kunnen vinden.

De spelers van HZVV zijn voor een groot deel onbekende grootheden voor ONS Sneek. De enige spelers die enigszins bekend zijn, zijn aanvoerder Alex Zomer en Tim Riksman. Alex Zomer kwam in 2017 over van MSC (Meppel), nadat hij een voetbalgeschiedenis had opgebouwd bij vv Hollandscheveld. De 32-jarige centrum verdediger mag gerust één van de dragende krachten van het elftal worden genoemd. Gekomen van Jong FC Groningen speelt Tim Riksman tegenwoordig bij HZVV. Riksman kwamen we bij de Groningers tegen in de 3e Divisie. Hij speelt doorgaans als rechtervleugelverdediger.

Kansen

Op grond van de cijfers (recente uitslagen en stand) zijn de Hoogeveners zaterdag aanstaande favoriet. Maar voetbal zou voetbal niet zijn, wanneer dat nooit een gegeven is. En daarom durven we te opperen, dat, wanneer ONS Sneek een oplossing vindt om de eigen veste beter te beschermen, de Snekers zelfs niet kansloos zijn voor 3 punten. Maar dan zullen alle linies daarin hun rol moeten spelen. Aanvallen en verdedigen zijn tegenwoordig in het voetbal taken voor de hele ploeg. Samen de tegenstander tegemoet treden is meer dan eens noodzakelijk!

Aan wilskracht en inzet ontbreekt het niet.

We hopen op een mooie en boeiende wedstrijd.

 

Jan van der Veen

 

 

Delen