Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Op naar Eemdijk!

Op Eemdijk……………..

wonen ongeveer een kleine 1000 mensen. Maar er staan 3 kerken (hetgeen uw schrijver, zelf predikant, natuurlijk aanspreekt) en er is 1 voetbalclub: vv EEMDIJK.De club kreeg geen toestemming van de gemeente om op Eemdijk zich te vestigen, en daarom koos hij zijn domicilie in het industriegebied ‘De Kronkels’ in het om de hoek gelegen Bunschoten-Spakenburg. Het dorp werd bekend om zijn pontje. Dat pontje speelde onder andere een rol in een ‘clip’ van drs. P.

Het verhaal gaat, dat 3 vrienden, Willem van der Geest, Evert Hoolwerf en Dolf Veldhuizen het verlangen om in Eemdijk een voetbalclub te hebben in daden omzetten. In de vroege zomer van 1979 besloten zij hun vakantieplannen op te geven en hun vakantiegeld te steken in de oprichting van vv Eemdijk. Aanvankelijk speelde de club op bescheiden niveau. Maar langzaam maar zeker ontplooide het aanwezige talent in de club zich en steeg vv Eemdijk naar de 1e klasse. Toen in 2015 de nacompetitie werd gewonnen (in de finale werd FC Breukelen met 5-1 verslagen) was promotie naar de Hoofdklasse een feit. In een zeer spannende competitie in de Hoofdklasse B werd vv Eemdijk het afgelopen seizoen kampioen. En promoveerden de groen-witten naar de Derde Divisie. De club telt 9 seniorenteams en 10 jeugdteams.

Trainer is dit seizoen Hans van Arum. Van Arum speelde lange tijd zelf op hoog niveau. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met Vitesse. Maar hij speelde daarna ook nog bij Willem II, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. Hij stopte in 2002 om vervolgens trainer te worden. Eerder kwamen we hem al tegen als trainer van VVOG. Als trainer van Sparta Nijkerk won hij in 2008 de Rinus Michels Award (coach van het jaar van het amateurvoetbal van Nederland). Hij is een groot promotor van aantrekkelijk voetbal.

V.v. Eemdijk kende nogal wat wisselingen in de afgelopen weken. Misschien wel de belangrijkste aderlating is de terugkeer van Maikel de Harder naar IJsselmeervogels. Daarmee verloor vv Eemdijk zijn topscorer van het afgelopen seizoen (15 doelpunten). Daar tegenover staat de komst van Jeffrey van den Dikkenberg van IJsselmeervogels. Terwijl Tim van Halteren en Hans Hartog kwamen van vv Spakenburg. Voor velen van ons nog onbekende gezichten. Maar zeker geen onbekende van ONS is: middenvelder Renco van Eeken. Na een seizoen vol blessures nam hij afscheid bij ONS Sneek en verkaste naar Eemdijk. In de afgelopen wedstrijden scoorde hij al voor vv Eemdijk. En daarmee vestigde hij meteen de aandacht op zich.

Renco van Eeken_k

Vv Eemdijk begon de competitie met twee nederlagen. In de openingswedstrijd van het seizoen, thuis tegen VVOG, werd met 0-1 verloren. Geen schande, want VVOG behoort dit seizoen bij de kandidaten voor het linker rijtje. Afgelopen zaterdag werd de uitwedstrijd tegen hsv Hoek in de blessuretijd nog uit handen gegeven. Een gelijkspel was mogelijk geweest, ware het niet, dat Hoek in de 92e minuut nog de 3-2 maakte. Waardoor de lange terugreis naar Eemdijk zonder punten gemaakt moest worden.

DSC_5494

ONS Sneek won zaterdag van Achilles’29 uit Groesbeek. Zonder moeite ging dat niet. Met name vóór rust wist Achilles’29 door stug verdedigen het de oranjehemden bar lastig te maken. Een doelpunt vlak vóór en eentje vlak ná rust zetten ONS Sneek op het goede spoor. Yumé Ramos, begonnen op de bank, had daarna een belangrijk aandeel in de uiteindelijke 4-0-zege. Waarmee het puntenverlies in de eerste wedstrijd tegen ASWH teniet werd gedaan.

DSC_5214

Je bent soms geneigd om te denken, dat clubs die via promotie jouw klas zijn binnen gekomen nog veel moeten leren en met name in de eerste wedstrijden van een seizoen een redelijk gemakkelijke prooi zijn. Wanneer we dat van vv Eemdijk ook denken, dan zitten we absoluut fout. Het is aanstaande zaterdagmiddag zaak om meteen de mouwen op te stropen. En om vanaf minuut één attent te zijn. Anders loopt ONS Sneek achter de feiten aan. En vv Eemdijk is een taaie tegenstander, tegen wie een overrompeling moeilijk is recht te zetten. Maar het is zeker mogelijk met de opgedane leermomenten van afgelopen zaterdag om te gaan voor één of meer punten.

Zaterdagmiddag rond half vijf weten we meer!

door:     Jan van der Veen

Delen