Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Op naar ’t Fean’58

 Aanstaande zaterdag trekt ONS Sneek 1 voor een uitwedstrijd de Wâlden in. Tegenstander is ’t Fean’58 uit Surhuisterveen. Het is alweer een hele poos geleden, dat beide ploegen elkaar in competitieverband troffen. Om precies te zijn: dik 44 jaar geleden, in de 3e Klasse A Noord. Dat was op 18 maart 1978 op sportpark ’t Ketting in Surhuisterveen. Het is om deze reden bijzonder, dat beide ploegen elkaar nu weer treffen. Maar het zou meteen ook wel de laatste ontmoeting tussen ONS Sneek en ’t Fean’58 kunnen zijn vanwege verregaande plannen van de laatste om samen met vv Surhuisterveen verder te gaan in één club.

Historie ’t Fean’58

’t Fean’58 werd opgericht op 23 juni 1958, als voortzetting van de zaterdagafdeling van vv Surhuisterveen. Men vond in It Fean, dat er ruimte was voor een zelfstandige club die op zaterdag zijn wedstrijden speelde. Aanvankelijk speelde het eerste elftal in de 4e klasse. Maar in 1973 werd ’t Fean’58 kampioen in de 4e klasse B en promoveerde naar de 3e klasse. Vanaf 1997 tot en met 2016 speelden de Feansters onafgebroken in de 2e klasse. In 2016 moest men een stapje terug doen. Maar in 2018 werd ’t Fean’58 opnieuw kampioen én 2e klasser. Na een spannende titelrace in het voorjaar van 2022 konden de blauwhemden een historisch resultaat bijschrijven op hun palmares: ’t Fean’58 greep de titel en speelt dientengevolge dit seizoen op het hoogste niveau sinds de oprichting van de club: de 1e klasse. Een unieke prestatie!

’t Fean’58 mag vooral een echte familieclub worden genoemd met veel aandacht voor de eigen jeugd. De club heeft vanaf de oprichting een bloeiende jeugdafdeling gekend. Schrijver dezes heeft de eer gehad om samen met zijn echtgenote 5 jaar lang als jeugdleider de Feansters te mogen dienen. Vanaf 2007 is er een samenwerking met de jeugdafdeling van vv Surhuisterveen. De teams komen uit onder de naam SJO Feanstars.

’t Fean’58 bracht een behoorlijk aantal prominente spelers voort. Namen als Alle Bethlehem, Harry Folkerts, Renze en Richard From, spits Albert Riemersma en de legendarische doelman Dries Woudstra spreken in Surhuisterveen vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding.

Stroeve start in de 1e klasse

De start in de 1e klasse verloopt voor de Feansters enigszins stroef. Op de openingsdag van de competitie verloren zij van de huidige koploper, vv Winsum, met 3-1. En afgelopen zaterdag delfde men met dezelfde cijfers het onderspit in Haren bij promovendus vv Gorecht. Daarbij dient opgemerkt te worden, dat ’t Fean’58 in de laatste wedstrijd méér had verdiend. Maar de tegenstander van komende zaterdag, ONS Sneek, weet daarover mee te praten. Voorlopig bezetten de mannen van trainer Minno van der Werff de 13e plaats; met de inhaalwedstrijd tegen Pelikaan-S nog in het vat.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Broekster Boys op za. 08-10-2022 (foto MJFotografieHv)

Zand in de motor bij ONS Sneek?

Ook ONS Sneek wist afgelopen zaterdag niet tot winst te komen. En óók ONS Sneek had méér verdiend dan de 1-2 – nederlaag die men leed tegen Broekster Boys. Betekent de eerste verliespartij in de 1e klasse, dat er zand in de motor bij de oranjehemden is gekomen? Die vraag zal pas over enige tijd beantwoord kunnen worden. Feit is, dat ondanks de nederlaag ONS Sneek afgelopen zaterdag helemaal geen slechte wedstrijd heeft gespeeld. Meer dan driekwart van het duel domineerden de oranjehemden. Maar het zat simpelweg niet mee in de afwerking. Voetballend haalden de Snekers echter een ruime voldoende. Daarom behoeft er niet getwijfeld te worden aan de kwaliteiten van de mannen van Arnoud Koster.

De selectie-foto van ’t Fean’58 voor het seizoen 2022-2023  (belangeloos beschikbaar gesteld door ’t Fean’58)

De kansen voor aanstaande zaterdag

Hoe liggen de kansen voor beide ploegen, aanstaande zaterdag? Moeilijk te zeggen na 3 (en voor ’t Fean’58: 2) competitiewedstrijden. Afgaande op het verleden is ONS Sneek favoriet. Van de 10 competitiewedstrijden die de twee tegen elkaar speelden won ONS Sneek er 5, speelden beide 4 maal tegen elkaar gelijk, en won ’t Fean’58 1 maal. Maar van de 5 wedstrijden in Surhuisterveen verloor de thuisclub slecht 1 maal. Dat was toevallig of niet de laatste ontmoeting, op 18 maart 1978.

Al spreken we over bijna 45 jaar later, het zal voor ONS Sneek een zware middag worden in de Wâlden. ’t Fean’58 is erop gebrand de eerste punten in de 1e klasse voor eigen publiek te behalen. Het weet, dat dat eigen publiek kan werken als twaalfde man. In het veld zal terdege rekening gehouden moeten worden met de ervaren Jens Hamstra. Anderzijds moet ONS Sneek voetballend daar zoveel tegenover in het veld kunnen brengen, dat het bij voorbaat zeker niet kansloos is.  Maar om de jonge, maar uitstekende keeper Fincent van der Veen te passeren zal de uiterste inspanning vergen. En het is wel zeker, dat trainer Minno van der Werff en zijn assistent, oud-eerste elftalspeler André van der Molen, hun huiswerk goed hebben gemaakt.

Zaterdagmiddag tegen half vijf weten we méér.

De wedstrijd ’t Fean’58-ONS Sneek staat onder leiding van dhr. M.Knol. Hij wordt geassisteerd door dhr. A.van der Meer en mw. L.van der Singel.

 

We hopen op een mooie wedstrijd en een fijne ontmoeting daar omheen.

 

Jan van der Veen

 

(foto Martijn van der Veen/MJFotografieHv)

Delen