Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Op (naar) Urk!

Voorbeschouwing sv URK-ONS Sneek:  za 05-02-2022

 

Op (naar) Urk!

 

Op 27 november 2021 rolde voor het laatst in competitieverband de bal in de Hoofdklasse B za. Voor ONS Sneek geen zaterdag om met plezierige gedachten aan terug te denken. De wedstrijd tegen het sterke Eemdijk ging verloren met de monsterscore van 1-9. Een uitslag die we in competitieverband nog nooit op het scorebord hebben gehad. Een gelegenheid om revanche te nemen op zichzelf kreeg ONS Sneek vervolgens niet door de verscherpte corona-maatregelen. Na vier geplande wedstrijden die daardoor niet doorgingen mag onze hoofdmacht aanstaande zaterdag weer ‘om het echie’ de wei in. En wel (in een inhaalwedstrijd) tegen het zeker niet zwakke sv URK.

Na 10 seizoenen elkaar niet te hebben getroffen in competitieverband staan beide ploegen in de Hoofdklasse B van dit seizoen weer tegenover elkaar. Je kunt nét niet van een derby spreken. Maar een clash van twee oude bekenden van elkaar is het zeker wel!

 

Historie

De (competitie-)historie van beide gaat terug tot 1963. Op 16 november 1963 troffen beide clubs elkaar ook op Urk. ONS won die eerste competitiewedstrijd met 2-1. In totaal troffen beide ploegen elkaar voor de competitie 24 maal. De totaalscore van deze wedstrijden valt negatief voor ONS Sneek uit. De Snekers wonnen 8 maal, maar verloren 11 keer; 5 maal werd er gelijk gespeeld. De doelcijfers zijn ruim in het voordeel van sv Urk: 34-47. In de beker was ONS succesvoller. Vanaf 1951 bestreden beide ploegen elkaar 4 maal in dat verband. ONS Sneek won 3 van de 4 wedstrijden. Met als hoogtepunt: de bekerfinale op 17 mei 2014. ONS (Boso) Sneek won toen  voor het eerst in het bestaan van de club de Districtsbeker door in de finale sv Urk te kloppen met 2-0.

Tijden zijn tijden……

Sinds die memorabele bekerfinale is er het één en ander veranderd vóór en bíj beide ploegen. ONS Sneek heeft er 7 seizoenen op het niveau van Topklasse/Derde Divisie op zitten. De Snekers deden vervolgens een stapje terug om te kunnen bouwen aan een nieuwe ploeg. Sv Urk speelt al enkele jaren een rol van betekenis in de Hoofdklasse. Maar het mist nog het succesvolle eindschot.

Ook dit seizoen doet sv Urk van zich spreken. Enkele weken was de club koploper. Helaas voor de Urkers liepen ze de laatste weken hier en daar wat averij op. Daardoor kon SC Genemuiden op basis van een beter doelsaldo de 1e periode afsluiten als winnaar vóór sv Urk dat echter geen wedstrijd verloor. Door de uitslagen in de laatst gespeelde competitieronde staan de Urkers nog steeds tweede op de ranglijst; nu achter het reeds eerder gememoreerde vv Eemdijk. Scorend lopen de Urkers bijna 2 doelpunten op 1 wedstrijd. Opvallend is, dat ze slechts 8 doelpunten tegen hebben, waarvan ook nog 2 in de laatste wedstrijd tegen NSC Nijkerk. Verrassend pakten de Nijkerkers (naar verluid: niet onverdiend) op sportpark De Vormt op Urk een punt via een gelijkspel: 2-2.

Maar het zal best een lastige klus worden om de Urker verdediging van zijn stuk te brengen.

Kansen?

Maar kansen zijn er natuurlijk altijd. Het is de vraag, hoe beide ploegen de afgelopen weken met weinig trainingsmogelijkheden zijn doorgekomen. Verder is in deze competitie de vorm van de dag  bij meerdere clubs vaak doorslaggevend geweest voor het dagresultaat. Op de laatst gespeelde competiedag wankelde, zoals vermeld, sv Urk tegen het veel lager geplaatste NSC Nijkerk.

 

Wanneer we kijken naar de opstelling van sv Urk dan ontdekken we veel Urker namen. Dat is altijd het handelsmerk van sv Urk geweest. Eén naam zegt ONS iets meer: die van de keeper. Het Urker doel wordt namelijk al een paar jaar verdedigd door Richard Strijker, die in het seizoen 2015-2016 furore maakte als keeper van……………ONS Boso Sneek. Het wordt voor de nu 30-jarige keeper, die ook het komende seizoen het Urker doel zal verdedigen, en ONS Sneek een bijzonder weerzien met elkaar.

Al spreken de statistieken en de resultaten in de huidige competitie misschien een andere taal, toch achten we ONS Sneek niet volstrekt kansloos. En wat zou het mooi zijn, wanneer het hervatten van de competitie bekroond zou worden met tenminste 1 punt.

 

Jan van der Veen

Delen