Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Oranje versus oranje – voorbeschouwing ONS Sneek-RKAV Volendam

De magie van Volendam  Je hebt van die plaatsen en voetbalclubs uit die plaatsen die tot de verbeelding spreken. Je kunt er meerdere noemen. Maar één daarvan is Volendam. Een bezoek aan deze markante vissersplaats aan de vroegere Zuiderzee is top! En voetballen tegen een ploeg uit Volendam geeft een speciaal gevoel. Nadat ONS Sneek al op de grens van de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw de amateurs van Volendam in de hoogste klasse (1B) van het zaterdagvoetbal tegen kwam, waren het de ‘jonkies’ van Jong FC Volendam die later in de 3e divisie tegenstanders van de Snekers waren. Aanstaande zaterdag is de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam op herhaling in Sneek.

Geschiedenis Tegenstander zaterdagmiddag is dus de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging VOLENDAM. Op 1 juni 1920 is de club opgericht met de naam VICTORIA. Al vrij snel werd de naam gewijzigd in RKSV (Rooms Katholieke Sportvereniging Volendam). RKSV speelde aanvankelijk in de Interdiocesane (katholieke) Voetbal Competitie Bond, waar de club in 1935 en 1938 landskampioen werd. Vanaf 1940 speelde RKSV in de KNVB-competities. Op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in profclub FC VOLENDAM en amateurclub RKAV VOLENDAM. In 1977 won de club de zaterdagbeker. De club is de basis geweest voor de profcarrière van oa. Robert Mühren (ex- SC Cambuur) en Henk Veerman (SC Heerenveen). In competitieverband speelde ONS Sneek in het seizoen 1979-1980 tegen de amateurs van VOLENDAM in de (op dat moment hoogste) klasse 1B. Tweemaal zegevierde VOLENDAM. In Volendam werd het 6-0 en op de laatste competitiedag in Sneek wonnen de Volendammers opnieuw, nu met 3-2.

Aan elkaar gewaagd?  Wanneer je een blik werpt op de ranglijst van dit moment ontdek je, dat beide ploegen dicht in elkaars buurt verkeren in de Hoofdklasse B/zaterdag. Afgelopen zaterdag wisselden beide clubs ‘stuivertje’. ONS Sneek zakte van plaats 2 naar de 8e stek. RKAV VOLENDAM bleef na een 4-2 zege op Berkum op de 3e plaats, maar liet dus de Snekers weer achter zich, nadat ONS in Amsterdam tegen asv DE DIJK met 2-1 had verloren. Twee punten scheiden beide ploegen. En daaruit kun je niets zinnigs afleiden over de verhoudingen vandaag. Wat wel opvalt is, dat ONS Sneek een jonge selectie heeft. Veel aanstormend talent heeft al een plekje in de basis veroverd. Terwijl bij RKAV VOLENDAM de gemiddelde leeftijd iets hoger ligt, omdat tot de selectie een aantal routiniers behoren. Dat zou meer ervaring kunnen betekenen, ware het niet dat trainer Johan Steur in de basis in toenemende mate plaats geeft aan jong talent.

Moment uit de wedstrijd asv DE DIJK-ONS Sneek op 18-09-2021

Sneu verlies tegen DE DIJK  De ploegen hadden nog dichter bij elkaar in de buurt kunnen staan, wanneer ONS Sneek afgelopen zaterdag uit het duel met asv DE DIJK één of meer punten mee had kunnen nemen naar Sneek. Die mogelijkheid was er tot de laatste seconden van de extra toegevoegde tijd. Deze keer zat het de oranjehemden niet mee. De 2-1 – stand blééf vanaf de 65e minuut op het scorebord. Hoewel het niveau van de wedstrijd tegen Flevo Boys niet werd gehaald was het voor de neutrale toeschouwer een levendig en aantrekkelijk duel. Met een winnaar die toch ietsje teveel kreeg.

Revanche?  Aanstaande zaterdag, 25 september 2021, is er gelegenheid voor ONS Sneek om zich te revancheren. Feit is, dat beide thuiswedstrijden tot nu toe werden gewonnen. De eigen thuishaven, het Zuidersportpark, geeft blijkbaar vleugels. Het zou mooi zijn, wanneer we dat ook na de wedstrijd tegen RKAV VOLENDAM nog steeds kunnen zeggen. We hopen bovenal op een mooie, sportieve wedstrijd.

De leiding bij de wedstrijd ONS Sneek-RKAV Volendam is in handen van mw. Shona Shukrula uit Alkmaar, geassisteerd door de heren R.Bruining en M.Dijk

Jan van der Veen

Delen