Prijor leidt ONS Sneek naar verdiend punt in Veenendaal

Gendridge Prijor neemt ONS Sneek in Veenendaal bij de hand naar één punt

ONS Sneek heeft zichzelf in Veenendaal een prima dienst bewezen. In de eerste plaats veroverde de ploeg een punt via een 3-3 gelijkspel in de wedstrijd tegen DOVO. Daarnaast moet de wijze waarop dat tot stand kwam het zelfvertrouwen van de oranjehemden een fikse stoot in opwaartse richting hebben gegeven. Want: respect voor de wijze, waarop ONS Sneek zichzelf in de wedstrijd terug vocht, nadat het na 20 minuten tegen een onoverbrugbaar lijkende 2-0 achterstand aan keek, en een beetje dol leek te zijn gedraaid door een tegenstander die snel en creatief door de Sneker defensie sneed. Maar op het moment, waarop DOVO dacht, dat de winst al binnen was, herpakte ONS Sneek zich. En stukje bij beetje kregen de Snekers de wedstrijd in handen. Zelfs leken drie punten binnen handbereik, maar 7 minuten vóór tijd streek Leon Toonen voor de thuisclub alsnog de plooien glad: 3-3. Over het geheel gezien: een terechte uitslag. Maar………..er had opnieuw voor ONS Sneek méér in gezeten!

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie

Grote man was deze middag Gendridge Prijor. Het heeft even geduurd, voordat hij echt zijn draai in het elftal van ONS Sneek heeft gevonden. Maar het lijkt erop, dat dat nu zo ongeveer is gebeurd. In de laatste wedstrijden zag je hem langzamerhand alle schroom van zich af gooien, en kwamen de specifieke (voetbal-)kwaliteiten van Gendridge al steeds meer naar voren. In Veenendaal onderstreepte hij dat met twee doelpunten. En daar was niks mis mee. Het rendement van: iemand in een elftal laten ingroeien! Maar natuurlijk is het knappe gelijkspel niet de prestatie van één man. Gaandeweg de wedstrijd leek er steeds meer evenwicht in het elftal als geheel te komen. En dat was de basis, waardoor ONS Sneek grote delen van de tweede helft de baas was op sportpark Panhuis, waar het in de eerste 20 minuten dreigde te worden weggespeeld. Maar bovenal was er de mentale veerkracht, waardoor de Snekers zich ‘onder de druk wisten weg te spelen’. En misschien is dat nog wel het allergrootste winstpunt. Alleen jammer, wanneer je de winst in handen hebt (bij 2-3), en dat je twee punten dan toch nog ontglippen. Het had zo mooi gestaan: 11 punten uit 11 wedstrijden voordat je op de 11e van de 11e een vrije zaterdag hebt!

DSC_1641

Een wervelend begin

Maar alles overziende was er niks mis met de wedstrijd op zich. Vanaf de eerste tot de laatste minuut zat het tempo er volop in, en boeide hij de toeschouwers. En het was de thuisclub die daarin aanvankelijk voorop ging. De ‘rooien’ uit Veenendaal sneden met prachtige acties door de defensie van ONS Sneek heen. Maar daar staat dan ook een voorhoede! Van Joshua Patrick waren de kwaliteiten bekend. Zijn roem was hem al ruim van tevoren vooruit gegaan! De linkerspits is nauwelijks te houden, wanneer hij eenmaal aan de bal is. Maar houd hem daar maar van af! Aan een plaats gebonden lijkt de parel van Veenendaal niet, want hij wisselt geregeld van positie met die andere levensgevaarlijke en bijzonder trefzekere spits, Leon Toonen. Daar tussenin loopt een zeer creatief man, Roy Bakkenes, die de vijandelijke verdediging constant voor verrassende ingevingen van hem zelf zet, en min of meer als ‘aangever’ fungeert. Op een vrije trap van Roy Bakkenes kopte Leon Toonen al in de 2e minuut rakelings voorlangs. Dezelfde combinatie bracht een minuut later Barry Ditewig in het ONS-doel opnieuw aan het schrikken (en de van geboorte Veenendaler, schrikt niet zo gauw! ). Als afsluiting van het eerste ‘blokje’ kansen brak Roy Bakkenes zelf in de 5e minuut dóór, maar zijn afronding smoorde in de ONS Sneek-defensie.

Toch snel raak!

Maar een doelpunt kon niet uitblijven. En dat kwam in de 8e minuut. De ONS Sneek-verdediging tastte bij een actie van Roy Bakkenes helemaal mis. Roy had het zelf  kunnen afmaken, maar hij zag bezijden zich Joshua Patrick vrij staan in een betere positie. Hij speelde de bal af en Joshua Patrick scoorde koel en zakelijk. Alleen was er wel de twijfel, of de doelpuntenmaker wel achter de bal was, toen Bakkenes op hem passte, gezien ook (mede) de reactie van de ONS Sneek-spelers na dit doelpunt. DOVO hield druk op de bal. En ONS Sneek kon daar maar moeilijk verandering in brengen. Na een paar mislukte pogingen om de score uit te breiden kwam de 2-0 er toch! Nick Coster belastte zich met het nemen van een corner, en hij zette de bal zó scherp voor, dat Leon Toonen alleen maar tegen de bal behoefde aan te lopen om koppend voor 2-0 te zorgen.

DSC_1609

Gendridge Prijor brengt ONS Sneek dichterbij: 2-1

ONS Sneek vecht zich terug in de wedstrijd

Twee minuten na de 2-0 deed zich de eerste echte kans voor ONS Sneek voor. Curty Gonzales schoot vanaf de 16-meter-lijn voorlangs. Maar de ‘aansluitingstreffer’ kwam er toch! DOVO leek het voorlopig even welletjes te vinden en ging een beetje achterover leunen. En al in de 24e minuut strafte ONS Sneek de lichte nonchalance af. Een DOVO-verdediger dacht de bal ongehinderd terug te kunnen koppen na een dieptepass vanuit het middenveld. Maar Gendridge Prijor stond tussen de verdediger en keeper Rodney Ubbergen in, en verlengde de bal fraai over de 1 meter 87 lange keeper in het DOVO-doel: 1-2. Vervolgens greep DOVO opnieuw het initiatief en klopte keer-op-keer de ONS Sneek-verdediging op snelheid. En toen greep Chris de Wagt op een opmerkelijk moment (de 29e en 32e minuut) in. Hij verving Fabian Stevens door de razend snelle Jan Dommerholt. En Rein Werumeus Buning werd naar de kant gehaald en Gustavo van der Veen ging op de rechtsback-plaats spelen om gebruik makend van zijn snelheid het gevaar van de snelle voorhoede van DOVO wat in te dammen, maar ook om de snelle tegenstoot naar voren te kunnen creëren. Tot de rust kwam er echter in het scoreverloop geen verandering meer.

DSC_1654 (1)

Jan Dommerholt viel uitstekend in

Beide ploegen scherp uit de kleedkamer

Terwijl een groot deel van de toeschouwers op het druilerige sportpark Panhuis nog van de koffie genoot, kwam ONS Sneek op gelijke hoogte. Nick Coster liet vanaf de rechter vleugel een voorzet los op Joshua Patrick. De ‘nummer 8’ van DOVO (lees: Patrick) kopte in redelijk kansrijke positie ver naast. ONS Sneek hervatte het spel zeer snel en in de omschakeling kwam de bal bij Jan Dommerholt. Jan passte de bal op Arton Musliu, waarbij Enrico Patrick het omgekeerde deed als zijn broer. Waar eerder Joshua niet had gemist (de 1-0), deed Enrico dat wel, maar nu in verdedigende zin, waardoor Arton Musliu de bal zomaar in het DOVO-doel kon deponeren: 2-2.

DSC_1698

Arton Musliu brengt ONS Sneek naast DOVO: 2-2

De wedstrijd kreeg daardoor een andere wending, wat ook in het spelbeeld was te zien. Grote delen van de tweede helft was het ONS Sneek , dat de gang van zaken bepaalde. Hoe anders dan in de eerste 20 minuten! Een prachtige voorzet van de rechter vleugel van ONS Sneek, van de voet van Jan Dommerholt, bereikte Gendridge Prijor. Maar bij de 2e paal kopte hij enkele centimeters naast. Het was de opmaat voor de treffer in de 77e minuut, waardoor ONS Sneek op voorsprong zou komen. Chris Wijnja stuurde Prijor in de diepte over links weg, Prijor mikte en mikte…………en krulde de bal vervolgens via de verste paal in het doel: een schitterende treffer: 2-3. En voor ONS Sneek een onverwachte voorsprong.

DSC_1770

Gendridge Prijor scoort 2-3

DOVO herpakt zich

Nog iets meer dan een kwartier was er daarna nog te gaan. Maar om zolang de voorsprong te kunnen vasthouden. Het leek een onmogelijkheid, toen DOVO alle krachten nog één keer bij elkaar raapte en opnieuw de veste van Barry Ditewig begon te belegeren. Een voorzet vanaf de linker kant van de voet van linksback Mitchell de Zwart kon door Barry ter nauwernood over worden getikt. Maar 2 minuten later, in de 83e minuut, moest hij toch voor de derde keer capituleren. Enrico Patrick maakte zijn fout van daarnet goed door een puntgave voorzet van rechts op het hoofd te prikken van broer Joshua, die terugkoppend Leon Toonen in de gelegenheid stelde om met een oer-harde knal de 3-3 in de touwen te jagen. Opvallend detail: bij de opzet van de aanval ging één van de DOVO-spelers op de hak van Michael Lanting staan, waardoor deze zijn schoen verloor. Toen hij de scheidsrechter terecht op dit feit opmerkzaam maakte kreeg híj van de weeromstuit een gele kaart.

Over en weer kregen beide ploegen nog een paar kansjes om de stand nóg een ander aanzien te geven. Curty Gonzales was in de ‘dying seconds’ het dichtst bij succes. Zijn solo eindigde echter met een schot in het zijnet. Waarop scheidsrechter Stef Veekamp de wedstrijd naar het verleden floot. ONS Sneek: een punt rijker; want wie had dat na 20 minuten gedacht! DOVO een illusie armer. Het heeft een uitstekend voetballende ploeg, die in dát opzicht met de beste in deze divisie kan meedraaien. Maar het dacht te snel binnen te zijn. Hulde aan ONS Sneek voor de wijze, waarop het dát afstrafte. Zeker een hart onder de riem voor de wedstrijd over 14 dagen ‘uit’ tegen ASWH in Hendrik Ido Ambacht. Volgende week zaterdag kan er worden genoten van een rustdag (of er moet al een oefenwedstrijd ergens in de buurt van de 11e staan gepland).