Publiek sluit fris spelend ONS Sneek 1 in zijn hart

Publiek sluit fris spelend ONS Sneek in zijn hart

Een fris van de lever spelend ONS Sneek heeft zaterdagmiddag duidelijk aan klantenbinding gedaan. Vanaf de eerste minuut tot in de blessuretijd van de tweede helft spatte het enthousiasme van de jonge Sneker ploeg eraf. En dat niet alleen……………er werd bij tijd en wijle leuk, goed voetbal gespeeld. Mooie combinaties, scherpe aanvallen en gedreven verdedigen: dát is het nieuwe ONS Sneek. En dat voelt goed! Dat smaakt naar meer. Het was al met al goed toeven op het Zuidersportpark. Dat de verdiende zege de oranjehemden vlak vóór tijd toch nog uit handen werd geslagen is jammer. Drie punten had nog meer bijgedragen aan het groeien van het zelfvertrouwen van de ploeg. Maar, wanneer je zag, hoe in de loop van de wedstrijd het team ‘groeide’, dan kun je alle vertrouwen erin hebben, dat de 2-2 tegen SteDoCo niet het laatste punt is, dat ONS Sneek in deze competitie verovert.

DSC_2780

(fot MJ)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma & Martijn van der Veen

We besloten de voorbeschouwing op deze wedstrijd, een paar dagen geleden, met de wens: ‘We gaan voor de volle winst. En……………voor een mooie wedstrijd, zodat het publiek voor een volgende wedstrijd zegt:  ‘We gaan wéér naar ONS Sneek, want dáár is iets te beleven!’ Hoewel de Snekers voor de volle winst nét een teentje tekort kwamen, dat tweede zal zeker gebeuren: dat het zaterdagmiddag aanwezige publiek zegt: ‘ We gaan wéér naar ONS Sneek!’ Bijna niet te geloven. Want er hing toch iets van een sluier over deze wedstrijd.

20190907_150004

Allereerst was daar het negatieve resultaat uit de eerste competitiewedstrijd, veertien dagen geleden. Een draai om de oren krijgen met 6-0 dat is niet niks. En ook al heet de tegenstander dan het professionele Almere City FC, en zijn de Almeerders waarschijnlijk in deze divisie een beetje ‘hors categorie’, toch voelt het niet prettig. Daar kwam nog bij, dat donderdagavond duidelijk werd, dat ONS Sneek het in de rest van de competitie moet doen zonder Barry Ditewig. De betrouwbare sluitpost gaf aan, dat het voor hem steeds moeilijker wordt ‘het op te brengen’. Hij gaf aan per direct te willen stoppen. Onverwacht snel moest Justin van der Dam als eerste keeper aan de bak. Het ging hem prima af! Gaandeweg de wedstrijd trok ONS Sneek 1 zelf de sluier stukje bij beetje weg. In de loop van het duel werden hier en daar speelse en gedurfde patronen zichtbaar. Maar het oogde vooral fris en gedreven. Wanneer de puntjes op de ‘i’ staan overkomt de ploeg van Raveneau en Koster ook niet meer, wat ONS Sneek uit de vorige competitie nog wél heeft meegenomen: in de laatste minuten punten weggeven.

DSC_3075

(foto MJ)

Als een donderslag bij heldere hemel

We schrijven de 89e minuut: invaller Bram van Eijk heeft de bal uit een vrije trap, ergens halverwege de helft van ONS Sneek maar zover mogelijk naar voren getransporteerd, in de hoop………….het leer raakt in een mêlee van spelers op enkele meters van het doel; op wonderlijke wijze komt de bal er aan de andere kant uit, waar de levensgevaarlijke Jesse Wielinga met een halve volley de bal in het net deponeert. Hij bracht zijn club, SteDoCo, daarmee opnieuw naast de gastheren. En nu defintief. Een verdiende zege glipte de gastheren drie minuten vóór tijd uit de vingers! Het was het slotakkoord van een wedstrijd die had verdiend in ONS Sneek de winnaar te krijgen. Ook al gaf SteDoCo zo af en toe prima partij. Het leek echter, alsof de Hoornaarsters maar niet echt ‘los’ konden komen. En zo koesterden zij de 2-2 eindstand als het hoogst haalbare. En reisden vanwege het resultaat tevreden af richting Gorichem. Maar trainer Frans Adelaar zal op het spel van zijn pupillen wel het nodige hebben aan te merken.

Een voorzichtig begin

Hoewel ONS Sneek vanaf het begin niet in zijn schulp kroop, en fris en vrolijk, waar dat kón, de aanval zocht begonnen beide ploegen voorzichtig. Het duurde dan ook tot de 10e minuut aleer de teams achterelkaar een min of meer hoopvol moment creeërden. Echt serieus werd het echter pas in de 19e minuut. Een crosspass bereikte op de linker vleugel Oege Sietse van Lingen, die vandaar een schot losliet, waarmee keeper Mark Smith (van de gasten) de nodige moeite had. SteDoCo antwoordde daarop met een vrije trap van Jesse Wielinga van ongeveer 22 meter. De bal ging rakelings over de lat.

Fraaie openingstreffer

In de 28e minuut begon Oege Sietse van Lingen aan een solo over de linker vleugel. Kort voor de achterlijn zette hij de bal scherp voor, waar Sam Crowther klaar stond om van dichtbij in te tikken: 1-0.

DSC_5150

(foto RB)

ONS Sneek had meteen meer afstand kunnen nemen, maar een inzet van Sam Crowther miste de nodige richting om echt gevaarlijk te kunnen zijn. SteDoCo deed in deze fase zeker wel iets terug. Vanaf de linkervleugel schoot Jesse Wielinga naast. Bij twee acties kregen de 22 in het veld de handen op elkaar. In de 35e minuut zweefde Justin van der Dam de bal uit de bovenhoek na een gevaarlijk schot van Etiënne Mariana. Aan SteDoCo-zijde hoefde niemand eraan te pas te komen om het leer te behoeden voor grensoverschrijdende acties van ONS Sneek die tot een doelpunt zouden leiden. De vrije trap tegen de achterlijn op de rechter flank werd scherp ingeschoten; maar iedereen miste.

Uitbreiding van de score.

Intussen was in de 40e minuut SteDoCo een beetje stilletjes op 1-1 gekomen. Na balverlies in de Sneker defensie pikte nieuwkomer Ibrahim Toure de bal op, manoevreerde zichzelf in een goede schietpositie, en klopte Justin van der Dam met een prima schot in de linker beneden hoek: 1-1. Nog vóór rust zouden de oranje-fans hun ploeg opnieuw op voorsprong zien komen. Nick Kuipers, vrije trappen specialist, nam vanaf 35 meter het leer ineens op de pantoffel, en in enen door verdween het in het doel: 2-1.

DSC_5199

(foto RB)

Wat meer agressie

ONS Sneek kwam uit de kleedkamer met een mogelijk nóg gedrevener ploeg. Een mooie aanval, opgezet door Han van Dijk werd overgenomen door Jan Dommerholt. Hij bediende op zijn beurt Nick Kleen, die op de rechter vleugel een voortreffelijke wedstrijd speelde. Nick sprintte op het doel af, dat hij echter op een haar na miste. Dat was nog maar het voorgerecht. Laat staan, wat het wel mag zijn, wanneer het hoofdgerecht wordt opgediend. Dat leek 7 minuten later te gebeuren, toen Nick Burger Han van Dijk en Sam Crowther in stelling bracht. Beiden waren even het overzicht kwijt, en misten. Er waren wisselende kansen en mogelijkheden. Zo misten de gasten succes nadat Vincent Verheul Hayri Pinarci in stelling had gebracht. Maar SteDoCo kreeg niet echt voor 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} grip op het spel van ONS Sneek.

DSC_2908

(foto MJ)

Toch nog gelijk!

ONS Sneek had grote delen van de wedstrijd het heft in handen, en was met name in de omschakeling heel gevaarlijk. Toch kroop SteDoCo stiekum steeds dichter richting doel van de tegenstander. Vincent Verheul knalde de bal in handen van Justin van der Dam. Joran Schröder leek te profiteren, toen hij zich met een fraaie draaiende beweging verloste van zijn tegenstander, maar zijn schot hard in de handen van Van der Dam zag belanden. De 2-2 kwam er echter toch. De toedracht is in de aanhef uitgebreid beschreven. En het resultaat (2-2) zorgde ervoor, dat beide ploegen er niet zoveel mee op schoten voor wat betreft hun klassering. Voor SteDoCo was de 2-2 teleurstellend. En gezien de historie van de duels die beide ploegen metelkaar uitvochten in het verleden was dat ook te begrijpen. Voor ONS Sneek betekent dit resultaat enigszins een domper, omdat niet drie, maar slechts één punt in Sneek achterbleef. Maar er was veel meer aan positiefs te melden, waardoor ONS Sneek na deze wedstrijd, gezien het vertoonde, mag rekenen op méér!