Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Recht zetten! (voorbeschouwing  ONS Sneek-Noordscheschut 04-06-2022)

Beslissing

Afgelopen zaterdag viel de beslissing over het lot van ONS Sneek in de competitie 2021-2022 van de Hoofdklasse B za. De laatste weken mochten de Snekers nog hoop koesteren. Een prachtige reeks van 6 wedstrijden waarin de oranjehemden ongeslagen bleven deden hen aanhaken bij de staart van de middenmoot. Helaas, vanaf de wedstrijd tegen Buitenpost zat het gewoon weer niet mee. Langzamerhand glipte de prachtige plaats in de derde periode uit handen. En dat niet alleen. Ook een veilige plaats vlak boven de degradatiestreep bleek er niet in te zitten. Goede wedstrijden tegen Urk en DETO leverden geen punten op. En zodoende werd afgelopen zaterdag zeker: ONS Sneek moet nacompetitie spelen om het vege lijf nog te kunnen redden. Zelfs aan de 14e plaats valt niet meer te ontkomen. Was ONS Sneek 13e geworden dan was men meteen geplaatst geweest voor de 2e ronde van de nacompetitie. Nu moeten de mannen van Arnoud Koster in de 1e ronde aantreden tegen de laagst geplaatste periodekampioen van de 1e klasse B. ONS Sneek speelt op 11 juni a.s. thuis. Het gaat om 1 wedstrijd per ronde. Wie wint is door!

Spelmoment uit de wedstrijd DETO-ONS Sneek op 28-05-2022 (foto MJvdVeen)

Geïnspireerd door Vriezenveen

De Snekers mogen zich daarbij geïnspireerd weten door een goede wedstrijd tegen het sterke en ambitieuze DETO uit Vriezenveen. DETO behoort zeker tot de sterkste ploegen in de Hoofdklasse B za. En ONS Sneek gaf de Twentenaren uitstekend partij. DETO had de hulp van de Sneker verdediging nodig om de overwinning binnen te halen (2-1). ONS Sneek zal deze lijn vast willen houden in de wedstrijd tegen Noordscheschut, ook al gaat het in dit duel nergens meer om. Ook voor de ploeg uit Drenthe.

Desillusie?

Eén volledig seizoen in de Hoofdklasse bracht ook vv Noordscheschut waarschijnlijk niet wat de club ervan had verwacht. Vrijwel vanaf het begin van de competitie bivakkeerden de Drenten in de onderste regionen. En sporadisch smaakten de blauw-witten het zoet van de overwinning. Toch laat de inmiddels gedegradeerde parel van de Drentse vervening een positieve indruk achter. In de wedstrijd in eigen huis tegen ONS Sneek speelden de pupillen van Marc van Meel fris van de lever. Na een 4-1 – ruststand werd het uiteindelijk 4-3 voor Noordscheschut. Het betekende helaas geen opstap voor een reeks van betere resultaten.

Geschiedenis

Vv Noordscheschut werd opgericht op 10 september 1945, en vierde derhalve twee jaar geleden haar 75-jarig bestaan. Een lange reeks van jaren speelde het Eerste elftal op het niveau van de 1e of 2e klasse. Maar dit seizoen dus in de Hoofdklasse. Een sportief hoogtepunt in de historie van de club. Vv Noordscheschut heeft haar roots in het gedeelte rond Hoogeveen, dat in het midden van de 19e eeuw als kern is ontstaan door de verveningsactiviteiten van de familie Rahder, rond de meest noordelijke van de sluizen in de Hoogeveenschevaart. Het sportpark ‘De Meulewieke’ is de thuishaven van de blauw-witten.

Ontmoetingen met ONS Sneek

De ontmoetingen met ONS Sneek zijn voor vv Noordscheschut tot nu toe weinig succesvol geweest. In totaal 9 keer troffen beide ploegen elkaar voor de competitie. En dat verdeeld over 4 wedstrijden in Sneek en 5 wedstrijden in Noordscheschut. Onze archivaris en statisticus Foeke Zijlstra meldt, dat ONS Sneek 6 keer aan het langste eind trok. Tweemaal kwamen beide partijen remise overeen. Eenmaal won Noordscheschut, en wel aan het begin van deze competitie, op 2 oktober van het vorig jaar. Enkele jaren daarvoor, in het seizoen 2009-2010, eindigden beide duels nog ruim in het voordeel van ONS Sneek (5-1 en 3-0).

Spelmoment uit de wedstrijd Noordscheschut-ONS Sneek op 2 oktober 2021 (foto MJvdVeen)

Prognose

De verwachting voor zaterdagmiddag is, dat met name ONS Sneek niet al te zeer zich zal wagen aan een fantasie-opstelling. Het lijkt verstandig om de automatismen nog eens door te nemen om volgende week zaterdag tegen het Voornse vv Brielle goed beslagen ten ijs te komen. Bovendien moet de 4-3 – nederlaag van het begin van de competitie in Noordscheschut nog worden recht gezet. En………..een overwinning in de laatste reguliere competitiewedstrijd zal gewoon een goed gevoel geven. Dus voor zaterdagmiddag voorspellen we een kleine overwinning voor ONS Sneek. Maar bovenal hopen we op een fijne, sportieve wedstrijd.

 

Jan van der Veen

Delen