Rolf Dijk doet zijn oude club de das om

Met een heel fraaie treffer in de 55e minuut van de wedstrijd velde Rolf Dijk het vonnis over de club, waar hij zo’n jaar of 6 geleden furore maakte. De oud-speler van ONS Sneek had daarvóór nauwelijks aanvallend voet aan de grond kunnen krijgen. Maar één fout in de oranje defensie bracht op rechts Rolfs ploeggenoot Ricky Weening in balbezit. Hij aarzelde niet en bediende met een strakke voorzet de vrij voor het doel opduikende Dijk, die de bal van zijn voet liet afspatten voorbij Justin van der Dam. Het betekende 1-0 in een wedstrijd die daarvoor en daarna dermate in evenwicht was, dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. Het betekende ook een breekpunt in de wedstrijd, die nooit een echte topper werd, maar niettemin lange tijd boeiend was. Dat het vervolgens ook nog 2-0 voor de thuisclub werd is eigenlijk alleen maar van belang voor de statistiek. Maar de wijze, waarop de tweede treffer tot stand kwam is een verhaal op zich en leidde met name in het ONS Sneek-kamp tot heftige emotie.

DSC_0994

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  MJFotografieHv (Martijn van der Veen)

Ondanks, dat het op deze zaterdagmiddag in Buitenpost met ONS Sneek beter ging dan vorige week in Sneek tegen Berkum staat de ploeg uit Sneek nog altijd met lege handen en (opnieuw) onderaan de ranglijst. Met nog 28 wedstrijden te gaan is dat zeker niet rampzalig. Maar een wedstrijdpunt of een doelpunt zou zo goed zijn geweest voor het moreel van de ploeg. En dat leek er, met name in de eerste helft, ook wel in te zitten. Toegegeven, vv Buitenpost zal zich in de loop van de competitie ook niet bemoeien met de strijd om de kampioenstitel. De blauw-witten zullen zeker aankoersen op lijfsbehoud, en that’s it! En, omdat ONS Sneek zo ongeveer dezelfde doelstelling huldigt is een wedstrijd tussen twee ploegen uit het potentiële rechter rijtje voor beide van cruciaal belang. ONS Sneek leek aanvankelijk iets beter met dit gegeven om te kunnen gaan dan de thuisclub. Terwijl je de kansen van beide ploegen-samen in de eerste 45 minuten op de vingers van één hand kon tellen, speelde ONS Sneek wat verzorgder en creatiever dan de thuisclub. Maar vv Buitenpost bracht de verhouding in evenwicht door een forse portie strijdlust in de wedstrijd te steken. Daardoor werd het nooit echt saai, ook al omdat de scheidsrechter in het verhaal van de wedstrijd meeging en maar liefst 8 gele kaarten trok. Veel te veel voor een duel, waarin de 22 spelers elkaar echt niet naar het leven stonden.

DSC_1120

Weinig kansen

De wedstrijd kende weinig echte scoringsmogelijkheden. Zeker vóór rust hadden de beide keepers het niet echt druk. Nadat middenvelder Danny Boersma in de 5e minuut uit een corner van links een meter naast had gekopt moesten de in ruime getale opgekomen toeschouwers wachten tot de 39e minuut alvorens er weer enige opwinding voor één van beide doelen ontstond. Opnieuw was het vv Buitenpost, dat het gevaar stichtte. Vanuit het niets liet Rolf Dijk een schot los op het ONS-doel, dat door ONS-keeper Justin van der Dam ternauwernood onschadelijk kon worden gemaakt. In de rebound wist Erolind Derguti ook niet voor thuisclub-succes te zorgen. Slechts een corner was het schamele resultaat van zijn inzet. De hoekschop die volgde van de voet van dezelfde speler ging gevaarlijk voorlangs, maar er was niemand in de buurt om er iets mee te doen. In de 41e minuut deed ONS Sneek iets terug. Han van Dijk mocht op zo’n 30 meter van het vijandelijke doel een vrije trap nemen. Hij deed dat zo goed, dat keeper Kevin van der Meulen in het Buitenpost-doel alleen via zijn vingertoppen en de lat redding kon brengen. Was dat niet het geval geweest dan waren de Snekers, misschien niet eens onterecht, met een voorsprong de kleedkamers in gegaan. Of….. nee…… ook vv Buitenpost deed vóór de thee nog eenmaal van zich spreken. In de 44e minuut werd Rolf Dijk met een fraaie pass de diepte in gestuurd. Maar Justin van der Dam redde kundig op zijn schot, zodat de 0-0 op het scorebord bleef staan en mee de rust in ging.

DSC_0817

ONS Sneek domineert

Juist op het moment, waarop uw verslaggever in zijn aantekeningenboek als samenvatting van de eerste 10 minuten van de tweede helft noteerde: ‘ONS Sneek sterker!’, viel het eerste doelpunt. Ricky Weening wist op de (voor vv Buitenpost) rechterzijde van het veld tussen drie spelers van ONS Sneek de bal te bemachtigen. Het vervolg is al beschreven in de aanhef. Het betekende wel, dat de wedstrijd een ander gezicht kreeg. ONS Sneek probeerde nog meer druk te zetten. En vv Buitenpost moest een aantal keren ingrijpen om succes voor de Snekers te voorkomen.

In de 68e minuut kreeg de wedstrijd opnieuw een andere wending. Bij een tegenaanval van vv Buitenpost deelde ONS-verdediger Jordy den Hoedt een duw uit aan de opkomende Erolind Derguti. Hij deed dat zo’n meter of 3 buiten het strafschopgebied. De slimme Derguti reageerde echter pas toen hij het 16-meter-gebied van ONS Sneek was binnengedrongen. Met een fraaie snoekduik stortte hij zich daar ter aarde. De scheidsrechter echter meende hierin aanleiding te vinden om een strafschop toe te delen aan Derguti. Geheel ten onrechte, want de overtreding was ruim buiten het strafschopgebied ingezet, maar het gebeurde wel!   Oud-SWZ-speler Robin Huisman De Jong velde het vonnis: 2-0.

DSC_0912

Rood!

Vier minuten later: een volgend moment, waarop de emoties hoog opliepen. Tom Arissen maakte een overtreding die in de ogen van de scheidsrechter een gele kaart  ‘waard’ was. Omdat Tom ook reeds in de eerste helft door een onnozele overtreding tegen geel was aangelopen moest de Sneker het veld verlaten, en moest ONS Sneek met 10 spelers de laatste 18 minuten vervolgen. Het feit, dat beide kaarten de aantekening: ‘twijfelachtig’ meekregen zegt veel!

DSC_1317

Rommelig slot

Dit alles maakte, dat de wedstrijd een rommelig slot kreeg. Hier en daar deelde de scheidsrechter een kaart uit, hetgeen de feestvreugde bepaald niet verhoogde. ONS Sneek-nummer 14, Mark Westra, waagde in de 88e minuut solerend nog een poging om de stand een draaglijker aanzien te geven. En de in de 86e minuut ingevallen Glenn Buma gooide in de laatste minuten onder het toeziend oog van zijn familie alles wat hij had nog eens in de strijd, waardoor de herinnering aan deze wedstrijd toch nog een iets andere kleur kreeg dan de uitslag doet vermoeden. Het feit, dat er in de gelederen van ONS Sneek jongens rondlopen als bijvoorbeeld een Glenn doet je hoop houden voor de toekomst!