Sterker ONS Sneek vergeet zichzelf te belonen tegen Leeuwarder Zwaluwen

Een groot veldoverwicht, twee doelpunten en drie maal een schot op de paal: het was niet genoeg voor ONS Sneek om drie punten in Sneek te houden. Opnieuw stelden de oranjehemden zeker niet teleur wat het veldspel betreft. De acties van Delichance Sabuni, Nordin Tahboun en Nick Kleen (om maar een paar exponenten van het nieuwe ONS Sneek te noemen) en het sterke optreden van Glenn Buma en Geoffrey Eekhof in verdedigend opzicht deden het thuispubliek goed. Maar het omzetten van een groot overwicht in (doel)punten bleek, na een vergelijkbare wedstrijd tegen Broekster Boys, ook tegen oude rivaal Leeuwarder Zwaluwen moeilijk.

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  MJFotografieHv  (Martijn van der Veen)

Ewart Ottema komt ver, maar zal niet scoren

De tijd lijkt voorbij, dat een derby als de ontmoeting tussen ONS Sneek en Leeuwarder Zwaluwen honderden toeschouwers trekt. Die waren er dan ook niet. Maar in de loop van de wedstrijd werd het toch gezellig druk op het Zuidersportpark in Sneek. Degenen die de gang naar de thuishaven van ONS Sneek hadden gemaakt zullen met gemengde gevoelens de thuisreis hebben aanvaard. Zij die ONS Sneek het warmste hart toedragen zullen het als enigszins teleurstellend ervaren, dat hun favorieten er niet in slaagden de verdiende derde treffer te maken die de winst zou hebben opgeleverd. De supporters van de Leeuwarder Zwaluwen zullen een tevredener gevoel mee naar huis nemen. Het was hun toch maar gelukt om het gevreesde ONS Sneek een halt toe te roepen. En dat alles na een eerste helft, waarin de gasten nagenoeg niets hadden te vertellen, en een voor hen betere tweede helft, waarin het voor ONS Sneek oppassen bleek voor de steeds weer in de omschakeling gevaarlijk uitbrekende Zwaluwen.

Geoffrey Eekhof probeert Thomas Adam (5) in de luren te leggen

Tam begin

De wedstrijd kende overigens een weinig spectaculaire openingsfase. ONS Sneek zette vanaf de eerste minuut de tegenstander op eigen helft vast. En Leeuwarder Zwaluwen had blijkbaar met dit scenario al rekening gehouden. Want het speelde compact met veel mensen teruggetrokken, en eigenlijk maar één speerpunt voorin: Rick van Loon. De van FVC afkomstige spits bleek lastig te bespelen. Maar zijn directe tegenstander ‘man of the match’ Glenn Buma liet hem weinig ruimte. En zodoende was de teleurstelling in de loop van de wedstrijd steeds meer te merken bij de spits. Hetgeen hem uiteindelijk ook op een gele kaart kwam te staan.

Smaakmaker Delichance Sabuni ontglipte geregeld aan de tegenstander. Joost Jesse Visser (14) en Ruben Eijzenga (12) kijken toe.

Zwaluwen onverwacht aan de leiding

Echter het was niet ONS Sneek, maar Leeuwarder Zwaluwen, dat in de 19e minuut de leiding nam. Uitgerekend Rick van Loon was de maker van een zeer fraai doelpunt. Hij maakte de bal vrij op een dikke 20 meter van het doel en schoot vanaf die plek het leer hoog in de rechter bovenhoek: 1-0.

Snel antwoord van ONS Sneek

Het antwoord van ONS Sneek liet niet lang op zich wachten. Twee minuten na de openingstreffer sneed Wesley Tankink met een messcherpe pass door de Zwaluwen-verdediging. De bal bereikte ter hoogte van de penaltystip de doorgesprinte Nick Kleen, die de oud-ONS en huidige Zwaluwen keeper Sybren Terlouw met een schot hoog in de touwen klopte: 1-1. Nauwelijks een minuut later had het 2-1 kunnen staan. Rik Koelewijn besloot een rush over de linker vleugel met een puntgave voorzet. Nick Kleen leek te zullen afronden, maar trof de verste paal op zijn weg. Nog weer twee minuten later miste Wesley Tankink op een voorzet van Pieter Abe de Jong koppend op een haar na het doel.

Nick Kleen op weg naar 1-1

ONS Sneek gaat door

Meteen was de wedstrijd los na het tamme begin. En ONS Sneek leek de weg naar drie punten te openen, toen het in de 34e minuut de leiding nam. Mylco Feenstra, de linksachter van Leeuwarder Zwaluwen, verloor de bal op het middenveld, Nick Kleen passte de veroverde bal op Nordin Tahboun die een heel klein gaatje bij de rechter doelpaal nodig had, en kreeg, om 2-1 te scoren. De Snekers leken nog vóór rust de wedstrijd in het slot te gooien. Maar dat lukte niet. Delichance Sabuni schoot uit een corner van Rik Koelewijn tegen de paal. En de uitstekend keepende Sybren Terlouw belette zijn voormalige ploeggenoot Koelewijn met een katachtige reactie nog voor rust de beslissing te forceren.

Nordin Tahboun geeft keeper Sybren Terlouw (Lwd Zw)  het nakijken en scoort 2-1

Zwaluwen slaat terug

Met het inbrengen van met name Abbas Mampuya probeerde Leeuwarder Zwaluwen na rust de bakens te verzetten. En dat lukte ten dele. Nadat Nick Kleen in de 47e minuut opnieuw één van de doelpalen op zijn weg had gevonden leverde Mampuya in de 48e minuut de beslissende assist voor de 2-2. Hij wurmde zich langs de achterlijn tot vlakbij het ONS-doel. Vervolgens probeerde hij de bal voor het doel te brengen. Maar op weg daarnaartoe trof het leer één van de doelpalen en de rug van keeper Ruben Stuiver en verdween vervolgens in het ONS Sneek-doel: 2-2.

Nog tijd voldoende, maar………………

Er leek vervolgens tijd voldoende voor ONS Sneek om de schade te repareren. En de kansen waren er ook om opnieuw op voorsprong te komen. Maar de oranjehemden hadden weinig geluk bij hun pogingen (Nick Kleen, Rik Koelewijn, Ewart Ottema), of vonden de uitstekende Sybren Terlouw op hun weg. Aan de andere kant bleef het oppassen, dat Zwaluwen niet via een counter tegen zou scoren. Daardoor bleef het publiek op het puntje van hun (denkbeeldige) stoelen zitten, hoewel het niveau van de wedstrijd er niet beter op werd. Bijvoorbeeld Rick van Loon kreeg nog een redelijke mogelijkheid. En ook nog de verder onzichtbare schaduw-spits van de Leeuwarders, Ruben Eijzenga, had in blessuretijd ONS Sneek puntloos van het veld kunnen laten afgaan. Maar Ruben Stuiver in het ONS-doel voorkwam erger. Gelukkig voor de mannen van Arnoud Koster bleef het ene puntje behouden. En zodoende blijft ONS Sneek meedoen in de top van de 1e Klasse F. Én in het bekertoernooi, waarin het in de 2e ronde, eind november, op bezoek mag bij Hoofdklasser Flevo Boys in Emmeloord.

ONS Sneek-Leeuwarder Zwaluwen                                       2-2  (2-1)

19  Rick van Loon                            0-1

21  Nick Kleen                                  1-1

32  Nordin Tahboun                       2-1

48  Ruben Stuiver  (e.d.)              2-2

Schr.:                    dhr. V.Buitenhuis

Ass.schr.:            dhrn. M.Schuurman & S.Verhagen

Kaarten:              geel:      (61) Rik Koelewijn  (ONS Sneek)