Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

SUPER SATERDAAYY!! Voorbeschouwing vv Buitenpost-ONS Sneek 14-05-2022

SUPER SATERDAAYY!!

Zó staat op de website van vv Buitenpost de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ONS Sneek aangekondigd. Ten bewijze, dat de Waldsjers de ontmoeting met de Snekers super serieus nemen. En dat kán ook bijna niet anders. Zó gáát het ONS Sneek óók. Van alle belangrijke wedstrijden is dit wel een super belangrijke. Het gáát zaterdag ergens om. En daarvan zijn beide kampen zich meer dan bewust.

Stand van zaken

Maar dat de wedstrijd gespeeld zou worden tegen de achtergrond van het streven om promotie-/ degradatiewedstrijden te ontlopen hielden velen een paar weken geleden niet voor mogelijk. Immers vv Buitenpost leek aan een heel evenwichtige competitie bezig. Geen topklassering, maar ook geen degradatiezorgen. Rustig meedraaien in de middenmoot. En zo hier en daar eens verrassen met een opmerkelijke uitslag. Maar drie nederlagen op rij (tegen sv Urk, AZSV en DETO) maakten, dat de mannen van trainer Willem Brouwer toch weer betrokken zijn geraakt bij het degradatiegebeuren.

ONS Sneek maakte de omgekeerde trip. Enkele weken geleden leken de Snekers voorbestemd om met Noordscheschut en NSC Nijkerk uit te maken, wie er rechtstreeks gaan degraderen, en wie in een verlengstuk van de competitie nog mag proberen om het vege lijf te redden. Maar liefst zes keer op rij werd er de afgelopen weken niet verloren. En afgelopen zaterdag haakten de waterpoortstedelingen aan bij een aantal ploegen boven de denkbeeldige degradatiestreep.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-ASV DE DIJK  op 07-05-2022

Een beetje geluk

moet je in het leven soms hebben. Maar geluk dwing je bovenal af. Dat geldt voor ONS Sneek. In de eerste helft van de competitie liep veel tegen. Het was vaak nét níet! De laatste weken is het geregeld andersom. De opbrengst van een paar tactische aanpassingen en heel hard werken. Een voorbeeld daarvan was de wedstrijd van ONS Sneek tegen lotgenoot ASV DE DIJK. Lang hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Tot het moment, waarop invaller Steyn Potma in het strafschopgebied in de sandwich werd genomen en scheidsrechter Broekhuizen niet anders dan voor een penalty kon fluiten. Hoe vaak waren de Snekers bij eerdere gelegenheden niet in dezelfde positie, maar dan andersom.

Vv Buitenpost maakte in Vriezenveen bij DETO (Twenterand) het omgekeerde mee. Door een doelpunt van aanvaller Willem de Boer leken de Buitenposters voor een verrassing te gaan in het Twentse land. Maar na ongeveer een uur kantelde de wedstrijd. En onder leiding van de ervaren Ferdy ter Avest wist DETO de bakens zodanig te verzetten, dat er uiteindelijk een (enigszins geflatteerde) 4-1 nederlaag uit rolde voor de Friezen. Daarbij dient gezegd te worden, dat DETO een uitstekende ploeg heeft, die moeilijk op gang kwam. Ware dat laatste niet het geval geweest dan hadden de Twentenaren een serieuze rol in de kampioensstrijd kunnen spelen.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Buitenpost op 06-11-2021

Aanstaande zaterdag

Dat zijn een aantal gegevens rond de wedstrijd Buitenpost-ONS Sneek van aanstaande zaterdag. Maar daarbij moet gezegd worden, dat deze wedstrijd ook weer helemaal een wedstrijd op zich is. Met alle emotie die in een (Friese) derby daarbij hoort. Beide ploegen beginnen aan de wedstrijd met 29 punten uit 26 wedstrijden. Vv Buitenpost mag zich een punt rijker rekenen, omdat het doelsaldo nogal wat beter is dan dat van ONS Sneek (Buitenpost: -12; ONS Sneek: -28). Voor ONS Sneek geldt als extra bij deze wedstrijd, dat er nog altijd een aantal spelers bij de selectie van vv Buitenpost genoteerd staan, die een link met Sneek hebben (Robin Huisman de Jong, Erolind Derguti en keeper Kevin van der Meulen), of voor ONS Sneek hebben gespeeld (Rolf Dijk). De laatste speelde overigens afgelopen zaterdag niet vanwege een blessure.  Daarentegen speelde Mark Huizenga wel weer mee ná een blessure. Buitenpost mag in het achterhoofd meenemen, dat de laatste ontmoeting tussen beide ploegen eindigde in een 3-2 zege voor hen. Maar voor ONS Sneek geldt, dat er dus iets is recht te zetten. Kortom, allemaal ingrediënten die maken, dat het zaterdag een smakelijk voetbalgerecht kan worden op sportpark De Swadde in Buitenpost.

Nog iets uit de historie

De wedstrijden die beide ploegen vanaf 1984 in competitieverband tegen elkaar speelden waren vaak bijzondere. Zestien maal eerder stonden beide ploegen voor de competitie tegenover elkaar. ONS Sneek won 7 maal, Buitenpost won 6 maal en 3 maal eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. ONS Sneek scoorde 42 maal in de onderlinge ontmoetingen, Buitenpost 33 maal. Opvallend is het (relatief) grote aantal wedstrijden, waarin de winnende partij 4 of 5 goals maakte. Onze archivaris Foeke Zijlstra zette voor ons de uitslagen op een rij:

29-09-1984 ONS – Buitenpost                    3-3

09-03-1985 Buitenpost – ONS                    3-2

21-09-1985 ONS – Buitenpost                    5-1

21-12-1985 Buitenpost – ONS                    1-4

12-09-1987 ONS – Buitenpost                    3-1

12-12-1987 Buitenpost – ONS                    1-1

19-11-1988 Buitenpost – ONS                    3-3

01-04-1989 ONS – Buitenpost                    3-5

23-11-1991 Buitenpost – ONS                    3-1

11-04-1992 ONS – Buitenpost                    4-2

12-09-1992 Buitenpost – ONS                    2-4

27-03-1993 ONS – Buitenpost                    4-0

08-04-1996 Buitenpost – ONS                    2-3

04-05-1996 ONS – Buitenpost                    0-1

12-09-2020 Buitenpost – ONS Sneek       2-0

06-11-2021 ONS Sneek – Buitenpost      2-3

Over vv Buitenpost

Op 1 mei 1942 is voetbalvereniging Buitenpost opgericht. Na het kampioenschap van het eerste zaterdagelftal in 1967 begon een opmars. In 1973 beleefde VV Buitenpost een uniek feit, want zowel het eerste, tweede als het derde elftal werden kampioen in hun klasse. In 1982 werd promotie afgedwongen naar de KNVB. Sinds die tijd heeft de eerste selectie nooit meer lager gespeeld dan de derde klasse.

VV Buitenpost groeide door tot een stabiele tweedeklasser en werd in 2011 voor het eerst in de clubhistorie kampioen in de tweede klasse. VV Buitenpost werd eersteklasser. Na zes seizoenen in de middenmoot te hebben meegedraaid, volgde in 2018 het absolute sportieve hoogtepunt in de geschiedenis van de club. Kampioen in de eerste klasse en promotie naar de hoofdklasse.

Om de aanwas van nieuw talent voor het eerste elftal niet te stoppen, is er een jeugdopleiding. Op sportpark De Swadde is veel aandacht voor de jonge spelers, waarbij plezier altijd voorop staat.

Het organiseren van een topwedstrijd was lang een traditie met jaarlijks duizenden bezoekers.

 

De wedstrijd vv Buitenpost-ONS Sneek  wordt gespeeld op het sportpark De Swadde, Jeltingalaan 80 in Buitenpost. Het aanvangstijdstip is 14.30 uur.

 

Jan van der Veen

Delen