Superieur Jong Almere City FC zet ONS Sneek op fors verlies

De eerste ervaring van een aantal (nieuwe) spelers van ONS Sneek met de Derde Divisie is nogal confronterend verlopen. Na exact 90 minuten stond er een uitslag van 6-0 op het scorebord in het Yanmar Stadion in Almere. En dat in het voordeel van thuisclub Jong Almere City FC. Vóór rust stokte de productie bij 2-0. Maar, toen de thuisclub in de tweede helft tussen de 58e en de 76e minuut even aanzette was het in korte tijd 6-0. Op dat moment vond de nieuwe trainer van Jong Almere City FC, Florian Wolf, het wel voldoende en wisselde achtereenvolgens Kenneth Aninkora en Stijn Meijer, beiden goed voor een productie van 3 doelpunten. Voor Meijer betekende dat zelfs een zuivere hattrick, al zal hij daarvan vannacht wel niet wakker blijven. Behoorlijk teleurgesteld verliet ONS Sneek na 90 minuten de Yanmar ‘Arena’, die momenteel aan een grondige opknapbeurt wordt onderworpen.

DSC_0099

door:                    Jan van der Veen

Na afloop werd er, uiteraard, druk gefilosofeerd over de oorzaken van dit forse verlies. Daarmee was zeker niet gerekend na een aantal keurige overwinningen in de oefenperiode, voorafgaande aan deze wedstrijd. Niet alleen de resultaten, maar ook het vertoonde spel deden de hoop in de harten van de supporters opleven, dat de Snekers in het nieuwe seizoen misschien wel een belangrijke rol in de Derde Divisie A zouden kunnen gaan spelen. Door de 6-0 nederlaag is die hoop niet vervlogen, maar wel wat getemperd. Hoe kon het, dat het op deze middag zo was gelopen? In de brandende hitte van meer dan 30 graden, bleek Jong Almere City wat beter met de warmte om te kunnen gaan? Of was het aantal uren trainingsarbeid dat de thuisploeg in de afgelopen weken had gemaakt (als prof-ploeg veel meer dan ONS Sneek) van doorslaggevende betekenis? Speelde het in steeds wisselende samenstellingen aantreden in de voorbije wedstrijden ONS Sneek parten? Het laatste was zeker een factor. De automatismen bleken bij de rood-hemden uit de Flevo-polder beter te lopen dan bij de gasten uit Sneek. Het waren allemaal factoren die mogelijk een rol hebben gespeeld en leidden tot de forse uitglijder. Maar we moeten ook heel eerlijk toegeven, dat er een heel behoorlijk team in het veld stond aan Almeerder kant. Met als uitblinkers (en niet alleen om hun doelpunten) Kennet Aninkora en Stijn Meijer. Zij vormden een voortdurende dreiging voor de defensie van ONS Sneek. Die op gegeven moment, in het midden van de tweede helft, even helemaal de draad kwijt was en van het kastje naar de muur werd gespeeld. Maar het zou onterecht zijn om de schuld voor de 6-0 – nederlaag alleen bij de Sneker defensie neer te leggen. Het was zichtbaar, dat er behoorlijke potentie in de ploeg uit Sneek zit. Maar het werd gaandeweg de wedstrijd óók steeds meer duidelijk, dat er nog veel moet groeien. Over een wedstrijd of 7 à 8 kunnen we daarover misschien iets meer zeggen.

DSC_0120

Jong Almere City: vanaf het begin het initiatief

Het was geen ‘slow-start’, waarop Jong Almere City zijn tegenstander trakteerde. Vanaf de aftrap door ONS-er Sam Crowther namen de Almeerders het initiatief. Om dat, behoudens enkele momenten, ook niet weer uit handen te geven. Toch was de eerste serieuze scoringskans voor ONS Sneek. In de 9e minuut zette Oege Sietse van Lingen, één van de nieuwelingen bij de oranjehemden, een aanval op over links, hij deponeerde de bal bij Jelle de Graaf, die recht voor het vijandelijke doel stond. Maar zijn schot werd fraai gestopt door keeper Stijn Keller, opvolger van de naar RKC Waalwijk vertrokken Mike Grim. In de 14e minuut liet Jong Almere City FC al iets van zijn intenties zien, toen Kenneth Aninkora voor het eerst uitbrak op links. Maar hij stuitte vooralsnog op Barry Ditewig. Na de ingelaste drinkpauze, samenvallend met de blessurebehandeling van Joedrick Pupe (bij de thuisclub) pakte Jong Almere City FC door. ONS Sneek verspeelde onnodig de bal op de rand van het strafschopgebied, Aninkora nam het leer over en scoorde onder Barry Ditewig door: 1-0. Opvallend genoeg waren de beide volgende mogelijkheden voor ONS Sneek. Een vrije trap van Nick Burger bereikte op de andere kant van het veld Jelle de Graaf, die Jan Dommerholt in stelling bracht. Jan schoot via keeper Keller over. Enkele ogenblikken daarvoor had Keller met enige moeite een schot van ‘nummer 10’ bij de Snekers, Tyson Dos Santos gekeerd.

DSC_0093

Penalty!

In de 36e minuut was het opnieuw raak. Een ongelukkige botsing tussen de beide nummers 20 in het veld, Kenneth Aninkora en Han van Dijk, viel in de ogen van de scheidsrechter uit in het nadeel van laatstgenoemde. En hij bestrafte hem met een strafschop. Aninkora voltrok zelf het vonnis: 2-0. Achteraf, was toen de wedstrijd al min of meer gespeeld. De score had voor rust nog hoger kunnen zijn. Want er waren er twijfels over de noodzaak om de handeling van Han van Dijk met een penalty te bestraffen, maar in de 40e minuut had Jong Almere City daar wel degelijk recht op. Een ander talent uit het blik, dat Florian Wolf kon opentrekken, Mees Kaandorp, soleerde door het 16-metergebied. En hij werd duidelijk onheus bejegend in zijn streven. Maar scheidsrechter Sahiner zag hier niets in.

Jong Almere City houdt de druk erop

In de tweede helft bleek Jong Almere City gewoon verder te gaan, waar het was gebleven. Al leek het er aanvankelijk op, dat ONS Sneek zich iets meer ruimte verschafte en gewoon ook wat brutaler ging spelen. Maar dat brak de, deze middag in het blauw gestoken, ploeg van Paul Raveneau en Arnoud Koster direct op. Aninkora soleerde weer eens door de Sneker verdediging, hij passte op Kaandorp, die op het juiste moment afgaf op Stijn Meijer. Alleen voor het verlaten doel was een simpel tikje voldoende om de wedstrijd helemaal ‘in het slot te gooien’: 3-0. Nogmaals, terwijl ONS Sneek wat beter leek te gaan voetballen, ging Jong Almere City FC vrolijk door met scoren. Op de rechter verdedigingsflank liet Mees Kaandorp ONS Sneek staan, alsof er geen verdediging was. En opnieuw was Stijn Meijer zo attent ondertussen al de doellijn op te zoeken, vanwaar hij met een laatste tikje de 4-0 op het scorebord bracht.

Doelpunt afgekeurd

Nadat Han van Dijk een vrije trap op de lat had zien uiteen spatten, was het in de 70e minuut dan toch raak voor de Snekers! Uit een scrimmage verdween de bal na een corner over de doellijn. Maar een eretreffer werd ONS Sneek niet gegund. Er was een overtreding geconstateerd. En daarom ging het feest niet door! Een fraaie lob, waarmee Stijn Meijer Barry Ditewig uitschakelde, en een schot van Kenneth Aninkora, waarop Barry Ditewig geen antwoord had na een aanval over rechts lieten de score ondertussen oplopen tot 6-0.

Gas terug.

Tijd om gas terug te nemen. Almere-trainer Wolf wisselde Aninkora en Meijer, waarmee het grootste gevaar voor ONS Sneek was verdwenen. Dat Sam Crowther met een schot, dat rakelings over de kruising zeilde, nog enig gevaar stichtte is voor de statistiek alleen van belang.

DSC_0065

De toekomst……………..

Wat de toekomst zal brengen voor ONS Sneek is onduidelijk. Is Jong Almere City inderdaad één van de sterkere ploegen in deze Derde Divisie A, dan komt de nederlaag van ONS Sneek in een heel ander perspectief te staan. Wanneer de Snekers snel leren van de momenten, waarop het vandaag fout ging, en zich spoedig herpakken dan hoeft ook 6-0 geen ramp te betekenen. Gelegenheid daarvoor is woensdagavond reeds in Heemskerk. Dan wordt de eerder afgelaste wedstrijd uit de eerste kwalificatieronde om de KNVB-beker ingehaald. ADO’20, één van de prominente ploegen uit de Derde Divisie B van het vorig seizoen, is dan de tegenstander. Wanneer ONS Sneek in die wedstrijd een goed figuur slaat is deze leermiddag in het Yanmarstadion in Almere gauw vergeten.