Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Thuis tegen Harkemase Boys: altijd mooi, maar lastig!

Thuis tegen Harkemasae Boys:  altijd mooi, maar lastig!

Harkemase Boys, de tegenstander van a.s. zaterdag, is al sinds de oprichting van de club uit Harkema een geduchte tegenstander voor ONS Sneek. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een aantal momenten in de voetbalhistorie, waarop beide clubs elkaar ontmoetten, en de club uit Harkema door een enorme wilskracht overwon. Een goed voorbeeld daarvan is de wedstrijd op 3 mei 1997 op De Bosk, de thuishaven van de ‘readsjes’. In die laatste competitiewedstrijd verloor ONS het kampioenschap, nadat het weken lang een straatlengte had voorgestaan.

Harkemase Boys werd opgericht op 26 juni 1946 door Melle Holthuis en Bareld Weening. Er werd gespeeld op een stuk bouwland, beschikbaar gesteld door Harm Laanstra. Maar het was uitermate moeilijk te bespelen, omdat er haver op was verbouwd en de stoppels daarvan het veld zeer oneffen maakten. In 1949 werd Harkemase Boys voor de eerste maal kampioen (in de FVB). En in 1952 promoveerde men naar de KNVB. In 1955 speelde de club al op het hoogste amateurniveau in Nederland. In de 70-er jaren bezat Harkemase Boys een ‘dreamteam’. Rond aanvoerder Hannie Schievink speelden louter toppers, waaronder  Gerrit Hoekstra en Tabe Weening. Lange tijd speelde Harkemase Boys in de top van het zaterdagvoetbal. In 2012 moesten ‘de Boys’ een stapje terug doen. Maar in 2017 waren ze er weer bij, nu in de Derde Divisie. Vorig seizoen verraste ONS Sneek in Harkema door daar de volle winst uit het vuur te slepen. Thuis op het Zuidersportpark was Harkemase Boys echter met 5-2 te sterk (foto onder).

DSC_0403

Harkemase Boys zag aan het eind van het vorige seizoen een aantal vaste waarden vertrekken, onder anderen: de talentvolle Kellian van der Kaap, en de geroutineerde Jan Hooiveld, Ezra Schrijver en Bart de Groot. Van ONS Sneek kwam over: Iloba Achuna. En verder versterkten de Boys zich met onder meer Thomas Careman (Be Quick 1887), Mark Bruintjes (PEC Zwolle), Willem Huizing (FC Emmen) en Jari Slort (NEC Delfzijl).

Harkemase Boys had een succesvolle oefenperiode en een vliegende start in de TOTO KNVB Beker (asv De Dijk en Achilles’29 werden geklopt). Op grond daarvan zijn de verwachtingen voor de competitie dan ook hoog gespannen. Afgelopen zaterdag won Harkemase Boys in eigen huis van VVOG. De ruime 4-1 zege doet vermoeden, dat het geen zware klus was. Maar niets is minder waar. Volgens onze correspondent had Harkemase Boys het voor rust behoorlijk moeilijk tegen de Veluwenaren. En pas nadat de thuisclub via een strafschop aan de leiding was gekomen brak het verzet van VVOG.

ONS Sneek speelde in Eemdijk ook al niet een gemakkelijke wedstrijd. Het doelpunt van Martijn Barto in de blessuretijd van de eerste helft zou achteraf beslissend zijn voor de Sneker winst. Maar vv Eemdijk was in de tweede helft nog een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Maar het is wel een goed gevoel om na drie competitiewedstrijden zes punten te hebben. Dat geeft een basis van rust. En dat leidt hopelijk tot méér.

Wat de ontmoeting zaterdagavond om 18.00 uur op het Zuidersportpark betreft: de resultaten tot nu toe geven geen enkele garantie voor de toekomst. Daarom moeten onze oranjehemden opnieuw vol aan de bak.

We hopen tenminste een punt thuis te mogen houden, en het liefst méér. Zaterdagavond rond acht uur weten we wat de uitkomst is.

door:                     Jan van der Veen

HOLLANDER SCHILDERWERKEN Pupil van de Week is:

FERNE  KOOPS

Ferne Koops

Delen