Tiental ONS Sneek trekt overwinning verdiend over de streep tegen SDC Putten: 2-1

Rode kaart na twee keer geel voor aanvoerder Wesley Tankink

Prachtige doelpunten van Han van Dijk (kopbal) en Rik Weening (geplaatst schot)

Minder hectisch

ONS Sneek herstelde zich van de nederlaag van vorige week (2-1) in Aalten tegen AZSV door gistermiddag op eigen veld met 2-1 te winnen van het nog puntloze SDC Putten. Dat gebeurde evenals thuis tegen Flevo Boys (4-2 winst) in een wedstrijd waarin weer het nodige gebeurde. Het was weliswaar minder hectisch dan tegen de club uit Emmeloord, maar toch werd weer rood getrokken voor een speler van de formatie van Jan Vlap. Deze keer was aanvoerder Wesley Tankink  de klos. Ook werden opnieuw de nodige gele prenten over en weer uitgedeeld en ontbraken ook opstootjes niet. De vrouwelijke scheidsrechter Fijke Hoogendijk uit Enschede had de handen vol aan deze ontmoeting, waarin ONS Sneek als tiental met hangen en wurgen toch wel verdiend overeind bleef. Achter de tweede gele kaart van Wesley Tankink kan een vraagteken worden gezet. Volgens de Twentse arbiter had Wesley enkel de intentie om een trappende beweging te maken. Dat vond ze toch een gele kaart waard.

Mark Westra stoomt weer eens op

Verrassende naam

Zoals bekend liep sterkhouder Rik Koelewijn, de rechtsback van de oranjehemden, tegen AZSV een ernstige knieblessure op. Hoe lang hij uit de roulatie zal zijn is nog niet bekend. Een mri scan moet deze week uitwijzen wat er precies met de knie aan de hand is. Niet alleen Rik Koelewijn ontbrak maar ook spits Gerben Visser moest toekijken. Hij was voor twee wedstrijden geschorst. Zaterdag a.s. in Amsterdam tegen De Dijk is hij weer van de partij. Jan Vlap toverde een verrassende naam uit de hoge hoed als vervanger van Rik Koelewijn. De jeugdige Mounir Loolofs van ONS Sneek Onder 23 werd voor de leeuwen geworpen maar niet verslonden. Ondanks de nodige wedstrijdspanning bij hem kan hij terugzien op een geslaagd debuut. Jermaine Bregita, die tegen AZSV in de spits Gerben Visser verving, behoorde nu tot de wisselspelers. ONS Sneek startte met de volgende basis elf. Doel: Tristan Boersma. Achter: Gabriël Fernando, Patrick van der Veen, Joran Swart en Mounir Loolofs. Midden: Mark Westra, Wesley Tankink en Giovanni Aronds. Voor: Rik Weening, Han van Dijk en Nick Kleen.

Keiharde botsing

De eerste 45 minuten van ONS Sneek waren het aanzien meer dan waard. Na de rust was het allemaal minder vooral door het uit het veld sturen van Wesley Tankink. Voor de rust werd verzuimd de in blauw shirt en zwarte broek spelende Puttenaren op een grotere achterstand dan 1-0 te zetten. De kansen op 2-0 en 3-0 waren er  wel degelijk. DSC betekent Sterk Door Combinatie maar dat werd bij lange niet waar gemaakt. De eerste goede en snelle aanval van de thuisclub strandde helaas door buitenspel. Snelheid was een geducht wapen bij ONS Sneek. Nick Kleen vooral was een ware plaaggeest voor de ploeg van trainer Mark Bakker. Diezelfde Nick Kleen had al in de derde minuut moeten scoren maar deed dat niet. Hierbij  moet worden opgemerkt dat de boomlange doelman Thijs Laan heel fraai redding bracht. Diezelfde keeper Thijs Laan kwam in de veertiende minuut keihard in botsing met de doorgebroken Rik Weening. Thijs Laan hield het nog even vol, maar een wreef zwol zodanig op dat verder spelen onmogelijk was. De wreef zit aan de bovenkant van de voet tussen tenen en enkel. Zijn vervanger was Joar Terpstra, overgekomen van Go Ahead Kampen. Rik Weening werd hard geraakt aan zijn linker  knie maar kon verder. Helemaal okselfris was hij echter niet meer.

Af en toe liepen de gemoederen wat hoog op

Kopspecialist Han van Dijk

In de twintigste minuut opnieuw een doelrijpe kans voor ONS Sneek. Het krachtige schot van Rik Weening belandde echter nipt naast. De thuisploeg bleef tot de rust veel gevaarlijker dan de gasten. Dat leidde in de 24ste minuut tot de verdiende 1-0. Na een snelle aanval was de voorzet van rechts van Nick Kleen precies op maat. Wie anders dan kopspecialist Han van Dijk liet goalie Thijs Laan kansloos. Pas na een half uur werd SDC voor het eerst echt gevaarlijk. Een kopbal van Mark Bouwman trof bijna doel, maar op de lijn werd redding gebracht. Rik Weening beleefde een korte rustpauze.  Die benutte hij om zijn hard geraakte linker knie te testen of hij wel aan de tweede helft kon beginnen. Dat was gelukkig het geval. In de 57ste  minuut werd een treffer van SDC Putten terecht wegens buitenspel afgekeurd. Twee minuten later scheelde het maar bitter weinig of ONS Sneek was op 2-0 gekomen. Een eigen doelpunt werd ternauwernood door SDC voorkomen. In de 64ste minuut vloog een goed schot van Rik Weening over. Twee minuten later viel Nick Kleen uit met kramp. Zijn vervanger was Pieter Abe de Jong, inmiddels van ONS Sneek Onder 23 overgeheveld naar de A-selectie.

Volmaakt kansloos

Het was de goed spelende en ook snelle Rik Weening die voor de tweede keer het ‘Doelpunt voor Oranje’ op het Zuidersportpark liet klinken. Mark Westra, die ook nu weer bij vlagen volop aan het dribbelen was, bediende Rik Weening op maat. Op zijn geplaatste schot in de 72ste minuut was invaller doelman Joar Terpstra volmaakt kansloos: 2-0. Vier minuten later werd Wesley Tankink van het veld gestuurd en ontstond er een geheel andere wedstrijd. Een tiental tegen een elftal.  SDC zette met een man meer ONS Sneek wel onder hoge druk, maar opnieuw werd duidelijk dat spelen tegen tien niet zo gemakkelijk is. Toch werd de spanning door de gasten teruggebracht. In de 81ste minuut scoorde wisselspeler Bart Posthouwer met een schuiver in de rechter hoek: 2-1. SDC bleef komen, kreeg wel vier corners op rij te nemen maar daaruit vloeide geen bloed voor ONS Sneek. Ook een wissel aan SDC zijde leverde niets op. In de negentigste minuut ging Rik Weening naar de kant. Lennard Feenstra van ONS Sneek Onder 23 was zijn vervanger. Arbiter Fijke Hoogendijk besloot nog zeven minuten langer door te spelen  Ook dat hielp SDC Putten niet. Meer dan verdiend dat Han van Dijk tot man of the match werd uitgeroepen.

Rik Weening ontdoet zich van een tegenstander

Dolgelukkig

Jan Vlap was andermaal een dolgelukkige trainer. ,,We hebben ons in de eerste helft een beetje  aangepast aan de speelwijze van SDC Putten. Dat resulteerde voor ons in veel kansen. We hadden met 3-0 voor moeten komen in de eerste helft. Puur op resultaat spelen was deze keer het parool. Minder spectaculair weliswaar maar we moeten ook niet naïef zijn. We hebben het tegen SDC Putten verdedigend anders gedaan. Met een vijf mans blok. Daar liep SDC Putten tegen aan. Hulde aan mijn team’’. Dat onze trainer zich had aangepast aan de tegenpartij was ook de verslaggever van de Puttenaren niet ontgaan. Zo viel  het volgende te lezen op de website van SDC Putten: ,,Al snel bleek dat ONS Sneek vandaag anders speelde dan de afgelopen twee weken. De Friezen namen weinig initiatief, zakten terug op eigen helft en loerden op omschakelmomenten. De thuisclub liet het balbezit aan de bezoekers. De ploeg uit Sneek kwam er regelmatig razendsnel en gevaarlijk uit. Wanneer ONS Sneek de bal had werd er verzorgd voetbal gespeeld en werden medespelers nauwkeurig aangespeeld”.