Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verlies in Groningen, maar toch gejuich in Sneek!

Verlies in Groningen, maar toch gejuich in Sneek

Het was een bizarre competitie met een bloedstollend einde. Vooral voor iedereen die ONS Sneek een goed hart toedraagt. Hoewel de Snekers in Groningen verloren van Jong FC Groningen met 1-0 gingen de handen na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Henshuijs toch omhoog. Even daarvoor had collega-scheidsrechter Van der Laan de wedstrijd Capelle-Spijkenisse naar het verleden gefloten. Door de 1-2 zege van Spijkenisse bleef ONS Sneek onbereikbaar voor vv Capelle. Bijna niet te geloven, omdat Capelle de laatste weken zo goed bezig leek. Maar…..ONS Sneek is klaar! En Capelle en Spijkenisse hebben de twijfelachtige eer om na een zeer vermoeiend seizoen nog een staart van maximaal 5 wedstrijden af te werken. Voor de neutrale toeschouwer was dit rekenwerk niet zo interessant. Die zagen overigens wel een aantrekkelijk duel, waarbij Jong FC Groningen geen moment de indruk wekte, dat het ONS Sneek tegemoet zou komen. Op grond van een technisch surplus verdienden de Groningers de zege, alhoewel ONS Sneek zeker niet werd weggespeeld.

DSC_7898

Ale de Boer in duel met Tim Riksman  (foto  RB)

door:     Jan van der Veen

foto’s:    Rob Bosma, Martijn van der Veen, Jan van der Veen

De afgelopen dagen leek alleen iemand die hogere wiskunde heeft gestudeerd nog wijs te kunnen worden uit alle mogelijkheden en onmogelijkheden betreffende de afronding van de competitie in de Derde Divisie. Er hingen dan ook een aantal dingen samen. Allereerst was daar de mogelijkheid voor ACV om de dans rond rechtstreeks degraderen nog te ontspringen. Daarvoor moesten de Assenaren zelf winnen bij Quick Boys, en Spijkenisse moest verliezen bij Capelle. Wanneer Spijkenisse won bij Capelle zou ACV degraderen en Spijkenisse nacompetitie mogen spelen. Capelle op zijn beurt moest winnen om de nacompetitie te ontlopen. Verlies of een gelijkspel voor de Capellenaren zou lijfsbehoud betekenen voor ONS Sneek. Reden, waarom de wedstrijd Capelle-Spijkenisse zich in een grote belangstelling mocht verheugen vanuit Friesland en Drenthe. In de loop van de afgelopen week kwam daar nog bij: het bericht, dat FC Twente voor het volgend seizoen zijn belofteteam uit de competitie van de Derde Divisie terug trok. Even leek daardoor voor ONS Sneek en Capelle een extra escape op te doemen. Maar het Handboekc Competitiezaken Amateurvoetbal bracht helderheid: de openvallende plaats zal worden ingenomen door de winnaar van een extra wedstrijd tussen de beide verliezers van de nacompeitie om twee plaatsen in de Derde Divisie.

Dan is het ook nog 28 graden en is het gewoon afmattend warm op Sportpark Corpus Den Hoorn. En je kunt aan de beide ploegen aflezen, dat de afgelopen 33 wedstrijden wel erg veel gevergd hebben van het fysieke en mentale vermogen van beide. Hulde aan allebeide ploegen, die er nog een heel aardige wedstrijd van wisten te maken. Het aantal gele kaarten, 7 in totaal, vertelt niet het echte verhaal van de wedstrijd, die in een vriendschappelijke sfeer verliep.

DSCF1542

De opkomst van beide ploegen  (fot JanvdV)

Rustig begin

Met in het achterhoofd, dat er nog 90 erg warme minuten zouden volgen startten beide ploegen enigszins ‘met de handrem erop’. Slechts een enkele mogelijkheid liet de harten sneller kloppen. Middenvelder Robbert de Vos testte, bijvoorbeeld, in de eerste 15 minuten voor FC Groningen de kwaliteiten van ONS Sneek-keeper Barry Ditewig. En Ale de Boer was dichtbij een voorsprong voor de gasten, toen hij door één van de verdedigers van Jong FC Groningen tegen het gras werd gewerkt op het moment, dat hij van dichtbij dreigde te scoren na een fraaie actie van Genridge Prijor. Scheidsrechter Henshuijs wuifde het appèl voor een penalty resoluut weg, hoewel er wel iets voor een dergelijke straf te zeggen viel. Hoewel Jong FC Groningen optisch een (technisch) overwicht leek te hebben, waren de kansen wisselend aan de ene en aan de andere kant. Groningen-topscorer Michael Breij probeerde het met een schuiver van afstand, die goed door Barry Ditewig werd verwerkt. En na (opnieuw) een actie van Genridge Prijor was het nu Frits Dantuma die zijn schot van een kleine 20 meter via de keeper over zag gaan.

DSC_7859

Genridge Prijor wordtzwaar belaagd  (foto  RB)

Jong FC Groningen op voorsprong

Juist toen je het gevoel had, dat beide ploegen nog wel uren zouden kunnen door voetballen aleer er een doelpunt zou vallen, scoorde Jong FC Groningen. Een actie op rechts van de met veel dreiging spelende aanvoerder Michael Breij deed de bal op de andere kant van het veld belanden bij de daar vrijstaande David Browne, die de bal snoeihard achter Barry Ditewig schoot: 1-0. Jong FC Groningen hield de druk erop, en als uitvloeisel daarvan kopte Lars Kramer nog een keer voorlangs en had Robbert de Vos nog een veel grotere kans met een schot van zo’n 15 meter, dat door Barry Ditewig perfect onschadelijk werd gemaakt.

DSC_0033

Genridge Prijor soleert zichzelf in scoringspositie  (foto MJvdV)

Na rust een zelfde spelbeeld

Na een kop verfrissende thee kreeg de wedstrijd geen andere wending. Het bleef een over en weer van kansen, waarbij Jong FC Groningen iets gemakkelijker leek te spelen. Maar de belangen waren voor de gastheer dan ook veel minder groot dan voor ONS Sneek. Beide ploegen kregen al in de eerste 5 minuten allebeide een giga-kans. David Browne (opnieuw híj!!!) zag zijn inzet in een klutssituatie naast gaan. En toen kort daarop Genridge Prijor op onreglementaire wijze werd gestopt mocht Ale de Boer, aan de andere kant, voor een vrijetrap van de rand van het strafschopgebied aanleggen. Met een uiterste krachtsinspanning wist de uitstekend keepende Jan Hoekstra de bal buiten de palen te werken. Een actie van Groninger Ludo Reis werd door Joël Donald onvoldoende afgerond. En bij het andere doel  kopte Serge Fatima een vrije trap van Michael Lanting scherp in, maar opnieuw toonde Jan Hoekstra, dat hij een heel goede keeper is.

DSC_7927

Michael Lanting in een verwoed  duel  (foto RB)

Veel wissels

De volgende fase van de wedstrijd werd gekenmerkt door drie zaken: veel wisselingen in het veld, veel kaarten en de vele blikken die gericht waren op de mobiele telefoon die de aanwezige toeschouwers in grote getale hadden meegenomen. Daarop was na 79 minuten te lezen, dat Capelle de achterstand tegen Spijkenisse had goed gemaakt. En de angst voor: ‘toch niet wéér’ sloeg de ONS Sneek-supporters om het hart. Toen vervolgens Spijkenisse opnieuw de leiding nam in Capelle aan den IJssel was het Jong FC Groningen, dat nog twee grote kansen kreeg om de score uit te breiden. Marijn Ploem kopte echter een corner net naast, en een schot van invaller Kasper Oldenburger werd door Barry Ditewig gestopt.

DSC_0002

(foto MJvdV)

ONS Sneek behouden voor de Derde Divisie!

En tóen gingen daar rond de dug-out van ONS Sneek zomaar ineens de armen omhoog. Het was afgelopen in Capelle aan den IJssel. Spijkenisse had gewonnen en zich daardoor verzekerd van nacompetitievoetbal. En vv Capelle bleek de schlemiel van het verhaal. Waar het zich vorige week via een Houdini-achtige act leek te gaan vrijspelen van degradatie strandde het in eigen huis in het zicht van de haven.

DSC_8072

Trainer Chris de Wagt deelt zijn opluchting met moeder Sietske  (foto RB)

Epiloog

Een zucht van verlichting en vele blikken van ongeloof verrieden, dat velen rond ONS Sneek het eigenlijk nog maar nauwelijks konden geloven. Een desastreuze competitiestart leek gevolgd te worden door een zeker niet beste seizoensafsluiting. Geplaagd door heel veel tegenslagen leek aan een verblijf van vijf seizoen op top-amateurniveau een einde te komen. Maar het is volgend seizoen voor de oranjehemden ‘gewoon’ weer naar Quick Boys, en opnieuw DVS’33 en VVOG. Met andere woorden: na vijf seizoen tussen de toppers volgt er toch een zesde. En wie dát vijf jaar geleden had voorspeld was voor onnozel versleten. Een grote prestatie van een kleine club: chapeau!!!

DSCF1543

(foto  JanvdV)

Na afloop van de wedstrijd en een korte busreis van Groningen naar Sneek werd tijdens de ONS Sneek Familiedag nog afscheid genomen van een aantal vertrekkende spelers en de vertrekkende trainer-coach Chris de Wagt. Hierover in de komende week nog iets meer op de website.

Wedstrijdgegevens:

Jong FC Groningen-ONS Sneek:                                              1-0  (1-0)

  1. David Browne 1-0

Schr.:                    P.Henshuijs  (Amsterdam)

Ass.schr.:            T.Heuvelmans  &  M.Dal

Kaarten:              geel:      (43) Marijn Ploem, (49) Stefanita-Antonio Manolache, (85) Kaspe Oldenburger  (Jong FC Groningen)

(27) Michael Lanting, (69) Serge Fatima, (74) Gustavo van der Veen,  (76) Fabian Stevens  (ONS Sneek)

DSC_7977

Opstellingen:

Jong FC Groningen:

doel:                     Jan Hoekstra

achter:                 Tim Riksman, Marijn Ploem, Lars Kramer, Stefanita-Antonio Manolache (63. Kasper Oldenburger)

midden:              Robbert de Vos (81. Mohammed Abdul Karim), Michael Breij, Gerald Postma

voor:                    Ludovit Reis, Joël Donald (63. Tim Freriks) , David Browne

DSC_0169

(foto MJvdV)

ONS Sneek:

doel:                     Barry Ditewig

achter:                 Gustavo van der Veen, Rein Werumeus Buning (69. Fabian Stevens), Serge Fatima, Klaas de Vries

midden:              Patrick Amels, Michael Lanting, Frits Dantuma (52. Renco van Eeken), Tim Oosterbaan (60. Samir Merraki)

voor:                    Genridge Prijor, Ale de Boer

DSC_0109

 

share

 

Delen