ONS Sneek pas laat door de knieen tegen HZVV

Het was tekenend voor het duel tussen ONS Sneek en HZVV (Hoogeveen) in de Hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal, dat pas 6 minuten vóór het verstrijken van de officiële speeltijd de wedstrijd een winnaar kreeg. Tot de 84e minuut leek er, bij een stand van 0-1 in het voordeel van de gasten uit Hoogeveen, nog van alles mogelijk. HZVV had uiteindelijk de hulp van de onfortuinlijke Patrick van der Veen (die verder een goede wedstrijd speelde) nodig om de winst veilig te stellen. Toegegeven: wanneer er een winnaar moest komen, dan konden de gasten uit Hoogeveen op het Zuidersportpark in Sneek daarop ook het meeste recht laten gelden. In de eerste helft hielden de partijen elkaar vrijwel 45 minuten lang in evenwicht. Maar in de tweede helft had HZVV de meeste tijd een optisch overwicht en ook wat meer mogelijkheden om de eerder verkregen 0-1 voorsprong uit te bouwen. Dat het pas laat in de wedstrijd 0-2 werd pleit voor ONS Sneek, omdat HZVV in de voorgaande drie duels steeds ruim had gewonnen. Aan de andere kant lieten de Snekers weer een goede kans voorbij gaan om eindelijk eens een puntje binnen te halen. Hetgeen mogelijk was geweest, wanneer de oranjehemden zorgvuldiger en overtuigender in de afwerking waren geweest.

Mark Westra (ONS Sneek) in duel met een aantal HZVV-verdedigers

door:                    Jan van der Veen

Vóór de competitie leek HZVV één van de ploegen die in elk geval niet voor het kampioenschap leek te zullen gaan. Voorafgaande aan de wedstrijd tegen ONS Sneek hing de vlag er heel anders bij. Met 9 punten uit 4 wedstrijden bezetten de rood-witten de 3e plaats in de rangschikking. En een serie overtuigende overwinningen lag daaraan ten grondslag. Yoran Popovic heette de man die scherp in de gaten diende te worden gehouden. Hij zou slechts een klein gaatje nodig hebben om tot scoren te komen.

Toen eenmaal de wedstrijd rond drie uur door scheidsrechter Jeen Boringa van een beginsignaal was voorzien bleek Popovic deze middag goed beteugeld te worden door de Sneker defensie. Daarentegen was, met name in de eerste helft, de watervlugge nummer 7, Kelly Joao, de grote plaaggeest voor de verdedigers, bij wie de twee ‘jongelingen’ Joël Brandsma en Glenn Buma in de basis startten, en een ruime voldoende haalden.

Het was ONS Sneek zelf, dat in de tweede helft de ruimtes soms wel erg groot liet worden, en daardoor de Hoogeveners bij tijd en wijle ruim baan boden richting Justin van der Dam in het ONS-doel.

Evenwicht

Het was een bizar gezicht: een verlaten Zuidersportpark in Sneek.

Slechts een aantal officials en persmensen bevolkten de tribune. En buiten de luidruchtige aanmoedigingen van begeleiders doorbrak alleen het zoemen van de cameras van Sport Noord de stilte. Corona had ook van het anders zo sfeervolle ‘Southpark’ een sfeerloos geheel gemaakt. Hoewel je misschien als sporter in het veld een wedstrijd als deze heel anders beleeft, getuige de reactie van de arbiter van dienst na de wedstrijd voor Omrop Fryslân.

In die kille, betrokken, stille omgeving trapten beide ploegen exact drie uur af voor hun eerste confrontatie sinds 2013. En, zoals gezegd, de eerste 35 minuten waren volstrekt in evenwicht.

ONS Sneek opende een kleine reeks van scoringsmogelijkheden in de 9e minuut, toen Nick Kleen een goede scoringskans kreeg, maar terug legde op Han van Dijk, die daarop niet had gerekend. Weg kans! Vier minuten later veroverde de gretig spelende Kleen de bal op een tegenstander. Hij gaf uitstekend af aan Ruendel Martina. Deze zag echter zijn schot gekeerd door keeper Hidde Streutker in het Drentse doel.

Voor HZVV liet tot tweemaal toe oud-ONS-speler Fabian Stevens zich gelden. Eerst zag hij een solo eindigen met een schot, dat in de handen van Justin van der Dam eindigde. En in de 23e minuut mikte dezelfde Fabian Stevens iets te hoog, toen hij recht voor het doel op zo’n kleine 20 meter daarvan een vrije trap mocht nemen.

Ruendel Martina (ONS Sneek) in de tang bij Yannick Manusiwa (4-HZVV)

HZVV toch op voorsprong

In de 32e minuut kreeg ONS Sneek een dot van een mogelijkheid om de leiding te nemen. Max de Boom, ook deze middag weer goed op dreef, zette de bal voor, het leer werd matig uitverdedigd en belandde bij Wesley Tankink. De ONS Sneek-aanvoerder zag zijn inzet via de Drentse keeper over gaan.

En toen was daar, bijna uit het niets, zomaar de voorsprong voor HZVV. Sander Dzemidzic mocht op links een corner nemen, hij zette scherp voor, bij de 2e paal gaf Daan Wijma de bal terug en op de doellijn staande ‘drukte’ Kelly Joao de bal in het doel: 0-1.

Het leek de kentering in de wedstrijd. HZVV kreeg een boost in het zelfvertrouwen en ONS Sneek zag de onbevangenheid van de eerste minuten plaats maken voor een zweem van ontzag voor de tegenstander, waardoor HZVV moeiteloos tot de rust de voorsprong overeind kon houden. HZVV had via Yoran Popovic in de 38e minuut zelfs een gouden mogelijkheid om op 0-2 te komen. Maar op 5 meter van het doel mikte de Drentse aanvalsleider precies in de handen van de ONS-doelman.

Nick Kleen passeert bijna HZVV-doelman Hidde Streutker

HZVV grijpt na rust het initiatief

Ook de eerste 20 minuten na rust waren overduidelijk voor HZVV. Fabian Stevens was in de 50e minuut in scoringspositie, maar schoot voorlangs. Sander Dzemidzic zag een solo over het doel eindigen. Aanvoerder Alex Zomer, één van de steunpilaren van het elftal, kopte een corner van rechts gericht in, maar Justin van der Dam zweefde stijlvol de bal uit het doel. En opnieuw Yoran Popovic kreeg een kans op 7 meter van het doel, die evenwel ook door Justin van der Dam onschadelijk werd gemaakt. Weliswaar ten koste van een blessure.

In het middengedeelte van de 2e helft kreeg ONS Sneek weer wat grip op de wedstrijd. Invaller Rico Cordes kreeg een goede scoringskans na een opmerkelijke soloactie. Maar hij zag de bal ‘smoren’.

Het maakte, dat er toch weer wat hoop in de ONS-harten groeide op, misschien, een puntje. Maar alle hoop werd de grond ingeboord, toen Yannick Manusiwa over de achterlijn naar de 1e paal oprukte, op goed geluk de bal maar in de kluwen van spelers voor het ONS Sneek-doel pompte, waar de onfortuinlijke Patrick van der Veen de bal niet goed raakte en in het uiterste hoekje van het doel het net achter de eigen keeper liet bollen: 0-2.

Perspectief???

ONS Sneek had daarop geen antwoord. Hoewel Rico Cordes in de 90e minuut nog dichtbij succes was. Maar zijn schot belandde in het zijnet aan de (voor ONS Sneek) verkeerde kant van het doel.

Echter, ondanks de, opnieuw, negatieve uitslag op het scorebord bekruipt je op één of andere manier het gevoel, dat ONS Sneek toch elke wedstrijd stapjes maakt. Vandaar, dat de Snekers met nog 25 wedstrijden voor de boeg absoluut nog niet hoeven te wanhopen. Maar er moeten zo langzamerhand wel (doel-)punten komen. Want anders wordt het gat met de ‘veilige zone’ wel heel groot. Of de volgende wedstrijd, ‘uit’ tegen AZSV uit het (verre) Aalten daarvoor de meest uitgelezen gelegenheid is, valt te betwijfelen. Maar de wedstrijd tegen HZVV onderstreepte maar weer eens, dat de krachtsverhoudingen in deze klas niet ver uit elkaar liggen. Waardoor elke nieuwe wedstrijd: een nieuwe mogelijkheid is!

Invaller Rico Cordes (ONS Sneek) krijgt tegen het einde van de wedstrijd nog een behoorlijke kans

ONS Sneek-HZVV                                                          0-2  (0-1)

34  Kelly Joao                                                                   0-1

84  Patrick van der Veen (e.d.)                                 0-2

Schr.:                    J.Boringa  (Leeuwarden)

Ass.schr.:            L.Faber & D.Vloedgraven

Kaarten:              geel:      (24) Lorenzo Valente  (HZVV)

Doel:                     Justin van der Dam

Achter:                Joël Brandsma (85: Giovanni Aronds), Patrick van der Veen, Gabriël Fernando, Glenn Buma

Midden:              Mark Westra, Han van Dijk, Wesley Tankink

Voor:                    Nick Kleen, Ruendel Martina (59: Jermaine Bregita), Max de Boom (59: Rico Cordes)