Verlies voor ONS Sneek in historische omgeving

In een schilderachtige en tegelijk historische omgeving is ONS Sneek er (opnieuw) niet in geslaagd om een positief resultaat te behalen. Middenin de Stadionbuurt in Amsterdam, onder de rook van het Olympisch Stadion, ligt het Sportpark Olympiaplein. De omgeving van het sportpark ademt nog enigszins de tijden van weleer. En in gedachten ga je bijna ongemerkt terug naar een tijd die bijna niemand van ons live heeft meegemaakt, maar wel verankerd ligt in de sporthistorie van Nederland: de Olympische Spelen van 1928. Voor de echte sportliefhebber is dat een zeer inspirerende omgeving. AVV Swift koestert deze plek en heeft er haar eigen rijke geschiedenis tegenaan gelegd.

Op deze historische grond speelde ONS Sneek zijn 8e competitiewedstrijd van dit seizoen in de hoop het aantal overwinningen weer in evenwicht te brengen met het aantal nederlagen tot dan toe. Daarvoor moest wel gewonnen worden van een sterke tegenstander die momenteel veel te laag op de ranglijst staat, maar die evenals ONS Sneek de  afgelopen weken een nogal grillig prestatieverloop liet zien. Helaas voor de Snekers liep de wedstrijd uit op een deceptie. De 5-2 – nederlaag spreekt voor zichzelf!

In de 1e helft had ONS Sneek (te) vaak het nakijken

correspondent ter plaatse:         Rob Bosma

verslag:                                                Jan van der Veen

foto’s:                                                  Rob Bosma

Gelukkig hervond ONS Sneek zich in de loop van de 2e helft enigszins. En de twee tegendoelpunten geven aan, dat de oranjehemden slechts een paar mogelijkheden nodig hebben om te scoren. Maar de wijze, waarop AVV Swift de Snekers vanaf de aftrap in de tang had en nauwelijks van hun eigen helft liet komen deed de aanwezige ONS-supporter vrezen voor een forse uitslag in negatief opzicht voor zijn club. Toen in de 33e minuut invaller Daan Driever de 3-0 liet aantekenen leek dat inderdaad ook werkelijkheid te zullen worden. In de praktijk betekende het, dat de wedstrijd min of meer gespeeld was en veilig bij AVV Swift in de pocket zat. Alsof het een zekere bevrijding betekende voetbalde ONS Sneek zich in de 2e helft toch een beetje onder de tegenstander vandaan. En het was jammer, dat in de extra toegevoegde tijd van het tweede bedrijf een andere invaller, Max Bakker, de 5-2 liet aantekenen. Anders, zo liet trainer Jan Vlap zich op Omrop Fryslan ontvallen, had ONS de tweede helft met 2-1 gewonnen. Daarmee had hij het gelijk aan zijn kant. Maar hij was, als altijd, zo reëel om toe te geven, dat het van Sneker kant zeker geen geweldige wedstrijd was geweest. Misschien kan een weekje rust (volgende week zaterdag is een inhaaldag) wonderen doen.

Direct onder (in-)druk

Wat de wedstrijd betreft: AVV Swift liet er vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Stevens uit het Brabantse Budel geen onduidelijkheid over bestaan, wie deze middag het initiatief zou nemen. In de eerste de beste speelminuut kreeg de ploeg al een aardige mogelijkheid, die echter niet werd verzilverd. Een gevaarlijke corner en een tweetal schoten onderstreepten de bedoelingen van de thuisclub. Zo rond de 9e minuut leek AVV Swift wel op voorsprong te komen, maar doelman Tristan Boersma kon redden ten koste van een corner. ONS Sneek leed in die periode veel balverlies en verloor een behoorlijk aantal persoonlijke duels, waardoor de druk bleef.

ONS Sneek verloor in de 1e helft (te) veel duels

In twee minuten de wedstrijd beslist

Maar een doelpunt van de gastheren kon bijna niet uitblijven. En in de 19e minuut was het spits Noa Benninga die de score openbrak. Op een voorzet van de flank kopte hij het leer achter Tristan Boersma: 1-0.

Ruim een minuut later stond ook de 2-0 al op het scorebord. De nummer 15 van de Amsterdammers, luisterend naar de welluidende naam José Barbosa Nhoca deed de bal binnen 120 seconden opnieuw achter Tristan Boersma in het net belanden.

In de 31e minuut moest aanvoerder Daan Sutorius het veld verlaten. In zijn plaats kwam (letterlijk) opdraven: Daan Driever, die nog koud in het veld nummer drie achter Boersma deponeerde.

Zoals al eerder geschreven: een catastrofe leek zich af te tekenen. Zover kwám het echter niet. Ineens stokte de doelpuntenmachine bij de thuisclub. En in de resterende 12 minuten van de eerste helft kon ONS Sneek enigszins bijkomen van de hectische openingsfase.

Met meer druk van ONS-zijde bleek AVV Swift kwetsbaar

Een ietsje méér ONS…….

Hoewel van een totale ommekeer geen sprake was, maar in de tweede helft was er een ietsje meer inbreng van ONS Sneek. In de eerste 10 minuten na rust kwamen de Snekers net zo vaak over de middenlijn als in de hele eerste helft. In de 52e minuut kwamen de gasten gevaarlijk in de buurt van keeper Mats van der Wijst. In de 53e minuut volgde een flinke poeier van een schot, dat echter over ging. En een kopbal van Gerben Visser kon door Mats van der Wijst ternauwernood tot corner verwerkt worden. Het was dan ook in overeenstemming met het spelbeeld, dat ONS Sneek scorend iets terugdeed zonder de thuisclub daarmee écht te raken.

Gerben Visser scoort 3-1

In de 79e minuut maakte Gerben Visser de 3-1, waarmee althans een eretreffer op het conto van ONS Sneek kon worden bijgeschreven. Maar de hoop, dat de mannen van Jan Vlap nog dichterbij zouden komen werd luttele minuten later(85e minuut) de grond ingeboord door vleugelspeler Carlos Groen: 4-1.

ONS Sneek voetbalde in de 2e helft een stuk mannelijker

Doelpuntrijk slotaccoord

De koek was daarmee nog niet op. In de 86e minuut scoorde invaller Jermaine Bregita 4-2. AVV Swift was 1 minuut later dichtbij de 5-2; maar Tristan Boersma redde fraai. Toch zou de vijfde treffer voor de Amsterdammers er wél komen. In de ‘dying seconds of the game’ scoorde (ook al een invaller) Max Bakker, waarmee hij de eindstand op 5-2 bepaalde.

Jermaine Bregita scoort 4-2

Epiloog

Ontluisterend was de nederlaag uiteindelijk niet. Maar over het geheel genomen had ONS Sneek weinig te vertellen tegen deze sterke tegenstander uit de vaderlandse hoofdstad. AVV Swift behoort zeker tot de prominente clubs in deze Hoofdklasse. En ONS Sneek moet zich waarschijnlijk toch tevreden stellen met een bescheidener positie. Het moet momenteel teveel van ingevingen van individuele spelers komen. En daarmee ontwikkelt de ploeg geen echt stabiel spelbeeld. Maar er is nog tijd om dat recht te trekken. Voorwaarde is wel, dat de hele ploeg bereid is om vóór en mét elkaar te (blijven) strijden. Dat laatste is zeker nodig nu in de weken na de inhaalzaterdag achtereenvolgens NSC Nijkerk en Buitenpost de tegenstanders zijn. En wil ONS Sneek deze competitie nog iets dan zal van deze beide tegenstanders in elk geval niet verloren mogen worden.