Verslag bekerduel Flevo Boys – ONS Sneek : 2-3

Afgelopen dinsdagavond stond er voor ons vlaggenschip een interessant bekerduel op het programma. Na de 0-4 zege op derdeklasser Minnertsga in de eerste ronde was vierde divisionist Flevo Boys uit de koker gerold. Een uitgelezen kans voor de ploeg van Arnoud Koster om zich te meten met een ploeg van het niveau waarop ONS Sneek zo graag terug wil keren. Bovendien: onderkant vierde divisie en bovenkant eerste klasse, dat zou elkaar op papier niet zoveel moeten ontlopen. Dat bleek wel deze avond in Emmeloord want er ontspon zich een aantrekkelijke en spannende wedstrijd.

Geen wijzigingen bezoekers

Bij ONS waren er geen wijzigingen in de opstelling ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen zaterdag op bezoek bij vv Groningen. Aangezien Ruben Stuiver nog niet geheel wedstrijdfit was, nam O23-doelman Quinten van Geerenstein plaats op de bank, waar hij zijn ploeggenoten Lennard Feenstra en Maarten Smits trof. Ook Jorn Dijkstra, terug van een blessure, begon als reserve. De thuisploeg kende wel een behoorlijk aantal wijzigingen ten opzichte van hun met 4-0 verloren competitiewedstrijd tegen Eemdijk van afgelopen zaterdag. Oud ONS’ers Roelof Strikwerda en Gerben Visser mochten in de basis beginnen terwijl een andere oude bekende, Frits Dantuma, ditmaal niet van de partij was. Al met al was de ploeg van Arjen Postma op zes plaatsen gewijzigd.

Openingsfase voor ONS

ONS was in de openingsfase op het niet al te druk bezochte Sportpark Ervenbos de betere ploeg. In de zevende minuut kon een poging van Ewart Ottema van dichtbij nog maar net tot corner verwerkt worden, waarna een afstandsschot van Nordin Tahboun uit (de nasleep van) deze hoekschop ruim naast ging. Een volgend schrikmoment voor de Emmeloorders volgde al snel, want een harde voorzet van Mark Westra belandde via een Flevo Boys-been in het eigen doel. Assistent-scheidsrechter Bultema bracht redding: in de aanloop naar de goal was buitenspel geconstateerd. Een minuut later kwam ONS alsnog verdiend op voorsprong.  Het voorbereidende werk was op voor hem kenmerkende wijze (kappen-slepen-draaien) van Tahboun, waarna een voorzet vanaf de rechterflank voor de voeten van Mark Westra belandde. Die aarzelde niet en schoof de 0-1 binnen. Vlak daarna had ONS in de persoon van Rik Koelewijn zelfs de uitgelezen kans om op 0-2 te komen. De linksback ontsnapte aan buitenspel maar trof de lat.

Flevo Boys neemt de wedstrijd over

De thuisploeg had tot dan toe nagenoeg niets in de melk te brokkelen gehad. Toch was de eerste de beste kans raak voor de thuisploeg. Een minuut na de grote kans voor Koelewijn kon Thom Bos onbedreigd binnenkoppen uit een hoekschop: 1-1. Dit gaf Flevo Boys duidelijk een impuls en ONS moest het initiatief aan de thuisploeg laten. Nadat Yander Zandbergen (Flevo Boys) en Wesley Tankink een gele kaart ontvingen vanwege een opstootje, was het diezelfde Zandbergen met een schuiver op de paal. Hierdoor had Gerben Visser de bal voor het intikken en hij zette Flevo Boys op een 2-1 voorsprong. Het had zelfs nog erger kunnen worden voor ONS toen Giedo de Weerd ervandoor kon na een slippertje van doelman Tristan Boersma. Gelukkig voor iedereen met een ONS-hart schoot hij naast.

Tankink zet ONS op gelijke hoogte

In de 38e minuut ging de beresterke Ottema er weer eens vandoor en de Flevo Boys-defensie wist zich geen raad met hem. Ottema werd gedurende zo’n vijftien meter vastgehouden, waarna hij uiteindelijk binnen de beruchte lijnen naar de grond ging. Scheidsrechter Brinkman kon niet anders dan naar de stip te wijzen. Penaltyspecialist Tankink schoot ONS vervolgens onberispelijk op gelijke hoogte: 2-2. Vervolgens vielen er voor rust aan beide kanten nog wat kansen te noteren. Ottema schoot voorlangs namens de gasten terwijl een vrije trap van Visser en een kopbal van Zandbergen niets opleverden voor Flevo Boys.

Kansen worden schaarser

Waar de eerste helft behoorlijk wat kansen voor beide doelen kende, kon de wedstrijd in de tweede helft meer getypeerd worden als vechtwedstrijd. Het flitsende positiespel dat ONS in de eerste helft op de mat legde, werd grotendeels in de kiem gesmoord. Toch waren ook in de tweede helft de eerste kansen voor ONS. Een poging van Koelewijn ging voorlangs en een vrije trap van Tahboun was een eenvoudige prooi voor Flevo Boys-doelman Van Zorge. De thuisploeg bracht in offensief opzicht te weinig en dat leidde na ruim een uur spelen tot een driedubbele wissel. Deze omzetting had niet bepaald het gewenste effect want twee minuten later kwam ONS weer op voorsprong. Koelewijn legde de bal vanuit een corner panklaar op het hoofd van Ottema die snoeihard raak kopte in de kruising: 2-3!

ONS trekt overwinning over de streep

Door de 2-3 voorsprong voor de Snekers moest Flevo Boys wel komen in de laatste twintig minuten maar dit leidde tot weinig grote kansen. Spits Visser werd nauwelijks in stelling gebracht en indien er een poging werd ondernomen door Flevo Boys, zat er vaak wel een ONS-been tussen om het schot te blokken. Ondertussen deed ONS te weinig met de ruimte die er lag achter de Flevo Boys-defensie en strandden vele counters al voortijdig. Alleen Tahboun en Mark Westra waren nog kansrijk. In de absolute slotfase ging Flevo Boys wat opportunistischer spelen en werd het daarnaast wat onvriendelijker op het veld, wat resulteerde in gele kaarten voor Said Hassan en Roelof Strikwerda van de thuisploeg. De grootste kans was nog voor Timon Rorije die met zijn pegel in de 96e minuut de vuisten van Boersma trof. Een minuut later vond scheidsrechter Brinkman het dan toch echt mooi geweest en konden de handen in de lucht bij de tientallen meegereisde ONS’ers.

Zodoende heeft ONS zich geplaatst voor de volgende ronde van de Districtsbeker Noord. Vanuit Fries perspectief zijn ook Be Quick Dokkum, vv Heerenveen, sc Joure, Ouwe Syl en Zeerobben door in de beker, terwijl in dezer dagen nog de duels Buitenpost-Blauwhuis, vv Dronrijp-Broekster Boys, Read Swart-vc Trynwâlden en Jubbega-Oerterp op het programma staan. Komende zaterdag komt het vv Winsum van Yumé Ramos en Fred de Boer, de huidige nummer vijf van de eerste klasse F, op bezoek op het Zuidersportpark. De aanvang is zoals gebruikelijk om 15.00 uur met vervolgens om 19.00 uur de altijd gezellige Pubquiz in de kantine.