Verslag bekerwedstrijd FVC – ONS Sneek

Teleurstellend 1-1 gelijkspel voor ONS Sneek in bekerwedstrijd in Leeuwarden tegen FVC

Groot veldoverwicht wordt tegen compact spelende thuisploeg niet omgezet in rendement

Oranjehemden geven voorsprong in slotfase toch nog volkomen onnodig uit handen

Trainer Harold Wekema van FVC: ,,We waren bekend met speelwijze van tegenstander’’

Doelpunt ONS Sneek: Ruben Eijzenga

Favoriet

Vorig seizoen won ONS Sneek in competitieverband twee keer van FVC. In Leeuwarden werd het 2-3 na een vroege 2-0 achterstand. In Sneek kwam FVC er niet aan te pas. Het werd toen 7-1 voor de thuisclub. Gisteren troffen beide ploegen elkaar weer in de Friese hoofdstad. Met dit verschil dat het nu een poule bekerwedstrijd betrof in het kader van het noordelijk bekertoernooi. Daar kwam bij dat FVC degradeerde naar de tweede klas. ONS Sneek daarentegen miste op een haar na de titel in de eerste klasse noord. Reden genoeg om ONS Sneek als favoriet te bestempelen in de gistermiddag gespeelde bekerontmoeting onder tropische weersomstandigheden.

Angsthaas

ONS Sneek kon deze keer de favorietenrol niet waar maken. De oranje brigade van trainer Arnoud Koster moest content zijn met een 1-1 gelijkspel. Dat het geen overwinning werd hadden de gasten volledig aan zichzelf te wijten. Het grote veldoverwicht leverde slechts één doelpunt op. Dat leek voldoende voor de tweede bekerwinst op rij. Toch viel nog de gelijkmaker waar FVC niet meer op had gerekend. Dat gebeurde in de slotfase. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers. Ze hadden het bekerduel immers volledig onder controle. Tot grote ergernis van trainer Arnoud Koster ging zijn team zich plots gedragen als een angsthaas. Dat werd door FVC genadeloos afgestraft.

Miscommunicatie

FVC trainer Harold Wekema zag tot zijn grote verbazing dat zijn ploeg, die daarvoor geen enkele keer echt gevaarlijk was geweest, de gelijkmaker in de schoot kreeg geworpen. ONS Sneek ging steeds meer achteruit lopen en daarvan werd geprofiteerd. Uit een hoekschop op links kon Guydeon Boomsma door miscommunicatie bij ONS Sneek van dichtbij keeper Max Wolfs passeren. FVC verdient respect voor het feit dat het door achterin compact te spelen ONS Sneek weinig ruimte bood om te scoren. ONS Sneek was geen schim van de ploeg die afgelopen dinsdagavond met 2-3 van stadgenoot SWZ won.

Vijf wijzigingen

ONS Sneek miste ook tegen FVC de aan een enkel geblesseerde Harmen Boelsma, Lennard Feenstra (liesklachten) en Nordin Tahboun (geschorst). Zaterdag a.s. in de bekerwedstrijd in Grou tegen GAVC is Nordin weer speelgerechtigd. Lars Wolke, Arjen Stremler en Martijn de Rooij speelden gisteravond in ONS Sneek O23 in Haaksbergen tegen HSC’21 O23 (2-0 nederlaag). De basisopstelling van ONS Sneek was: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, aanvoerder Joran Swart en Mounir Loolofs. Midden: Stephen Adisi, Tim ten Voorde en Giovanni Aronds. Voor: Welmer van der Heide, Lars van der Brug en Jelle de Graaf. Halverwege de tweede helft vijf wijzigingen bij ONS Sneek. Ruben Eijzenga, Nigel Hardenberg, Geoffrey Eekhof, Simon Abrahaley en Jorn Dijkstra kwamen in de plaats voor respectievelijk Welmer van der Heide, Lars van der Brug, Pieter Abe de Jong, Stephen Adisi en Jelle de Graaf.

Missies

Wat ONS Sneek kon verwachten van FVC werd vanaf de aftrap bewaarheid. De gasten mochten van FVC de bal hebben. Het accent bij de Friesche Voetbalclub lag volledig op een muur van verdedigers om ONS Sneek van scoren af te houden. In de omschakeling werd gehoopt op een bevlieging van met name aanvoerder Robin Hollander. Aan de opdracht van trainer Harold Wekema om de aanvallen van ONS Sneek onschadelijk te maken werd ruimschoots voldaan. De eerste missie werd uitstekend uitgevoerd, van de tweede kwam maar heel weinig terecht.

Straat voor

ONS Sneek lag qua balbezit een straat voor op FVC. Het aantal corners voor ONS Sneek was tot de rust niet op de vingers van één hand te tellen. De bezoekers kwamen in de eerste 45 minuten bijna niet tot kansen. ONS Sneek bouwde in een veel te laag tempo op, de passes kwamen te vaak niet aan en de buitenspelers Jelle de Graaf en Welmer van der Heide hadden te veel moeite met hun directe tegenstanders. Ze kwamen hun mannetje maar niet voorbij. Ten einde raad ging Jelle de Graaf naar de linkerflank en Welmer van der Heide naar de rechterflank. Ook dat haalde niets uit. Door de ruimtes erg klein te houden en agressief maar sportief te verdedigen bleef FVC gemakkelijk overeind.

Eerste drinkpauze

Over de eerste helft kan uw verslaggever dan ook heel kort zijn. Wat ONS Sneek betrof bleef het in de eerste helft in aanvallend opzicht bij een kopbal van Jelle de Graaf ver over, een lange rush van centrum verdediger Joran Swart die vroegtijdig werd gestuit en het moment waarop Stephen Adisi net te laat kwam om de score te kunnen openen. In de 22ste minuut kondigde scheidsrechter Martin Arends uit Emmen de eerste drinkpauze aan. Een vrije trap op een mooie plaats van Joran Swart belandde ver over. In de 33ste minuut was de uittrap van ONS Sneek doelman Max Wolfs niet om over naar huis te schrijven. FVC maakte daar evenwel geen gebruik van. De eerste goed lopende aanval van ONS Sneek leverde ook al geen rendement op. Met de hoekschoppen ging ONS Sneek ook al niet goed om. Een schot van afstand van Mounir Loolofs werd een gemakkelijke prooi voor FVC doelman Jochem de Haas, die na de rust FVC op de been zou houden.

Met de vuisten

Ongewijzigd begon ONS Sneek aan de tweede helft op het sportpark Wiarda in Leeuwarden. Aanvankelijk veranderde er weinig aan het spelbeeld van de eerste helft. ONS Sneek was wel opnieuw de bovenliggende partij maar dat werd niet uitgedrukt in resultaat. Het schot van afstand van Joran Swart belandde recht in de handen van de betrouwbare FVC doelman Jochem de Haas. Een pass van Mounir Loolofs was niet te belopen voor Jelle de Graaf. Diezelfde Jelle de Graaf liep zich vast na een korte combinatie door het midden. Het was het allemaal net niet aan de kant van de gasten. In de 58ste minuut een heel goede redding van keeper Jochem de Haas van FVC op een vrije trap van Jelle de Graaf. Even later bracht hij met de vuisten redding op weer een vrije trap voor ONS Sneek.

Tegen de paal

In minuut 62 was ONS Sneek heel dicht bij de meer dan verdiende openingstreffer. Uit een vrije trap liet doelman Jochem de Haas van FVC de bal los. De rebound leek te worden verzilverd door Welmer van der Heide maar zijn inzet belandde tegen de paal. In de 65ste minuut volgde de tweede drinkpauze. Met de komst van Ruben Eijzenga, Nigel Hardenberg, Geoffey Eekhof, Simon Abrahaley en Jorn Dijkstra werd ONS Sneek veel dreigender. Dat betaalde zich onmiddellijk uit. Een goed schot nipt naast van Jorn Dijkstra in de 76ste minuut was de voorbode van de 0-1 voor ONS Sneek. In de 79ste minuut was het zo ver. Ruben Eijzenga bewees in zijn korte invalbeurt zijn waarde voor ONS Sneek. Hij speelde zich knap vrij en gaf Jochem de Haas met een beheerst schot geen schijn van kans. Dan te bedenken dat Ruben Eijzenga vrijdagavond pas tegen elf uur weer in zijn woonplaats Berlikum arriveerde na terugkeer van vakantie uit Italië. ONS Sneek leek de volle buit binnen te hebben. FVC stak daar in minuut 86 een stokje voor zoals reeds werd vermeld. ONS Sneek en FVC hebben de beste kansen in de poule om verder te bekeren. FC Wolvega won gistermiddag met 2-1 van GAVC dat met nul uit twee werd uitgeschakeld in het noordelijk bekertoernooi. Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek uit tegen GAVC en gaat FVC op bezoek bij FC Wolvega. FVC versterkte zich met liefst zeven spelers. Doelman Jochem de Haas kwam over van Blauw Wit’34 evenals Bas Koetstra en Daan Dijkstra. Mick Reitsma en Martijn Boonstra verhuisden van Leeuwarder Zwaluwen naar FVC. Jesper Veenstra droeg eerder het shirt van VC Trynwâlden en Patrick Ferwerda van DTD.

Snel vergeten

FVC trainer Harold Wekema over de verrassende 1-1 tegen ONS Sneek: ,,We wisten de manier van spelen van ONS Sneek. De opdracht was puur te verdedigen op eigen helft. Dus inzakken bij balbezit van ONS Sneek en de ruimtes achterin dicht houden. Dat is gelukt. In de eerste helft deden we aan de bal veel te weinig. In het tweede deel was dat bij ons beter verzorgd.” Zijn collega Arnoud Koster van ONS Sneek vond dat de bekerwedstrijd tegen FVC maar snel moet worden vergeten. ,,We haalden lang niet het niveau van de vorige gespeelde oefenduels. ONS Sneek had tegen FVC een mindere dag laat dat duidelijk zijn. Ik heb daar geen verklaring voor. Mijn ploeg was wel dominant maar we hebben te weinig afgedwongen. De tweede helft was van onze kant wel iets beter dan de eerste helft. ONS Sneek speelde in een te laag tempo. De laatste vijf minuten liepen we alleen maar achteruit. Onvoorstelbaar. Tot minuut 85 heeft FVC geen enkele kans gehad op een doelpunt. We hadden de voorsprong moeten uitbouwen na de 0-1. Dat gebeurde niet met alle gevolgen van dien.’’ Dinsdagavond a.s. oefent ONS Sneek thuis tegen vierdedivisionist Buitenpost. Aanvang 20.00 uur.