Verslag bekerwedstrijd Makkum – ONS Sneek

ONS Sneek zonder problemen naar derde ronde noordelijk bekertoernooi

Vierdeklasser Makkum na 0-2 ruststand gemakkelijk met 0-7 verslagen

Volgende bekerronde is op 16 en 17 december

ONS Sneek oefent op zaterdag 13 januari a.s. uit tegen Oranje Nassau Groningen

Nordin Tahboun door scheurtje in enkel tot winterstop niet inzetbaar bij ONS Sneek

Aanvoerder Joran Swart is nog wat moe en heeft blauw oog na botsing in Kampen

Doelpunt van Tim ten Voorde en hakballetje van Nigel Hardenberg om van te smullen

Eenvoudig

Zaterdag eersteklasser ONS Sneek trof opnieuw een uitwedstrijd en een zaterdagclub uit de vierde klas in het noordelijk bekertoernooi. In de eerste kock-out ronde werd gemakkelijk met 2-8 na een 2-3 ruststand gewonnen van Eastermar. Gisteravond ontmoette de ploeg van trainer Arnoud Koster in Makkum de club van die naam. In het koude Makkum werd eenvoudig de tweede ronde bereikt. Het bekerduel eindigde in 0-7 na een stand van 0-2 met de rust. In het weekend van 16-17 december a.s. vinden de bekerontmoetingen plaats in de derde ronde van het bekertoernooi van het district noord van de KNVB.

Grootste bekersurprise

De grootste bekersurprise kwam gisteravond uit Leeuwarden. Op het sportpark De Magere Weide in de Friese hoofdstad speelde LAC Frisia 1883 tegen zaterdag vierde divisionist Buitenpost. Vlak voor de rust doelpuntte Stefan Efde voor de zaterdag derdeklasser, die ook kandidaat is om te promoveren naar de tweede klas. Pas in de 87ste minuut wist Sam Wormmeester de 1-1 te scoren. Met als gevolg dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Dat deed Frisia beter dan de ploeg van trainer Kevin Waalderbos van Buitenpost. Drie keer faalde Buitenpost bij het nemen van de elf meter trap. De verliezende trainer: ,,Frisia speelde op 120 procent en Buitenpost op tachtig procent.’’

Drachtster Boys uitgeschakeld

Ook kwamen er penalties aan te pas bij het bekertreffen tussen de zaterdag eersteklassers Broekster Boys en Drachtster Boys. De club uit Damwoude nam een 4-1 voorsprong. Drachtster Boys kwam goed terug. De eindstand werd 4-4. De formatie van de vertrekkende trainer Patrick Swart benutte alle vijf strafschoppen, Drachtster Boys vier. Dus Drachtster Boys uit het bekertoernooi. Zaterdag eersteklasser LSC 1890, stadgenoot van ONS Sneek, bekert verder. De club van trainer Marcel Valk won op het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg met 6-0 van HJSC uit het naburige Jutrijp-Hommerts, dat in de vijfde klas zaterdag speelt.

Aandachtig toeschouwer

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek miste tegen Makkum aanvoerder Joran Swart en Nordin Tahboun. Eerstgenoemde moest afgelopen zaterdag in de tweede helft het veld verlaten in de met 0-4 gewonnen competitiewedstrijd uit tegen Go Ahead Kampen. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en verliet duizelig het veld. Gisteravond was Joran Swart als aandachtig toeschouwer aanwezig in Makkum. Een blauw oog en het nog wat moe zijn getuigden van  het vroegtijdig verlaten van het speelveld. De geblesseerde technicus Nordin Tahboun is tot de winterstop uitgeschakeld. Hij blijkt een scheurtje in een enkel te hebben opgelopen.

Afspraak

ONS Sneek startte in Makkum met de volgende spelers: Ruben Pijlman (keeper), Geoffrey Eekhof, Glenn Buma, Stephen Adisi, interim-aanvoerder Pieter Abe de Jong, Jorn Dijkstra (wonend in Makkum), Giovanni Aronds, Tim ten Voorde, Nigel Hardenberg, Arjen Stremler en Jelle de Graaf. Dat Ruben Pijlman gisteravond  bij ONS Sneek onder de lat stond in plaats van eerste keeper Max Wolfs is het gevolg van een afspraak. Ruben Pijlman keept in de bekerwedstrijden.

Slechte kunstgrasmat

In het keurige programmablaadje van Makkum werd vermeld dat het kunstgras hoofdveld van de voetbalvereniging Makkum in slechte staat verkeert. Daarmee is geen woord te veel gezegd. Spits Ruben Eijzenga van ONS Sneek bevestigde na afloop van de bekerwedstrijd tegen Makkum op de  terugweg met de auto naar Menaldum en Berlikum dat de gastheer broodnodig toe is aan een nieuwe kunstgrasmat. Het bestuur van Makkum gaat er alles aan doen om een nieuw kunstgrasveld los te krijgen bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

Voortreffelijke gastheer

Trainer Johan Tjeerd Polstra uit Menaldum van Makkum had al voorspeld dat zijn ploeg de schade tegen ONS Sneek wilde beperken en dat de deur niet wagenwijd open stond voor de eersteklasser. In de eerste helft gelukte dat nog aardig maar in de tweede helft kon dat niet meer worden waar gemaakt. Met 0-7 kwam ‘het Ajax van het IJsselmeer’ nog heel goed weg. Het dappere Makkum bood op sportieve wijze tegenstand maar ONS Sneek was zoals verwacht gewoon meer dan een maat te groot voor Makkum, dat zich een voortreffelijke gastheer toonde en de zaakjes uitstekend voor elkaar had. Bovendien was het in de bestuurskamer gezellig vertoeven.

Makkum kopsterk

Vanaf de aftrap in Makkum werd duidelijk wat de bedoelingen waren van ONS Sneek. Een vroeg doelpunt scoren en daarna de opponent op een duidelijke achterstand zetten. Dat eerste werd realiteit maar de doelpuntenmachine van de trotse koploper in de eerste klasse I noord zaterdag stokte na de gewenste vroege openingstreffer. Het stond met de rust nog maar 0-2 voor het in uittenue spelende ONS Sneek. Makkum verscheen in de eerste 45 minuten sporadisch op de helft van ONS Sneek maar verdedigde wel met man en macht. Makkum hield het speelveld klein en verdedigde compact. Bovendien bleken de spelers van Makkum defensief goed te kunnen koppen.

Het regent corners voor ONS Sneek

Het regende corners in de eerste helft voor ONS Sneek. Met als oorzaak dat de gasten constant via de flanken ten aanval trokken. Nadat de 35-jarige keeper Hyltje Bosma van Makkum knap had gered op een schot van Tim ten Voorde werd het in de zevende minuut 0-1. De verdediging van de thuisclub werd zo in het nauw gebracht door Nigel Hardenberg, dat de bal in eigen doel werd gedeponeerd. Het eenrichtingsverkeer op het Makkum doel bleef maar overeind. Een hard schot van Tim ten Voorde vanaf rechts belandde in de twaalfde minuut net naast. Zeven minuten later was dat weer het geval. Een schuiver van Arjen Stremler werd gestopt door de goalie van Makkum en zijn tweede schot werd geblokt. Nadat een derde hard schot van Tim ten Voorde naast was gegaan, vergrootte ONS Sneek in de 35ste minuut de voorsprong. Nigel Hardenberg, die goed kan voetballen, schoot via de paal hard raak: 0-2. Twee minuten eerder het eerste schot van Makkum. Het vloog ver naast. Nadat een knal van Nigel Hardenberg namens ONS Sneek naast was gegaan, moest even later een verdediger van Makkum op de doellijn redding brengen.

Hoger tempo

In de tweede helft was er geen houden meer aan voor Makkum. ONS Sneek ging toen in een hoger tempo spelen waardoor de ruimtes groter werden om aan doelpunten te komen. De thuisclub liet zich zowaar in de eerste minuten van de tweede helft even gelden op die van ONS Sneek. Zo kreeg keeper Ruben Pijlman van ONS Sneek de eerste echte redding te verrichten. Dat deed hij goed. Na een schot van Jelle de Graaf tegen de paal namens de bezoekers werd het in de 55ste minuut op schitterende wijze 0-3. De manier waarop Tim ten Voorde afwerkte was om van te smullen. Dat zou later ook het geval zijn met een ragfijn hakballetje van Nigel Hardenberg.

Vijf wissels bij ONS Sneek

Vier minuten na de 0-3 ontstond ook al de 0-4. De mee opgekomen centraleverdediger Glenn Buma, die aan een sterk seizoen bezig is, rondde een gave voorzet van de over rechts oprukkende Geoffrey Eekhof vakkundig af. ONS Sneek ging door met het maken van doelpunten. In minuut 65 scoorde Arjen Stremler op fraaie wijze uit een voorzet op maat van Jelle de Graaf: 0-5. Hierna vijf wissels aan de kant van ONS Sneek. Glenn Buma, Tim ten Voorde, Arjen Stremler, Giovanni Aronds en Jelle de Graaf werden bedankt voor de bewezen diensten. Lars Wolke, Harmen Boelsma, Lars van der Brug, Ruben Eijzenga en Lennard Feenstra waren de vervangers.

Voor de tweede keer

Uit een prachtige voorzet van rechts van Harmen Boelsma zorgde Lars van der Brug een kwartier voor tijd voor 0-6. Het scheelde maar bitter weinig of Jorn Dijkstra had de 0-7 op het scorebord gebracht. Toch zou die nog vallen. In de tachtigste minuut scoorde Makkum uit een prachtige voorzet van Lars Wolke van links voor de tweede keer in eigen doel. Na de rust keepte Sander van der Wal bij Makkum. In de eerste helft verdedigde  Hyltje Bosma het doel van Makkum. Na de 0-7 was ONS Sneek nog heel dicht bij de 0-8 en de 0-9. Een geweldige solorush van Geoffrey Eekhof stuitte op Makkum doelman Sander van der Wal en een knal van Ruben Eijzenga op de vuisten van de sluitpost van Makkum.

Wisselpass

Trainer Johan Tjeerd Polsma van Makkum was het volgende van mening: ,,In de eerste helft speelde Makkum best aardig. Toen werd  er compact gespeeld en werden de ruimtes klein gehouden. Dan is het moeilijk voor ONS Sneek om te scoren. In de tweede helft sloeg bij Makkum de vermoeidheid toe. We konden toen de ruimtes niet meer klein houden en ook niet meer compact blijven.We hadden veel moeite met de wisselpass van ONS Sneek.’’

Oké

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: ,,De zeven doelpunten voor ons waren oké. Een compliment voor het buitengewoon sportieve spel van Makkum. Met als gevolg gelukkig geen blessures aan onze kant. Het was voor mijn team een rustige bekerwedstrijd. Mooi dat we snel met 0-1 voorkwamen. Na de rust speelden we in een hoger tempo. We kwamen toen ook sneller achter de laatste lijn van Makkum.’’

Graag thuis bekerwedstrijd in derde ronde

ONS Sneek rest tot de winterstop nog twee competitiewedstrijden. Op zaterdag 2 december a.s. uit de stadsderby tegen LSC 1890 met als aanvangstijd 18.00 uur. Op zaterdag 9 december a.s. speelt ONS Sneek thuis tegen het Meppeler Alcides. Op zaterdag 16 december a.s. volgt een bekerwedstrijd in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi. Onze trainer Arnoud Koster: ,,We zijn mooi weer een ronde verder. Ik hoop dat we nu thuis een bekerwedstrijd loten.’’ In de winterstop speelt ONS Sneek op zaterdag 13 januari a.s. een oefenwedstrijd in Groningen tegen Oranje Nassau Groningen.