Verslag bekerwedstrijd Minnertsga – ONS Sneek: 0-4

Tweede ronde noordelijk bekertoernooi bereikt na 0-4 overwinning

Dapper en compact Minnertsga kan ONS Sneek na rust niet meer bijbenen

Doelpunten: Glenn Buma, Mark Westra, Ewart Ottema en Nordin Tahboun

In het grote KNVB bekertoernooi werden de eredivisionisten Vitesse en RKC verrassend uitgeschakeld door respectievelijk Kozakken Boys en De Treffers uit de amateur tweede divisie. Zo ver liet zaterdag eersteklasser ONS Sneek het niet komen tegen het in de derde klasse zaterdag acterende Minnertsga. In de gemeente Waadhoeke werd met 0-4 gewonnen na een 0-1 ruststand waarmee het bereiken van de tweede ronde van het toernooi om de noordelijke districtsbeker realiteit werd. Het dapper meevoetballende team van de enthousiaste trainer Duco Mulder kon in de eerste helft ONS Sneek nog aardig bijbenen. In de tweede helft was dat niet meer het geval. Direct na de pauze scoorde de formatie van trainer Arnoud Koster in een heel kort tijdsbestek twee keer. In minuut 51 en 53. Na 0-3 was de wedstrijd gespeeld. Uiteindelijk werd het 0-4. Hiermee kwam Minnertsga nog heel goed weg.

Fraai uittenue

Bij ONS Sneek stond Tristan Boersma onder de lat. De afspraak is dat de Lemster in bekerwedstrijden eerste keus Ruben Stuiver vervangt. In de defensie was een plaats ingeruimd voor Pieter Abe de Jong, die linksback speelde. De verdediging bestond verder uit aanvoerder Joran Swart, Glenn Buma (het centrale duo) en rechtsback Geoffrey Eekhof. Rik Koelewijn was een linie opgeschoven (linkermiddenvelder). Hij werd op het middenrif geflankeerd door Wesley Tankink en Delachance Sabuni. In de aanvalslinie Nordin Tahboun, Ewart Ottema en Nick Kleen. Het fraaie uittenue geheel in het kobalt blauw met grote en fel oranje gekleurde rugnummers was even wennen.

Tempo te laag

Dat Minnertsga in de eerste 45 minuten knap overeind bleef had meerdere oorzaken. ONS Sneek opereerde toen vooral in een te laag tempo, wat in het voordeel was van de compact spelende gastheren. Daarbij kwam dat bij vlagen onvoldoende werd geanticipeerd op de omschakeling van Minnertsga. De compacte speelwijze van Minnertsga hield ook in dat de ruimtes klein werden gehouden. In de eerste helft had ONS Sneek wel veel meer de bal. In de achtste minuut moest de 35-jarige doelman Jorn Helder van de gastheren al zijn niet geringe talenten aanspreken om de knal van Wesley Tankink te bedwingen. Al in de tiende minuut kwam ONS Sneek aan de leiding. Een hard schot van Wesley Tankink werd door een Minnertsga verdediger koppend van de doellijn gehaald. De mee naar voren getrokken Glenn Buma benutte alert de rebound: 0-1. Het was zijn eerste doelpunt in het eerste elftal van ONS Sneek. Even later zag Ewart Ottema zijn goede schot nipt naast gaan. Er waren hierna ook nog een paar hachelijke momenten  voor het doel van Minnertsga, maar tot een treffer voor de gasten leidde dat niet. Pas na ruim een half uur deed de thuisclub in aanvallend opzicht voor het eerst echt van zich spreken. In de 33ste minuut  voorkwam sluitpost Tristan Boersma de gelijkmaker. Een minuut later deed hij dat ook op een pegel van spits Enno Kingma.

In een mum van tijd

In de tweede helft kwamen bij ONS Sneek Patrick van der Veen en Mark Westra binnen de lijnen. Ze waren de vervangers van Glenn Buma en Rik Koelewijn. In een mum van tijd werd de score uitgebreid van 0-1 naar 0-3. Het werd 0-2 in de 51ste minuut. Na een fraai ogende aamval met Joran Swart in een hoofdrol was het Mark Westra die van rechts heel beheerst raak schoot. Twee minuten later kon ONS Sneek al weer juichen. Een inzet van Delachance Sabuni belandde tegen de lat waarna de attente Ewart Ottema van heel dichtbij koppend voor 0-3 zorgde. Hierna was de wedstrijd gespeeld. Minnertsga kwam er niet meer aan te pas. Het sein voor onze trainer Arnoud Koster om de nodige wissels toe te passen. In de 65ste minuut bracht hij Stefan Westra, Jan Rein Boelsma en Jorn Dijkstra. Dit ging ten koste van Wesley Tankink, Geoffrey Eekhof en Joran Swart. Stefan Westra viel heel goed in. Dat gold ook voor de andere twee wissels. Het meedoen van de twee broers Westra betekende dat ONS Sneek veel beter draaide dan in de eerste helft. Ook Minnertsga wisselde volop.

Fantastische aanval

De 73ste minuut leverde de mooiste ONS Sneek aanval van de gehele wedstrijd op. Dat viel ook het talrijke publiek en Minnertsga trainer Duco Mulder op. Een aanval met een combinatie uit het boekje, waarbij meerdere spelers waren betrokken en de verdediging van Minnertsga dol werd gedraaid. Nordin Tahboun mocht als eindstation van de fantastische aanval de trekker overhalen: 0-4. Een onnavolgbaar solerende Stefan Westra was nog heel dicht bij 0-5. Vijf minuten voor het einde verscheen Nick Kleen alleen voor Minnertsga keeper Jorn Helder, maar schoot jammer genoeg hard voorlangs. Het publiek in Minnertsga was getuige geweest van een attractief en zeer sportief bekerduel.

Linie overslaan

Trainer Arnoud Koster sprak van een prima optreden van zijn ploeg. “Ik heb groot positiespel gezien waarin als het kan een linie wordt overgeslagen. We hebben in Minnertsga ook de nodige kansen gecreëerd. Heel mooi was dat Jan Rein Boelsma en Jorn Dijkstra hun debuut maakten in een officiële wedstrijd van het eerste team. Ik moet Minnertsga een compliment geven voor hun sportieve optreden. De gasten bleven voetballen. Minnertsga is geen schoppersploeg. Ook ik heb genoten van die geweldige aanval, die tot de 0-4 leidde.” Dat had ook zijn collega Duco Mulder gedaan. Wat vond de trainer van de thuisclub van ONS Sneek? ,,Een heel jong team waarin nog heel veel rek zit. In de tweede heft stonden wij niet meer zo compact als voor de rust. Dat was de verdienste van ONS Sneek. De speler met rugnummer 11 bijvoorbeeld (Nordin Tahboun doelde hij op) was constant in beweging en zo waren er veel meer. Daardoor gaven we veel te veel ruimte weg.’’

Prachtige accommodatie

Wat opviel bij de begeleiding van ONS Sneek was dat naast de twee nieuwe teammanagers Eddy van der Wal en Gerard Grondsma hun voorgangers Wierd voor de Wind en Eelco Dijkstra ook in Minnertsga actief waren. Ze waren deze zaterdagmiddag de materiaalmannen. De vv Minnertsga toonde zich een voortreffelijk gastheer. Als derdeklasser heeft deze club de zaakjes heel goed voor elkaar. Ook de accommodatie mag worden gezien. Een prachtig kunstgrasveld, ruime bestuurskamer, die tegen ONS Sneek overigens te klein bleek, en een riante kantine.

Thuis tegen Leeuwarder Zwaluwen

Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek voor de competitie in de eerste klasse F noord thuis tegen oude bekende Leeuwarder Zwaluwen. Aanvang 15.00 uur. Onze tegenstander van komende zaterdag werd verrassend in de eerste ronde van het noordelijk bekertoernooi uitgeschakeld door zaterdag derdeklasser SC Kootstertille. De eindstand was 1-1. Door het beter nemen van de strafschoppen kon SC Kootstertille juichen.