Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag bekerwedstrijd Noordster – ONS Sneek

ONS Sneek bij laatste zestien in toernooi om districtsbeker noord

Formatie van trainer Arnoud Koster wint in derde ronde uit bij Noordster: 0-2

In laatste kwartier wordt tegen derdeklasser uit Oude Pekela doemscenario afgewend

Gasten hebben moeite met bar slecht veld en speelstijl van thuisclub

Doelpunt Tim ten Voorde van ONS Sneek ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel

Nigel Tyrone Hardenberg en Arjen Stremler  bezorgen ONS Sneek overwinning

Hoofdveld Noordster heeft geen verlichting en er wordt uitgeweken naar tweede veld

Trainer Arnoud Koster neemt geen risico met ONS Sneek aanvoerder Joran Swart

Noordster trainer Bennie de Jong: Mijn spelers verlaten veld met fier opgeheven hoofd

Collega Arnoud Koster: Je moet het altijd nog maar doen tegen club uit de derde klasse   

Duurde  heel lang

Het toernooi om de beker van het district noord van de KNVB seizoen 2023-2024 zit vol verrassingen. Wie had gedacht dat de zaterdag eersteklassers LSC 1890, Jubbega en Flevo Boys het varkentje wel even zouden wassen tegen respectievelijk vierdeklasser Wildervank, derdeklasser Peize en tweedeklasser Rolder Boys kwam bedrogen uit. Alle drie werden in de derde ronde uitgeschakeld. Dat doemscenario hing ook ONS Sneek, de lijstaanvoerder van de eerste klasse I noord zaterdag, boven het hoofd. Gisteren op bezoek bij Noordster uit Oude Pekela, middenmoter in de noordelijke derde klasse B zondag, duurde het heel lang voordat afstand werd genomen (0-2) van de opportunistisch voetballende Oost Groningers. Pas in het laatste kwartier vielen de twee treffers voor gelegenheidsaanvoerder Pieter Abe de Jong en zijn mannen.

Lastig

Juist dat primitieve opportunisme, met voorop het lange halen gauw thuis, de ballen lukraak  over de zijlijn trappen en hopen dat de bal voorin een keer goed valt, ligt ONS Sneek niet. Ook het bar slechte tweede veld van Noordster speelde een hoofdrol in het mistroostige Oude Pekela, waar heel weinig publiek aanwezig was. Noordster heeft de nodige lengte in de ploeg en is kopsterk. Noordster vocht zich tegen ONS Sneek de longen uit het lijf, was bijzonder fel en agressief in de duels en maalde ook niet om corners weg te geven en vrije trappen te veroorzaken. In deze bekerwedstrijd van de rood-witten geen enkele combinatie over de grond gezien. Toch had ONS Sneek het lastig in het 120 kilometer van Sneek verwijderde Oude Pekela.

Allerbelabberdste grasmat

Bij ONS Sneek werd uitgegaan van het spelen op het hoofdveld met echt gras van het gemeentelijke sportpark in Oude Pekela. Het hoofdveld heeft wel een mooie tribune maar ontbeert veldverlichting. Dus werd het uitwijken naar het tweede veld, eveneens met echt gras, maar van de allerbelabberdste soort. Het bijveld was wel uitgerust met een goede lichtinstallatie. Het niveauverschil was  in deze bekerwedstrijd duidelijk te zien. ONS Sneek viel aan, Noordster hield tegen. Dat lukte Noordster lange tijd. In de laatste vijftien minuten kwam wel het verschil tussen een eerste- en derdeklasser echt naar boven drijven. Met een staaltje voetbal van individuele klasse van de kant van Tim ten Voorde en een alerte Arjen Stremler. Een zuiver doelpunt van Tim ten Voorde werd direct na de rust wegens buitenspel op advies van de clubgrensrechter met drie voornamen Addy, Leonardus, Wilhelm De Korte van Noordster ten onrechte geannuleerd.

Stand van zaken

Hoe is de stand van zaken eigenlijk in het toernooi om de fel begeerde beker van het district noord van de KNVB? Het toernooi is inmiddels gevorderd tot de laatste zestien oftewel de achtste finales. Hier volgen de uitslagen in de derde bekerronde: Vitesse’63-Gorecht 2-5, Leovardia-SC Stiens 2-2 (Leovardia uit Leeuwarden wint na strafschoppen), Wildervank-LSC 1890 2-2 (Wildervank wint eveneens na strafschoppen), Be Quick Dokkum-Dalen 6-3, SVBO-De Weide 2-1, Helpman-DZOH 1-4, Peize-Jubbega 2-1, LAC Frisia 1883-Oranje Nassau Groningen 0-5, FC Meppel-GRC Groningen 4-1, Rolder Boys-Flevo Boys 3-2, Broekster Boys-VEV’67 2-1, Noordster-ONS Sneek 0-2 en Be Quick 1887-Blauw Wit’34 1-1 (Blauw Wit’34 wint met 4-5 na het nemen van strafschoppen). Het bekerduel Germanicus-Drachten in Coevorden is vanmiddag gespeeld.  Op woensdagavond 17 januari a.s. wordt de nog resterende bekerwedstrijd Hardegarijp-PKC’83 gespeeld. Vrijgeloot voor de derde ronde was d’Olde Veste ‘54 uit Steenwijk.

Vier ploegen uit eerste klasse I noord zaterdag

Veertien ploegen hebben zich geplaatst voor de achtste finales. Bij die veertien zijn vier clubs uit de zaterdag eerste klasse I noord: ONS Sneek, Blauw Wit’34, Broekster Boys en d’Olde Veste’54. De eerste klasse J noord levert drie clubs: Oranje Nassau Groningen, DZOH en SVBO. Rolder Boys speelt in de tweede klasse I noord zaterdag. Dat doet Gorecht in de tweede klasse J noord zaterdag. Leovardia komt uit in de tweede klasse K. Be Quick Dokkum in de derde klasse B zaterdag, FC Meppel in de derde klasse D zaterdag, Peize in de derde klasse B zondag en Wildervank in de vierde klasse F zaterdag. De winnaars van de wedstrijden Germanicus-Drachten en Hardegarijp-PKC’83 komen nog bij de geplaatste veertien voor de achtste finales.

Verrassingen

Ook in de gisteren gespeelde wedstrijden in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi waren de verrassingen niet van de lucht. Voor een geweldige surprise zorgde Blauw Wit’34. De Leeuwarders wonnen in Groningen van vierde divisionist D zaterdag Be Quick 1887. De eindstand was 1-1. Blauw Wit’34 won de strafschoppenserie met 4-5. Een grote verrassing was ook de uitschakeling van zaterdag eersteklasser Flevo Boys. In Rolde moest de club uit Emmeloord buigen voor Rolder Boys uit de tweede klasse I noord zondag. Rolder Boys, dat tweede staat in de competitie, won met 3-2. FC Meppel, koploper in de derde klasse D zaterdag, versloeg thuis royaal zaterdag eersteklasser GRC uit Groningen met 4-1. Broekster Boys won nipt in Damwoude met 2-1 van VEV’67, dat in de tweede klasse J noord zaterdag uitkomt. Broekster Boys heeft de nieuwe  trainer al in huis. Jan Bruin wordt in Damwoude de opvolger van de vertrekkende Patrick Zwart. Jan Bruin is nu nog werkzaam bij de vv Balk. LAC Frisia 1883 stuntte thuis in de tweede ronde tegen vierde divisionist Buitenpost. Tegen koploper Oranje Nassau Groningen van de eerste klasse J zaterdag zat dat er niet in op het sportpark De Magere Weide in Leeuwarden. De gasten zegevierden overtuigend: 0-5.

Liesklachten

ONS Sneek speelde tegen Noordster zonder Nordin Tahboun, Jelle de Graaf, Giovanni Aronds en Lars van der Brug. Joran Swart behoorde wel tot de wisselspelers maar wegens liesklachten kwam hij ook al niet in actie. Naast keeper Ruben Pijlman stonden Glenn Buma, Jorn Dijkstra, Ruben Eijzenga, Nigel Tyrone Hardenberg, Pieter Abe de Jong, Mounir Loolofs, Stephen Adisi, Tim ten Voorde, Geoffrey Eekhof en Harmen Boelsma in de basis. Naast Joran Swart waren keeper Max Wolfs, Lennard Feenstra, Welmer van der Heide, Arjen Stremler en Lars Wolke wisselspeler.

Knollentuin

ONS Sneek kreeg in het prille begin al twee corners tegen Noordster maar die leverden geen rendement op. In de zevende minuut redde de zeventienjarige Noordster keeper Marijn Meering knap op een goed schot van Nigel Tyrone Hardenberg. ONS Sneek kon op de knollentuin in Oude Pekela het geliefde spelletje met snelheid, sterk aan de bal en scorend vermogen niet spelen. Vloeiende combinaties waren dan ook veel minder aanwezig dan normaliter. Spits Ruben Eijzenga had er wel een verklaring voor. ,,Op het tweede veld van Noordster was het niet gemakkelijk voetballen. De bal wilde niet rollenmaar stuiterde steeds alle kanten op. Met als gevolg dat de meeste passes niet aankwamen, ook mee door het grote aantal spelers voor het vijandelijke doel.’’ Ruben Eijzenga weet waar hij over praat. ,,De grasmatten van Broekster Boys en Leeuwarden Zwaluwen waren ook niet best maar altijd nog beter dan die in Oude Pekela.’’ Leeuwarder Zwaluwen speelt sinds de zomer van dit jaar ook op kunstgras.

Geen precisie in passes

Uit een vrije trap van Geoffrey Eekhof leverde een kopbal ook geen resultaat op. Een vrije trap aan de andere kant evenmin, ook al over. Na wel een goede ONS Sneek pass op Ruben Eijzenga kon Ruben de bal niet aannemen. Hoekschoppen kreeg ONS Sneek voldoende maar de bal wilde er maar niet in. Geoffrey Eekhof probeerde op maat Ruben Eijzenga aan te spelen maar ook nu ontbrak de juiste precisie. Een goed schot van Tim ten Voorde van ONS Sneek werd gepareerd door de jeugdige doelman van Noordster Marijn Meering, die wel vaak pas in tweede instantie redding bracht. De rust brak aan met 0-0. Dat was toch wel teleurstellend gezien het grote veldoverwicht van het in uittenue gestoken team van trainer Arnoud Koster.

Wreed verstoord

ONS Sneek begon onstuimig aan de tweede helft. Dat leverde een zuiver doelpunt voor ONS Sneek op van Tim ten Voorde. Na een hard schot van Ruben Eijzenga werd de rebound door Tim ten Voorde verzilverd: 0-1. Het oranje feestje werd wreed verstoord door scheidsrechter Arjan Alkema, die het openingsdoelpunt wegens buitenspel afkeurde na vlaggen van de Noordster grensrechter. De realiteit was dat Tim ten Voorde helemaal niet buitenspel stond toen hij scoorde. ONS Sneek bleef het Noordster doel bestoken maar een solo van Tim ten Voorde en een kopbal van Ruben Eijzenga troffen geen doel. Een duidelijke overtreding in het zestien meter gebied van Noordster op Ruben Eijzenga werd door de arbiter van dienst niet gehonoreerd met een strafschop.

Extra aanvaller

Een vrije trap van alweer Geoffrey Eekhof ging ver over en ook het schot van Nigel Tyrone Hardenberg belandde hoog over het doel van de thuisclub. Hierna greep trainer Arnoud Koster van ONS Sneek in. Een extra aanvaller in de persoon van de achttienjarige Arjen Stremler uit Oosterend werd ingebracht. Dat ging ten koste van middenvelder Jorn Dijkstra. Uit een vrije trap van Geoffrey Eekhof liet sluitpost Marijn Meering van Noordster de bal weer eens los maar wist toch erger te voorkomen. Hoe langer de 0-0 duurde, hoe meer Noordster ging geloven voor een stunt te kunnen zorgen. De hoop op een stunt werd in de 76ste minuut de grond ingeboord.

Schampertje

In minuut 76 liet Tim ten Voorde van ONS Sneek vanaf links zien waartoe hij in staat is. Na veel inspanning slaagde hij erin de bal nog juist binnen te houden. Uit zijn korte voorzet exact  op maat kopte Nigel Tyrone Hardenberg van dichtbij raak: 0-1. ,,Het was meer een schampertje met mijn hoofd’’, zei de blije doelpuntenmaker. Arjen Stremler was verantwoordelijk voor het beslissen van het moeilijke bekerkarwei in Oude Pekela. Nadat hij eerst ongelukkig en onnodig de bal verloor, maakte hij zijn fout even later helemaal goed. Intussen was Tim ten Voorde al van links naar rechts verhuisd en ging Lars Wolke, die Harmen Boelsma was komen vervangen, als linksbuiten opereren.

Dik en dik verdiend

Bij een aanval van ONS Sneek in de 84ste minuut ontstond door Ruben Eijzenga een scrimmage, waaruit Arjen Stremler als winnaar tevoorschijn kwam.Van korte afstand schoot hij beheerst de bal binnen: 0-2. Dik en dik verdiend. De bekerstrijd was evenwel nog niet gestreden. Doelman Ruben Pijlman van ONS Sneek, die daarvoor enkel bij terugspeelballen handelend moest optreden, kreeg hulp op de doellijn van Mounir Loolofs. In plaats van 1-2 had het 0-3 kunnen worden door Lars Wolke, die zijn prima schot op de doellijn zag weggehaald door een verdediger van Noordster. Vlak voor tijd nog twee wissels bij ONS Sneek. Ruben Eijzenga en Nigel Tyrone Hardenberg verlieten het zware veld. Voor die twee in de plaats Lennard Feenstra en Welmer van der Heide.

Niet verwacht

Trainer Bennie de Jong van Noordster  kon toch aanwezig zijn bij de bekerwedstrijd tegen ONS Sneek na corona te hebben opgelopen. Op tijd was hij verlost van koorts en spierpijn. Zijn commentaar op de wedstrijd: ,,Het was een treffen tussen David en Goliath. Ik vind dat mijn spelers met opgeheven hoofd de kleedkamer konden opzoeken. Het eerste doelpunt van ONS Sneek bleef lang uit. Het klasseverschil was duidelijk te zien. Ik had van tevoren niet  verwacht dat het zo lang 0-0 zou blijven. Ja, mijn keeper van zeventien deed het goed.’’

Niet zo eenvoudig

Zijn collega Arnoud Koster van ONS Sneek was zich ervan bewust dat het even winnen van een derdeklasser niet zo eenvoudig is. ,,Noordster had niets te verliezen, ONS Sneek wel. Ik vind het knap om ook na zoveel wedstrijden te hebben gespeeld in de oefencampagne, in latere oefenwedstrijden en in de competitie te winnen van Noordster in de derde bekerronde. Dat we op een ander veld moesten spelen, dat hadden we niet voorbereid. Dat we de wedstrijd toch naar ons toe wisten te trekken, was knap. Om dit maar even te doen, is moeilijk. Het was een kwestie van je niet te storen aan het spel van de tegenstander, maar de focus op jezelf te richten. In de eerste helft wilde ONS Sneek het te veel voetballend oplossen. Dat lukte niet. In de tweede helft was het beter voor elkaar.’’

Heel blij

Het brengen van Arjen Stremler als extra aanvaller was een heel goede zet van onze trainer Arnoud Koster. ,,Van ONS Sneek Onder 18 naar het eerste elftal van ONS Sneek is een hele stap. Ik ben heel blij met Arjen. Hij moet bij de senioren nog wel het nodige leren. Daar moet hij de tijd voor nemen. Hij kan bij ONS Sneek uitgroeien tot een aanvaller om plezier van te beleven.’’

Van groot belang

Er waren toch nog supporters van ONS Sneek aanwezig in het verre Oude Pekela. Het deed uw schrijver heel goed dat ouders, maar ook broers, zusters en ooms van onze spelers naar de uitwedstrijden van ONS Sneek 1 gaan. Zo is de vader van  Pieter Abe de Jong er altijd bij. Dat geldt ook voor de ouders van Glenn Buma, Ruben Eijzenga en Geoffrey Eekhof. Helaas kon de vader van Ruben Eijzenga deze keer niet van de partij zijn in Oude Pekela. Ruben Eijzenga zijn moeder Ellen, zijn zus en oom waren er wel. Ook de ouders van Jorn Dijkstra uit Makkum en die van Arjen Stremler uit Oosterend zijn er altijd. Niet alleen heit en mem Stremler waren in Oost Groningen maar ook zijn jongere broer. Ik zag in Oude Pekela ook de vader van Lennard Feenstra. De vader van onze aanvoerder Joran Swart zag ik laatst op het Zuidersportpark en heb daar met hem kennis gemaakt. Het kan nog gekker. Ook de vader van de vriendin van Ruben Eijzenga komt kijken bij ONS Sneek en uiteraard ook Rubens vriendin. Dat geldt ook voor de vriendin van Glenn Buma, die een dochter is van de zoon van onze oud-eerste elftalspeler Joes van Delden. Ook mag niet onvermeld blijven dat oma Bolt van Glenn Buma thuis aanwezig is bij de wedstrijden van onze hoofdmacht. Ook de naaste familieleden van Lars Wolke en Tim ten Voorde laten zich regelmatig zien op ons Zuidersportpark. Ik hoop dat ik geen namen ben vergeten. Het is van heel groot belang dat familieleden van onze spelers van het eerste elftal komen kijken bij wedstrijden van ONS Sneek.

SiVi

Delen