Verslag bekerwedstrijd ONS Sneek – FC Wolvega

ONS Sneek walst over FC Wolvega heen in eerste poulewedstrijd om noordelijke beker: 9-0

Ploeg van trainer Arnoud Koster maat te groot voor formatie van collega Friso Bakker

Enkelblessure van Harmen Boelsma lijkt mee te vallen

Doelpunten ONS Sneek: Joran Swart (3), Tim ten Voorde (2), Jelle de Graaf (2), Stephen Adisi en Giovanni Aronds

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Voortvarend

Zaterdag eersteklasser ONS Sneek is het toernooi om de noordelijke voetbalbeker voortvarend begonnen. Op het eigen Zuidersportpark werd gistermiddag met liefst 9-0 gewonnen van zaterdag tweedeklasser FC Wolvega. Met de rust was deze poule bekerwedstrijd al gespeeld. Met een 5-0 voorsprong kon de oranje brigade de kleedkamer opzoeken. In de tweede helft schalde nog vier keer het ‘doelpunt voor oranje’ uit de luidsprekers. Op de 9-0 overwinning viel totaal niets af te dingen. Met andere woorden de paars-witten van trainer Friso Bakker mochten de handen dichtknijpen dat ONS Sneek zeker nog een handvol kansen onbenut liet. Anders waren het indrukwekkende dubbele cijfers geworden.

Aanvoerder Joran Swart scoort één van zijn drie goals

Beaamd

FC Wolvega was geen partij voor ONS Sneek. Dat werd beaamd door de trainer van de gasten. Friso Bakker: ,,ONS Sneek was een maat te groot voor mijn ploeg. Jullie hebben een heel goed elftal.’’ Dat FC Wolvega door ONS Sneek werd vernederd was  te verklaren. Terwijl de gastheren vroeg zijn begonnen met de trainingen en al de nodige oefenduels hebben gespeeld, is FC Wolvega later begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en werd er maar één keer geoefend. Van  derdeklasser SC Joure werd met 1-0 gewonnen. Zes spelers van de A-selectie van FC Wolvega  zijn dertigers. Voorop met stip Gino Tromp (37). De zes routiniers zijn de spelers waarvan FC Wolvega het vooral moet hebben.

Jorn Dijkstra in actie

Niet gunstig ingedeeld

FC Wolvega is komend competitie seizoen niet gunstig ingedeeld. Zo telt de zaterdag tweede klasse K noord alleen maar Friese clubs. FC Wolvega is echter ondergebracht  in de zaterdag tweede klasse J noord.  In die klasse treft FC Wolvega  vijf clubs  uit Drenthe, zes uit Groningen en nog twee uit Friesland. De Drentse clubs zijn Achilles 1894 (Assen), Drenthina (Emmen), vv Hoogeveen zaterdag, LTC (Assen) en Noordscheschut. De provincie Groningen levert Gorecht (Haren), vv Grijpskerk, FC Lewenborg (Groningen), SV Bedum, VEV’67 (Leek) en vv Groningen. De vv Groningen trok zich het afgelopen seizoen voortijdig terug uit de eerste klasse noord zaterdag en was daarmee de eerste degradant. Met FC Wolvega maken de Friese  clubs vv Kollum en FC Surhústerfean, ontstaan uit een fusie tussen ’t Fean’58 en vv Surhuisterveen, de tweede klasse J noord zaterdag compleet.

Jelle de Graaf schuift een bal binnen

Meer goed nieuws

Naast de monsterzege op FC Wolvega nog meer goed nieuws uit het ONS Sneek kamp. Zo kon onze trainer Arnoud Koster na lange tijd weer beschikken over de van een enkelblessure herstelde Pieter Abe de Jong. Het was alsof hij niet uit de hoofdmacht was weggeweest. Als linksback trok hij als vanouds mee ten aanval. Het was wel verstandig van onze trainer Arnoud Koster dat hij Pieter Abe maar één helft liet spelen. Hij werd vervangen door Glenn Buma. Mooi meegenomen was ook dat Jelle de Graaf het op de rechtsbuiten positie tegen FC Wolvega een uur volhield. Afgelopen dinsdagavond speelde hij de tweede 45 minuten mee in het oefenduel tegen SC Cambuur 021. Jelle zijn voetblessure behoort tot het verleden. Dat werd tegen FC Wolvegaduidelijk. Hij speelde goed en scoorde ook twee keer op fraaie en beheerste wijze. Bij ONS Sneek ontbraken Nordin Tahboun, die zijn schorsing van drie wedstrijden er bijna op heeft zitten, spits Ruben Eijzenga, op vakantie in Italië, Lars Wolke (O23), Lennard Feenstra (liesklachten) en Arjen Stremler (enkelblessure). Lars van der Brug was tegen FC Wolvega tot spits gebombardeerd door onze trainer. Hoewel hij geen spits is deed hij het naar behoren.

Giovanni Aronds met een kopbal

Brancard uit voorzorg

ONS Sneek startte gistermiddag met de volgende basiself. Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Joran Swart, Martijn de Rooij en Geoffrey Eekhof. Midden: Stephen Adisi, Giovanni Aronds en Harmen Boelsma. Voor Tim ten Voorde, Lars van der Brug en Jelle de Graaf. Zoals reeds vermeld kwam Glenn Buma na de rust voor Pieter Abe de Jong binnen de lijnen. Vlak voor de rust liep de opnieuw sterk spelende Harmen Boelsma een enkelblessure op. Alles wees op een zware enkelblessure. Zo werd in eerste instantie uit voorzorg een brancard in gereedheid gebracht. De brancard was evenwel niet nodig. Wel moest Harmen Boelsma door verzorger Bernard Pijper en materiaalman Martin de Jong worden ondersteund bij het verlaten van het veld. Gelukkig bleek het later allemaal wat mee te vallen. Wel mist Harmen Boelsma de oefenwedstrijd van dinsdagavond a.s. uit tegen stadgenoot SWZ. Jorn Dijkstra was de prima vervanger van Harmen Boelsma. In het verloop van de tweede helft maakten Geoffrey Eekhof, Lars van der Brug en Jelle de Graaf plaats voor respectievelijk Mounir Loolofs, Simon Abrehaley en Nigel Hardenberg, die pas terug was van vakantie.

Nigel Hardenberg torent boven iedereen uit

Twee spelers FC Wolvega geblesseerd

ONS Sneek nam meteen het heft in handen na het beginsignaal van scheidsrechter Pieter Tanja uit Oosterwolde. FC Wolvega bofte dat de arbiter geen penalty zag in een duidelijke overtreding in het strafschopgebied op Pieter Abe de Jong. Al in een vroeg stadium raakten twee spelers van FC Wolvega zodanig geblesseerd dat ze moesten worden vervangen. Van onsportiviteit was totaal geen sprake. Boy Vledder liep een  armblessure op. Voor alle zekerheid werd een bezoek gebracht aan het Antonius Ziekenhuis in Sneek waar een kneuzing in de rechterarm werd geconstateerd. Hier is hij zeker zes weken zoet mee. Gino Tromp kwam voor Boy Vledder in de plaats. Ook David Veldmeijer moest zich laten vervangen. Voor hem kwam Mounir Taj. Met als gevolg dat de gasten nog maar over twee wisselspelers beschikten. Dat waren Sean de Ruiter, die een SWZ voetbalverleden heeft, en Julian Smidt. Sean de Ruiter verving Joris Kramer en Julian Smidt op zijn beurt Léon Pereboom.

Stephen Adisi treft doel

Sporadisch

De eerste helft verliep bijzonder eenzijdig. Slechts sporadisch slaagde FC Wolvega er in om op de helft van ONS Sneek te verschijnen. In de negende minuut opende de thuisclub de score. Uit een corner kopte aanvoerder en centrumverdediger Joran Swart raak: 1-0. Vier minuten later werd het al 2-0 door Jelle de Graaf met een geplaatste schuiver na een assist van Joran Swart. De uitstekend spelende Tim ten Voorde liet in minuut 21 de 3-0 noteren op het elektronisch scorebord. Hierna werd het de wedstrijd van Joran Swart, die veel meer als extra aanvaller acteerde dan als centrumverdediger. Hij vergrootte de voorsprong door treffers in de 33ste en 37ste minuut. Nadat Lars van der Brug had gemist schoot Joran Swart alert de 4-0 binnen. Zijn derde treffer was een juweeltje. FC Wolvega doelman Luca Veenman was volmaakt kansloos op de kanonskogel: 5-0. Pas in de 43ste minuut moest ONS Sneek doelman Max Wolfs voor het eerst handelend optreden. Dat de ruststand niet 6-0 werd was te danken aan Jelle de Graaf die oog in oog met FC Wolvega keeper Luca Veenman content moest zijn met een hoekschop.  Het vermelden waard is zeker dat nog een zuivere treffer van ONS Sneek ten onrechte wegens buitenspel werd afgekeurd.

Jelle de Graaf scoort

Doelpuntenmachine stokt

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of het was wel weer raak voor ONS Sneek. Giovanni Aronds zorgde voor 6-0. Een minuut later volgde ook al de 7-0  door Jelle de Graaf opnieuw met een bekeken schuiver. Hierna stokte de doelpuntenmachine van de oranjehemden door  het missen van dotten van kansen. Bovendien geloofde ONS Sneek het wel na 7-0. In de tweede helft verscheen FC Wolvega dan ook wat vaker op de helft van ONS Sneek dan in de eerste 45 minuten. Met als oorzaak dat de thuisclub slordig werd en de concentratie verdween. FC Wolvega kreeg toen een paar keer de mogelijkheid om de stand een iets dragelijker gezicht te geven maar dat gebeurde niet. In de laatste tien minuten van deze bekerwedstrijd nam ONS Sneek de draad weer op van doelpunten maken. Stephen Adisi scoorde na aangeven van Tim ten Voorde: 8-0. Diezelfde Tim ten Voorde bepaalde de eindstand op 9-0 middels een schitterende goal. Donderdag j.l. won FVC in  de bekerpoule van ONS Sneek met 3-1 van GAVC.

Uitblinker Tim ten Voorde pikt z’n goaltje mee

Oproep

Hierbij wordt een oproep gedaan aan het adres van onze supporters om dinsdagavond a.s. in grote getale aanwezig te zijn bij de oefenwedstrijd uit tegen SWZ op het terrein aan de Molenkrite. De aftrap is om 20.00 uur. SWZ won gisteren voor de noordelijke beker in de poulefase thuis met 4-1 van Steenwijkerwold, dat uitkomt in de zondag tweede klasse H noord.

Tilde er niet zwaar aan

Onze trainer Arnoud Koster was blij dat er negen keer werd gescoord. Hij tilde er niet zwaar aan dat de eindstand niet hoger was uitgevallen. ,,Dat er zoveel kansen ontstonden vond ik belangrijker. Blij ook dat mijn ploeg FC Wolvega niet op adem liet komen.’’ Arnoud Koster had genoten van vooral het spel van Tim ten Voorde.’’

Tim ten Voorde, Giovanni Aronds, Nigel Hardenberg en Simon Abrehaley vieren de goal van/met Stephen Adisi (midden)