Verslag bekerwedstrijd ONS Sneek – Pelikaan S: 4-1

Thuisploeg trekt de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe

In de kwartfinale wacht d’ Olde Veste’54 of GRC Groningen

ONS Sneek en Pelikaan S naast titelkandidaten in Eerste Klasse F nu ook bekeropponenten

tekst: Mark de Boer

Nadat in de zestiende finale van de Districtsbeker Noord zaterdag vierdivisionist HZVV met 3-1 verslagen was, rolde bij de loting op 22 februari Pelikaan S uit de koker als tegenstander in de achtste finale. Wederom een pittige loting voor de oranjehemden, aangezien beide ploegen strijden om de bovenste plaatsen in de Eerste Klasse F. Bovendien is Pelikaan S, naast angstgegner Broekster Boys, de enige ploeg die ONS Sneek dit seizoen in een officiële wedstrijd een nederlaag wist toe te brengen.

Gelukkig kon trainer Arnoud Koster op deze bekeravond over een nagenoeg volledige selectie beschikken. Alleen de geblesseerden David Bergsma en Vladik Drakopulo ontbraken. Op de linksbackpositie kreeg Pieter Abe de Jong de voorkeur boven Rik Koelewijn. Verder stonden dezelfde namen opgesteld als afgelopen zaterdag in Damwâld. Bij de gasten uit het kleine Groningse dorp Oostwold begon oude bekende Fabian Stevens in de basis. Op de bank nam een andere oud-ONS’er plaats, te weten Angelo Zimmerman.

Pelikaan S de betere kansen en een terechte voorsprong in de eerste helft

Na de sfeervolle opkomst duurde het even voordat de wedstrijd losbrandde. Het eerste kansje van de wedstrijd was voor Mark Westra, maar dit mocht geen naam hebben. Hierop volgend was het captain Joran Swart die het avontuur opzocht en het hele veld overstak, met tussendoor een één-tweetje met Ewart Ottema. Uiteindelijk vond hij de ervaren Pelikaan S-doelman Stefan van der Lei op zijn weg. Beide ploegen hielden elkaar qua veldspel aardig in evenwicht, maar bij de oranjehemden ontbrak het te vaak aan de goede eindpass voorin. Zo was Nick Kleen met zijn snelheid een ware plaag voor zijn directe tegenstander, maar ontbrak het bij zijn voorzetten aan precisie.

Aan de andere kant had Jan Hooiveld na een kwartier spelen de 0-1 voor het binnentikken. Hij kon net niet bij de voorzet van Jeroen Haan komen. In de nastoot ging een pegel van Omar Kavak over. Het meeste Pelikaan S-gevaar kwam bij Hooiveld en Kavak vandaan. Zo had Tristan Boersma een uitstekend antwoord op een krullend schot van Kavak en was enkele minuten later de scherpte achterin bij ONS even helemaal verdwenen, maar wisten Hooiveld en Kavak hier gelukkig niet van te profiteren. Toch kwam Pelikaan S na een klein halfuur spelen op een terechte 0-1 voorsprong. Het voorbereidende werk van Haan was fantastisch en deed denken aan de pass van Oussama Tannane bij NEC-FC Utrecht afgelopen weekend. Ifeayi Gorissen werd vrij voor Boersma gezet en faalde niet: 0-1.

Verder gebeurde er voor de rust niet al te veel meer, al was Nordin Tahboun tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Zijn vrije trap kon redelijk eenvoudig gepareerd worden voor Van der Lei, maar vlak voor rust was het toch wel een mirakel dat de bal er niet in ging bij een nieuwe inzet van Tahboun. Van der Lei ranselde de bal op miraculeuze wijze uit de hoek.

Totaal ander spelbeeld in het tweede bedrijf

De tweede helft begon met enige vertraging, maar dit leek ONS niet te deren. Al na twee minuten spelen in de tweede helft leek de gelijkmaker een feit, ware het niet dat Ottema de bal vanuit buitenspelpositie binnenschoof na een goede pass van de uitstekend spelende Swart. Na een schrikmoment, invaller Johnny de Vries schoot vanuit kansrijke positie voorlangs namens de bezoekers, was de 1-1 in de 54e minuut dan toch een feit. Mark Westra leidde met een uitstekende actie de gelijkmaker in. Hij zag zijn poging eerst nog gekeerd worden door Van der Lei, waarna een ware schiettent volgde. Wesley Tankink struikelde half over de bal, Kleen kon er net niet bij, maar daar was dan uiteindelijk Stefan Westra om binnen te schieten. Dit was het sein voor ONS om de remmen los te gooien en volop de aanval te zoeken. Een vlammend schot van Swart en een door hemzelf opgezette poging van Kleen bleken aanvankelijk nog niet succesvol. Het was wel zaak om achterin scherp te blijven en dat ging even mis bij Glenn Buma, die over de bal heen maaide. Gelukkig produceerde Haan hierna slechts een slap lobje, dat een eenvoudige prooi was voor Boersma.

ONS op en over moegestreden Pelikaan S

In minuut 71 kon de goaltune weer gestart worden. Op de ONS-helft gleed een Pelikaan S-verdediger onderuit en dat is dodelijk met de rappe Kleen in de buurt. Hij stak het halve veld over, sloeg Ottema over, maar gaf de bal door de lucht naar de vrijstaande Mark Westra op de linkerkant. Die prikte de bal in de hoek en zorgde voor dolle vreugde bij de ONS-aanhang: 2-1. Het was niet zo dat Pelikaan S hierna helemaal niets meer creëerde, want Gorissen ramde nog een bal op de paal en was met een vrije trap in de buurt van de 2-2, maar Boersma stond weer eens uitstekend te keepen en tikte de bal uit de hoek. Toch werd Pelikaan in de laatste twintig minuten bij tijd en wijle overlopen door de fitte thuisploeg. Met name Kleen bleek niet meer bij te benen. Ook invaller Zimmerman kon hier geen verandering in brengen. Waar aanvankelijk Kleen en Ottema verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien, schoot Man of the Match Stefan Westra de thuisploeg in de 87e minuut definitief naar de kwartfinale: 3-1. In blessuretijd maakte Nordin Tahboun het ONS-feestje nog mooier door met een intikker vanuit de assist van Kleen de 4-1 op het LED-bord te zetten. Meteen hierna vond de goed leidende scheidsrechter Wijma het wel mooi geweest en floot voor het laatst.

In de kwartfinale zal ONS Sneek het thuis opnemen tegen zaterdag vierdedivisionist d’ Olde Veste’54 (waar in de winterstop nog tegen werd geoefend: 3-3) of zondag eersteklasser GRC Groningen. Op dit moment hebben SC Genemuiden, Gorecht en SVBO zich verder al geplaatst voor de kwartfinale. Komende zaterdag wordt de competitie in de Eerste Klasse F vervolgd met de altijd lastige uitwedstrijd op bezoek bij Leeuwarder Zwaluwen, aanvang 15.00 uur.

ONS Sneek – Pelikaan S 4-1 (0-1)

28. Ifeayi Gorissen 0-1

54. Stefan Westra 1-1

71. Mark Westra 2-1

87. Stefan Westra 3-1

90+2. Nordin Tahboun 4-1

Scheidsrechter: R. Wijma

Assistent-scheidsrechters: P. Kats en L. van der Singel