Verslag bekerwedstrijd vv Eastermar – ONS Sneek: 2-8

ONS Sneek naar tweede ronde van noordelijk bekertoernooi na 2-8 zege bij vv Eastermar

Oranjehemden geven in eerste helft 0-3 voorsprong onnodig bijna uit handen

In tweede helft voert ploeg van Arnoud Koster na 2-4 score aanzienlijk op

VV Eastermar beschikt over goed team en hoort thuis in derde klasse

Goals ONS Sneek: Ruben Eijzenga (5), Joran Swart, Nigel Hardenberg en Lennard Feenstra

Arnoud Koster: ,,ONS Sneek was te gemakzuchtig en had restverdediging niet in orde”

Klaas Zandberg krijgt gelijk: dappere thuisclub maakt er echt bekerduel van

Krachtmeting

Nog niet eerder in de voetbalhistorie van vv Eastermar was er zoveel publiek aanwezig als gistermiddag bij de bekerwedstrijd voor de eerste ronde van het noordelijk bekertoernooi thuis tegen ONS Sneek. Een krachtmeting tussen een topploeg uit de vierde klasse C noord zaterdag en een ambitieus team uit de eerste klasse I noord zaterdag. Onze spits Ruben Eijzenga kon rekenen op de morele steun van vier vrienden uit zijn tijd bij SC Berlikum. Spelers van competitiegenoot vv Drogeham stonden langs de lijn om te zien hoe vv Eastermar bestreden moet worden. Trainer Klaas Zandberg uit Siegerswoude van vv Eastermar kreeg het gelijk helemaal aan zijn kant.

Dappere krijgers

Zijn goed spelende ploeg, die zeker in de derde klasse thuis hoort, maakte er tegen de drie klassen hoger spelende gasten uit Sneek een open en echte bekerwedstrijd van. Zeker in de eerste helft toen een vlotte 0-3 voorsprong voor ONS Sneek bijna teniet werd gedaan. Met slechts 2-3 voor de oranje brigade van trainer Arnoud Koster ging de rust in. De tweede helft met een uiteraard beter en gemakkelijker voetballend ONS Sneek werden de dapper strijdende krijgers van de blauw-gelen uit Eastermar na 2- 4 naar een duidelijke 2-8 nederlaag gespeeld. Hoe langer het bekerduel duurde hoe vermoeider de thuisclub werd tegen het veel fittere ONS Sneek. De grote man bij de gasten was spits Ruben Eijzenga met liefst vijf doelpunten van de acht oranje treffers.

Basis ONS Sneek

Bij ONS Sneek deden twee spelers van de A-selectie niet mee. Pieter Abe de Jong was wel present langs de lijn in Eastermar. De rust gegunde jeugdige Lars van der  Brug is er evenals Pieter Abe de Jong op korte termijn weer bij. De gasten in het  vertrouwde oranje-wit begonnen met de volgende spelers in de basis: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Lars Wolke, aanvoerder Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Tim ten Voorde, Giovanni Aronds en Stephen Adisi. Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Nordin Tahboun. De wissels waren: Keeper Max Wolfs en de veldspelers Martijn de Rooij, Nigel Hardenberg, Mounir Loolofs, Lennard Feenstra, Arjen Stremler en Harmen Boelsma.

Sterke tweede doelman

Trainer Klaas Zandberg van vv Eastermar kon niet beschikken over zijn eerste doelman Max Dam wegens een slijmbeursontsteking in een schouder. Zijn vervanger was Nol de Jong,  die met name in de eerste helft uitstekend het doel van vv Eastermar verdedigde. De vv Eastermar startte met de volgende elf: Doel: Nol de Jong. De veldspelers waren: Jurre Dam, Jelte Berend Heidbuurt, aanvoerder Sijtse Nijboer, Knelis Kootstra, Bram van der Bij, Rindert Venema, Jille van der Wal, Willem Veenstra, Menno Dijkstra en Jelle van der Bij. De wisselspelers waren: Jelmer Tillema, Wessel Tillema, Mike Okkema, Klaas Albert Dijkstra, Pieter Tjoelker en Jurryt Jonkman.

Overrompelend

ONS Sneek startte overrompelend op het natte gladde maar goed  bespeelbare natuurgras hoofdveld van de gastheren. Nadat in de eerste minuten ONS Sneek een strafschop had moeten krijgen na een overtreding in het strafschopgebied op Ruben Eijzenga, een overtreding die door de verder uitstekend leidende scheidsrechter Ed Blom werd weggewuifd, kwamen de oranjemannen al in de vijfde minuut op voorsprong. Met een geplaatste en beheerste schuiver van afstand passeerde Joran Swart doelman Nol de Jong van vv Eastermar: 0-1.

Prima voor zijn man

ONS Sneek ging hierna heel goed door. Uit een voorzet op maat van Jelle de Graaf kwam onze spits Ruben Eijzenga in de negende minuut prima voor zijn man en tikte van dichtbij de 0-2 binnen. De vv Eastermar verdient een grote pluim voor de manier waarop het reageerde na de snelle 0-2 achterstand. Het bleef doorgaan met goed te spelen door gebruik te maken van heel goed en snel omschakelen wanneer de gasten in hun aanvalsdrift balverlies leden en er ruimte ontstond voor de thuisclub. De vv Eastermar is beslist een goed voetballende formatie. Nadat een kopbal van Ruben Eijzenga namens ONS Sneek na goed werk van de veel over rechts opkomende Geoffrey Eekhof was over gegaan, greep onze keeper Ruben Pijlman goed in bij een snelle uitval van de thuisclub.

Geen vuiltje aan de lucht

In de 25ste minuut was de vv Eastermar akelig dicht bij de 1-2 maar onze goalie Ruben Pijlman voorkwam op het nippertje dat een hoog schot namens de blauw-gelen doel zou treffen. Twee minuten later liep ONS Sneek uit naar 0-3. Door andermaal Ruben Eijzenga, die de bal knap voor zijn voeten kreeg na goed werk van Tim ten Voorde en Stephen Adisi. Hierna leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor ONS Sneek. Nadat Stephen Adisi
een dot van een kans niet had benut, de doelman van vv Eastermar keurig redding bracht op een schot van Ruben Eijzenga in de 36ste minuut werd het 1-3 door Menno Dijkstra na een  snelle omschakeling. Hierdoor bleef vv Eastermar in deze bekerwedstrijd. Helemaal toen het nog voor de rust 2-3 werd. Weer was een snel opgebouwde uitval van vv Eastermar doorslaggevend. Namens ONS Sneek bracht Geoffrey Eekhof wel redding maar hij deed dat met een overtreding die terecht goed was voor een penalty. Nadat Geoffrey Eekhof door verzorger Bernard Pijper was opgelapt kon de strafschop worden genomen. Vanaf elf meter wist aanvoerder Sijtse Nijboer van vv Eastermar, die ook bij SC Heerenveen heeft gevoetbald, daar wel raad mee. Het leek in de slotminuten van de eerste helft nog 2-4 te zullen worden door de alerte Ruben Eijzenga maar doelman Nol de Jong van vv Eastermar voorkwam erger.

Vijf wissels

In de tweede helft wisselde trainer Arnoud Koster van ONS Sneek vijf keer. Joran Swart, die wat last kreeg van een lies, Giovanni Aronds, Nordin Tahboun, Tim ten Voorde en Geoffrey Eekhof werden naar de kant geroepen. Martijn de Rooij, Harmen Boelsma, Lennard Feenstra, Mounir Loolofs en Nigel Hardenberg werden met succes ingezet. Trainer Klaas Zandberg van vv Eastermar wisselde daarentegen maar twee keer.  Jurre Dam en Bram van der Bij verlieten het veld. Voor dit duo in de plaats Jelmer Tillema en Pieter Tjoelker.

Afgekeurde goal

Na de hervatting viel vv Eastermar danig terug na de 2-4 van ONS Sneek. Dat was in de 67ste minuut. Daarvoor gebeurde nog wel het een en ander. Na de zoveelste goede beurt van keeper Nol de Jong van de thuisclub, de arbiter een treffer van Ruben Eijzenga afkeurde wegens buitenspel en ook Jelle de Graaf was gestuit op de sluitpost van vv Eastermar kwam ONS Sneek door wie anders dan Ruben Eijzenga op 2-4. Dat werd de genadeklap voor de thuisclub, die tot halverwege de tweede helft knap overeind bleef. Bij ONS Sneek vielen met name Nigel Hardenberg op links en Lennard Feenstra goed in. Nigel Hardenberg zorgde op fraaie wijze met een harde knal voor 2-5. Lennard Feenstra produceerde ook al heel knap de 2-6. Ruben Eijzenga, deze zaterdagmiddag zeer productief, breidde de voorsprong uit naar 2-7 met een ragfijne kopbal. De inwoner van Berlikum bepaalde ook de eindstand op 2-8.

Complimenteren

ONS Sneek trainer Arnoud Koster over de bekerwedstrijd bij vv Eastermar: ,,We begonnen goed met een 0-3 voorsprong. Hierna werd ONS Sneek te gemakzuchtig. Ook de restverdediging was in de eerste helft niet goed in orde met als gevolg twee doelpunten tegen. Ik heb mijn ploeg aangesproken over de zwakke restverdediging. Na onze 2-4 was het gedaan met vv Eastermar dat ik moet complimenteren met het vertoonde spel. Onze tegen-stander bleef geloven in eigen kracht. Voor een vierdeklasser deed vv Eastermar het heel goed. Ze probeerden steeds goed te spelen. Dat waardeer ik. Ben blij met de vijf doelpunten van Ruben Eijzenga.’’