Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag Broekster Boys – ONS Sneek

Rake vrije trap Geoffrey Eekhof bezorgt ONS Sneek diep in blessuretijd de titel

Ploeg van Arnoud Koster draait achterstand in slotfase om

Uitzinnige taferelen in Damwâld en Sneek

tekst: Mark de Boer   foto’s: Rob Bosma 

Wederom ontknoping op de slotdag

Het zal vele ONS’ers nog wel in het geheugen gegrift staan: de slotdag van de Eerste Klasse 2022/23. Toen werd zelf met 3-1 gewonnen van Blauw Wit’34 maar ging de titel aan de neus van ONS Sneek voorbij toen concurrent Pelikaan S in blessuretijd een penalty benutte en zodoende met 2-1 won. In de nacompetitie bleek RVVH in de finale net een maatje te groot. Ook dit seizoen werd de titelstrijd van de Eerste Klasse op de slotdag beslist. Met een grotendeels andere selectie en andere concurrenten zijn de verschillen met 27 mei 2023 groot. Ditmaal bevond ONS Sneek zich in pole-position en zou winst op bezoek bij Broekster Boys volstaan. Eerder dit seizoen werd de ploeg uit Damwâld tot twee keer toe nog simpel verslagen maar dit bleek absoluut geen voorbode voor deze kampioenswedstrijd.

Ruben Eijzenga in een fel duel, Nordin Tahboun ziet het aan

Stephen Adisi en Ruben Eijzenga krijgen het vertrouwen

Ten opzichte van de 1-5 overwinning op Alcides van twee weken geleden vielen er twee wijzigingen te noteren in de basisploeg van de oranjehemden. Ruben Eijzenga zag zijn goede invalbeurt in Meppel (twee goals) beloond worden met een basisplaats deze avond. Ook Stephen Adisi mocht starten. Dit hield in dat aan Jelle de Graaf en Arjen Stremler een plek op de bank was toebedeeld. Dit leidde tot de volgende basiself: Max Wolfs op doel, met voor zich Geoffrey Eekhof, Glenn Buma, Joran Swart en Pieter Abe de Jong. Op het middenveld stonden Adisi, Giovanni Aronds en Nordin Tahboun. De voorhoede werd gevormd door Tim ten Voorde, Eijzenga en Harmen Boelsma. Op de bank namen plaats reservedoelman Ruben Pijlman, Lars van der Brug, Lennard Feenstra, Welmer van der Heide, Lars Wolke, De Graaf en Stremler.

Arjen Stremler torent de lucht in, samen met Harmen Boelsma

Matige eerste helft

Onder toeziend oog van vele honderden toeschouwers, waarbij de Snekers wellicht zelfs in de meerderheid waren en de S-Side voor de nodige vocale ondersteuning zorgde, viel er in de eerste helft weinig te genieten. Wellicht had de spanning toch wat vat gekregen op de jonge ploeg van Arnoud Koster want het herkenbare flitsende en technische ONS-spel kwam op de hobbelige grasmat niet echt uit de verf. Simpele passes gingen niet altijd goed en kansen vielen er maar weinig te noteren. Wel hadden de bezoekers een licht veldoverwicht. Het meeste gevaar van beide ploegen ontstond uit corners. Van ONS-kant vielen er schotpogingen te noteren van Boelsma, die een beetje als hangende linksbuiten leek te fungeren, De Jong en Tahboun. Kopballen waren er van Boelsma en Eijzenga.

Arjen Stremler in duel met de keeper, Harmen Boelsma, Lars van der Brug en Geoffrey Eekhof kijken toe

Broekster Boys op voorsprong

In de rust vonden de broodjes hamburger en kipschnitzel op het ramvolle terras van de thuisploeg gretig aftrek. Eenmaal bekomen van deze lekkere pauzesnack, bleek dat de roodhemden het beste uit de kleedkamer waren gekomen. Zij kwamen namelijk, nadat Hedgar Hoekstra eerst al een waarschuwingsschot had gelost, vlak na rust op voorsprong. De voorassist van Lucas Peterson met de hak was fraai waarna Abe Koopmans de bal bij Hoekstra afleverde. Hij schoot vanaf randje zestien raak: 1-0. De bezoekers leken al snel met een antwoord te komen maar een doelpunt van Aronds werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Harmen Boelsma met een schuiver, Pieter Abe de Jong komt net te laat

Eekhof brengt ONS op gelijke hoogte

Logischerwijs nam de druk van ONS Sneek toe na het doelpunt van Hoekstra maar dit resulteerde aanvankelijk niet in veel grote kansen. De wedstrijd bleef rommelig en van beide kanten werden er wat stevige overtredingen gemaakt. Zo ontving Adisi een gele kaart vanwege een forse tackle, weliswaar op de bal, ter hoogte van de middellijn. De kansen moesten voor beide ploegen nog steeds vooral uit hoekschoppen komen. Koopmans en Hedzer Prins verzuimden om de voorsprong van de thuisploeg te verdubbelen. Mede als gevolg van een aantal (hoofd)blessures werd er met nog een kwartier op de klok driemaal gewisseld bij ONS. Van der Brug, Stremler en Wolke kwamen in de ploeg voor Aronds, Eijzenga en Swart. Vlak hierna zorgde Eekhof voor een zucht van opluchting bij de ONS-aanhang door uit een hoge corner van Ten Voorde ongehinderd de gelijkmaker binnen te koppen: 1-1. Nog één doelpunt nodig voor de titel!

Ook Max Wolfs trekt mee ten aanval, samen met Lars Wolke in een luchtduel

Bizarre blessuretijd levert ONS het kampioenschap op

Het werd onder druk van de ONS-aanval bij tijd en wijle vrouwen en kinderen eerst in de Broekster Boys-defensie in de slotfase. Door overtredingen en blessures lag het spel bovendien geregeld stil. Ondertussen nog een wissel bij de bezoekers: De Graaf kwam in de ploeg ten faveure van Buma. De bal wilde, ondanks de nodige scrimmages, maar niet in het vijandelijke doel. Tot in de elfde minuut (de verslaggever had geen timer meelopen) van de blessuretijd alles op z’n kop stond. Nog één keer pompte Eekhof de bal naar voren en kwam het leer via Stremler terecht bij Ten Voorde. Die begon aan een dribbel en werd daarbij onreglementair gestuit door Koopmans. Doorgebroken speler en dus einde wedstrijd voor Koopmans. Op advies van assistent-scheidsrechter Brouwer werd de bal door scheidsrechter Arends net buiten het strafschopgebied neergelegd en dus resteerde geen strafschop maar een vrije trap voor ONS Sneek. Eekhof ging achter de bal staan, liet zich niet afleiden door de Broekster Boys-verdedigers en schoot de bal heerlijk als een streep in de rechter bovenhoek. Een ware pitch invasion volgde en meteen werd er afgefloten: ONS Sneek kampioen van de Eerste Klasse I 2023/24!

De beslissende bal is afgevuurd door Geoffrey Eekhof

‘Een van de mooiste momenten uit mijn leven’

Wat volgde waren de bij een kampioenschap bekende taferelen. Spelers, staf, bestuur, vrijwilligers en supporters vierden feest, bedankten elkaar voor een fantastisch seizoen en voor de selectie en staf lagen er fraaie kampioensshirts klaar. De beelden op social media spreken voor zich. Ook de vaste verslaggever van de wedstrijden van het eerste elftal, SiVi, werd ondanks zijn afwezigheid door de spelersgroep op afstand betrokken in het kampioensfeestje. Een fraai gebaar! Matchwinner Geoffrey Eekhof sprak voor de camera van Omrop Fryslân van één van de mooiste momenten uit zijn leven. Bij doelman Max Wolfs kwam de nodige ontlading vrij vanwege het behalen van alle voorafgaand aan het seizoen gestelde doelen. Trainer Arnoud Koster was zeer content dat zijn ploeg vanaf volgend seizoen (ervan uitgaande dat Buitenpost zich handhaaft) één van de drie Friese amateurploegen is die tenminste op Vierde Divisie-niveau uitkomt.

De spanning druipt eraf, Lennard Feenstra, Welmer van der Heide en Giovanni Aronds in conclaaf met de assistent-scheidsrechter 

Prachtig onthaal spelersbus

Om 21.15 uur zette de beregezellige supportersbus weer koers naar Sneek, een kwartiertje later gevolgd door de spelersbus. Dit gaf de fans de gelegenheid om een groots onthaal voor de spelersbus voor te bereiden aan de Johan Willem Frisostraat. En hoe! Om 22.30 uur stond de hele straat blank van de oranje rookpotten en fakkels. Onder aanvoering van de S-Side werden de nodige liederen ingezet en zo werd het een avond om nooit te vergeten, die nog wel de nodige uurtjes doorging in de kantine. Ook supporters die door omstandigheden niet konden afreizen naar Damwâld sloten aan en zagen hoe KNVB-official Minne Modderman de schaal overhandigde aan aanvoerder Swart. Een heerlijke afsluiting van een dag die een prominente plaats zal krijgen in de ONS-geschiedenisboeken.

Lars van der Brug en Nordin Tahboun zijn blij met de titel, speaker Jan Dijkstra is ook in zijn nopjes

Stand van zaken

Een blik verder op de eindstand van de Eerste Klasse I leert ons dat d’Olde Veste’54, Flevo Boys en KHC de nacompetitie ingaan in de hoop eveneens een plekje te bemachtigen in de Vierde Divisie. Broekster Boys had voorafgaande aan de wedstrijd tegen ONS Sneek ook nog een kansje om de nacompetitie te halen maar door de overwinning van de Snekers was dit niet meer mogelijk. De afloop van de competitie was, gezien de Jubbega-soap, rommelig te noemen. Wij hopen dan ook dat meer ploegen uit de Eerste Klasse I weten te promoveren. d’Olde Veste ’54 heeft nog een arbitragezaak aangespannen in de hoop dat de Jubbega-soap alsnog op een andere manier opgelost wordt. Het is de vraag of dit wat oplevert. Jubbega degradeert logischerwijs. Ook voor stadgenoot LSC 1890 viel gisteren helaas het doek door een 1-3 nederlaag in eigen huis tegen Flevo Boys. SV Marum, FC Burgum en Alcides gaan de nacompetitie in.

De ONS-familie in optima-forma: feest bij de Buma’s

Arnoud Koster in gesprek met Omrop Fryslân

 

 

 

 

 

 

Delen