Verslag competitieduel FVC – ONS Sneek : 2-3

Aanvangstijd half uur later door problemen met lichtinstallatie

ONS Sneek wint na 2-0 achterstand met 2-3 van fel en volop strijdend FVC

Doelpunten: Delachance Sabuni, Nick Kleen en Ewart Ottema

Het was me gisteren de wedstrijd wel op het Leeuwarder sportpark Wiarda tussen FVC en ONS Sneek in de eerste klasse F noord zaterdag. Het Friese onderonsje zou beginnen om 17.00 uur. Het werd exact een half uur later. Met als oorzaak problemen met de lichtinstallatie op het kunstgras hoofdveld van de Friesche Voetbal Club. Problemen die niet konden worden verholpen. De zaterdag eersteklasser Blauw Wit’34 die op hetzelfde sportcomplex actief is werd de reddende engel. Een lager senioren elftal van Blauw Wit’34 werd bereid gevonden om van het eigen veld 4 (eveneens kunstgras) te verhuizen naar het hoofdveld van FVC. De senioren van de buurman van FVC vonden het niet erg om op een half verlicht veld te voetballen. Veel dank Blauw Wit’34. Klokslag 17.30 uur liet scheidsrechter Ed Blom uit Zandvoort op veld 4 aftrappen. Een scheidsrechter helemaal uit Zandvoort zult u zich afvragen. Dat vraagt om een verklaring. In de weekends verblijft arbiter Blom bij zijn vriendin in Hardegarijp en leidt van daaruit wedstrijden in het district noord van de KNVB.

Dramatische start

In de aanhef van dit wedstrijdverslag werd geschreven het was me de wedstrijd wel. Daarmee werd ook gedoeld op het wedstrijdverloop. De start van ONS Sneek was dramatisch. Fouten van de centrumverdedigers in respectievelijk de zevende en de tiende minuut brachten FVC op een verrassende 2-0 voorsprong. Het had ook zo maar 3-0 kunnen zijn. De wedstrijd kantelde ongeveer halverwege de eerste helft. ONS Sneek kromde toen de rug en leverde de formatie van trainer Arnoud Koster het bewijs tot de betere ploegen in de noordelijke eerste klasse F te behoren. In een tijdsbestek van twintig minuten werd de 2-0 achterstand ongedaan gemaakt en omgezet in een 2-3 voorsprong. Met doelpunten de ene nog mooier dan de andere. In de tweede helft controleerden de gasten uit Sneek de wedstrijd en kwam de voorsprong niet meer in gevaar.

Schutter Kylian Medema

Op de website van FVC werd het al aangegeven. Gas geven vanaf het beginsignaal. Dat gebeurde en daar had ONS Sneek duidelijk moeite mee. Dat was te voorkomen geweest. Nick Kleen had namelijk in de derde minuut moeten scoren. Hij verscheen alleen voor FVC doelman Levi de Ron maar faalde (rakelings over). Het cliché wanneer je zelf niet scoort dan doet de tegenpartij het wel werd in de zevende minuut bewaarheid. Glenn Buma ging in de fout. Daarvan profiteerde de alerte Kylian Medema: 1-0. Drie minuten later volgde captain Joran Swart het slechte voorbeeld van Glenn Buma. Weer was het Kylian Medema die FVC liet juichen: 2-0. Even eerder had onze keeper Ruben Stuiver de 2-0 weten te verijdelen. Hierbij raakte hij geblesseerd aan zijn nek. Onze verzorger Bernard Pijper zorgde er voor dat hij werd opgelapt. Toch moest onze sluitpost nog voor de rust de strijd staken. Hij kreeg te veel last van zijn nek. Gelukkig beschikt ONS Sneek over nog een heel goede doelman en die heet Tristan Boersma.

Bijzonder lastig

FVC maakte het ONS Sneek lang in de eerste helft bijzonder lastig. Het vocht voor elke meter, was strijdend, zat er bovenop, was veel feller en sterker in de persoonlijke duels. Daarbij in het zadel geholpen door de onrust in het spel bij ONS Sneek. FVC was dan ook dichter bij de 3-0 dan ONS Sneek bij de 2-1. De thuisclub speelde in de bekende shirt kleuren geel en groen maar de rode broekjes hebben plaats gemaakt voor zwarte. Door een fout van Dela Sabuni was FVC akelig dicht bij een 3-0 voorsprong. In speelminuut 25 deed ONS Sneek wat terug. Na geweldig voorbereidend werk van uitblinker Nordin Tahboun schoot Dela Sabuni beheerst raak: 2-1. Vijf minuten later had het voor FVC ook 3-1 kunnen zijn. ONS Sneek kreeg evenwel hulp van de paal. De laatste vijf minuten van de eerste 45 minuten was het smullen geblazen bij de 2-2 en de 2-3. Daarvoor had FVC keeper Levi de Ron onze spits Ewart Ottema van scoren af weten te houden. Nick Kleen maakte zijn misser in de openingsfase helemaal goed door na goed werk van Nordin Tahboun kiezelhard raak te knallen: 2-2. Uit een voorzet op maat van Nick Kleen kopte wie anders dan Ewart Ottema de 2-3 binnen

Maarten Smits

Na de rust werd bij ONS Sneek al vroeg Ewart Ottema naar de kant gehaald. Zijn vervanger was David Bergsma, die nuttig werk deed. Voor Dela Sabuni werd een beroep gedaan op Maarten Smits, die normaliter in ONS Sneek O23 speelt. Maarten Smits woont in Steenwijk en heeft gespeeld bij De Graafschap. Zijn debuut in onze hoofdmacht deed weldadig aan. ONS Sneek kan aan de jeugdige Smits nog heel veel plezier beleven. De tweede helft was veel minder spectaculair dan de eerste 45 minuten. Kansen waren er toen niet meer voor FVC. ONS Sneek had na de rust de wedstrijd helemaal onder controle. Uitbreiden van de score zat er evenwel niet meer in al was Mark Westra er een keer heel dichtbij. Trainer Harold Wekema van FVC bevestigde dat ONS Sneek over een goed elftal beschikt. ,,We hebben het ze met name in de eerste helft wel heel moeilijk gemaakt door onze vechtlust, inzet en er boven op te zitten.’’ FVC verdient een pluim dat de ploeg zich niet ingroef maar vooral de rust de aanval zocht.

Teenblessure

Trainer Arnoud Koster kon niet beschikken over Pieter Abe de Jong. In de oefenwedstrijd van dinsdagavond j.l. thuis tegen LAC Frisia 1883 liep hij een teenblessure op. Het is niet bekend of de teen gebroken of gekneusd is. Pieter Abe is in ieder geval een tijdje uit de roulatie. Stefan Westra raakte tegen Frisia aan de schouder geblesseerd. Hij zat wel op de bank maar zou niet zijn ingevallen. Door het ontbreken van Pieter Abe de Jong verhuisde Rik Koelewijn van het middenveld weer naar de positie van linksback. Mark Westra keerde terug in de basis en deed het prima. De basisopstelling zag er als volgt uit: Doel Ruben Stuiver. Achter Rik Koelewijn, Glenn Buma, Joran Swart en de goed spelende Geoffrey Eekhof. Midden: Wesley Tankink, Nordin Tahboun en Dela Sabuni. Voor: Mark Westra, Ewart Ottema en Nick Kleen. Op dinsdagavond 22 november a.s. speelt ONS Sneek in de tweede ronde van het toernooi om de noordelijke districtsbeker in Emmeloord tegen vierde divisionist Flevo Boys. Trainer Arnoud Koster was aanwezig tijdens de eerste helft van Flevo Boys tegen Buitenpost. Zaterdag a.s. komt Drachtster Boys naar het Zuidersportpark.

Geen vastigheden

Wat vond Arnoud Koster van het spel van ONS Sneek? ,,In de eerste helft was het niet goed. We waren toen aan de bal te onrustig. Het was zoeken naar de vastigheden. Door twee persoonlijke fouten kwamen we met 2-0 achter. Waarom ik Ewart Ottema heb gewisseld? Ewart mag graag de hoeken opzoeken. Dat lukte niet tegen het felle FVC. Dat kan gebeuren. Ik ben heel tevreden met de invalbeurt van Maarten Smits. Hij debuteerde heel knap. Hij was helemaal niet onder de indruk van het moeten invallen in het eerste elftal. Hij heeft zoveel rust in zijn spel. In de tweede helft speelde ONS Sneek zakelijk. Voor een trainer is het leuk om met Nordin Tahboun te werken. Nordin is een sociale en heel open jongen. Het was wel even schrikken de 2-0 achterstand. De twee fouten moet je als trainer accepteren. Het omzetten van 2-0 achter in 2-3 voor is een goede zaak.’’ Om nog even op de uitblinkende aanvallende middenvelder Nordin Tahboun terug te komen. Over de gelijkmaker van Nick Kleen (de 2-2) zei hij het volgende: ,,Ik zag Nick Kleen weg lopen en dan weet hij dat ik hem op maat bedien.’’ Tot slot FVC bedankt voor de geweldige ontvangst en voor de heerlijke Indische maaltijd in de gezellige kantine.