Verslag oefenduel GAVC – ONS Sneek: 0-8

ONS Sneek onder aanvoering van uitblinkende Nordin Tahboun maatje te groot voor GAVC

Na twee gelijke spelen tegen SC Cambuur O21 en VV Heino en een onnodige verliespartij tegen WHC Wezep boekte ONS Sneek gistermiddag in Grou de eerste overwinning van de voorbereiding. Zaterdag tweedeklasser GAVC had nog maar slechts één oefenwedstrijd in de benen en bleek niet bij machte om het de Snekers lastig te maken. Na een 0-4 ruststand liep de teller in de slotfase op naar een 0-8 uitslag.

GAVC overgestapt naar de zaterdag

GAVC is een ploeg waartegen ONS Sneek in het verleden niet zo bijster vaak is uitgekomen. Dat heeft een reden: de Grousters zijn dit seizoen horizontaal overgestapt van de zondag naar de zaterdag Tweede Klasse. In plaats van verre reizen naar bijvoorbeeld SV Epe, wachten dit seizoen voor de ploeg van trainer Hans de Jong aantrekkelijke affiches tegen bijvoorbeeld FC Burgum en Leovardia. Vorige week zaterdag startte GAVC de voorbereiding met een 2-1 nederlaag tegen collega tweedeklasser FC Meppel.

Andermaal de nodige wisselingen

Arnoud Koster stuurde op het prachtige sportcomplex Meinga een ten opzichte van het duel met WHC gewijzigde basis de wei in. Op doel begon Tristan Boersma met voor zich van rechts naar links Mounir Loolofs, Patrick van der Veen, Jan Rein Boelsma en Pieter Abe de Jong. Het middenveld bestond uit Stefan Westra, aanvoerder Wesley Tankink en Delachance Sabuni. Voorin mochten Nick Kleen, Ewart Ottema en Nordin Tahboun voor de goals gaan zorgen. Op de bank namen plaats: keeper Ruben Stuiver, David Bergsma, Glenn Buma, Geoffrey Eekhof, Rik Koelewijn en Joran Swart. Jorn Dijkstra nam wel op de bank plaats, maar maakte nog geen minuten als gevolg van zijn blessure. Vladik Drakopulo en Mark Westra waren niet van de partij in Grou.

Aantrekkelijke eerste helft

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Al Alawi toonde ONS aanvallende aspiraties en al in de zesde minuut zag Sabuni zijn schot geblokt worden. Enkele minuten later kon het dertigtal Sneker supporters al juichen, toen de deze middag voor de Grouster defensie ongrijpbare Kleen tot aan de achterlijn snelde en de bal op een presenteerblaadje voorgaf op Tahboun, die alleen nog maar hoefde binnen te tikken: 0-1. Kleen stond ook aan de basis van de 0-2 in minuut dertien. Hij vond namelijk met een hoge voorzet de boomlange Ottema bij de tweede paal, die binnenknikte. Al na een kwartier had het 0-3 kunnen zijn. ONS kreeg terecht een penalty, maar Tankink schoot dit buitenkansje kiezelhard op de lat.

Speldenprikjes van GAVC

Kwam de thuisploeg dan helemaal niet in het spel voor? GAVC moest het vooral hebben van enkele speldenprikjes. Zo moest Boersma vlak na de 0-2 attent reageren op een lange bal van achteruit en deed de thuisploeg niets met een vrije trap op een mooie plaats, waarbij Van der Veen een gele kaart ontving. Ook claimde de thuisploeg een penalty na het neerhalen van de spelmaker. Na twintig minuten was het Jan Rein Boelsma met een fraaie bal van achteruit op Tahboun, die zijn tegenstander uitkapte en zo de 0-3 binnen prikte. De connectie Kleen-Tahboun bleek in de 36e minuut weer op volle toeren te werken, want wederom was het recept: Kleen dribbelt door tot aan de achterlijn en Tahboun kan binnenwerken bij de tweede paal voor zijn hattrick: 0-4. Dit terwijl Kleen vijf minuten eerder nog een zware tackle te verwerken kreeg, waarvoor terecht geel volgde voor de Grouster verdediger. ONS Sneek ging op zoek naar de 0-5 en was hier voor rust het dichtstbij via Sabuni (paal) en Westra (naast). Op slag van rust kreeg GAVC hun grootste kans van de wedstrijd, vanuit een corner werd er net naast gekopt.

Teller stokt aanvankelijk in tweede helft

Bij het begin van de tweede helft waren er vijf wissels bij de bezoekers: Bergsma, Buma, Eekhof, Koelewijn en Swart maakten hun opwachting. Zij waren de vervangers van Boelsma, De Jong, Loolofs, Tahboun en Westra. Door het vijftal wisselingen was de afstemming hier en daar een beetje zoek en ging het iets minder lopen bij ONS. Dat betekende niet dat er geen kansen werden gecreëerd. Een krulschot van Sabuni ging over en een afstandsschot van Tankink belandde pardoes op de lat. Wat wel opviel, was dat ONS te laconiek omsprong met de vele hoekschoppen die het kreeg. Te vaak werd gekozen voor een onsuccesvolle korte variant.

Vier goals in de slotfase

Na ¾ wedstrijd waren er wederom vier wissels bij ONS. Kleen, Ottema, Sabuni en Van der Veen mochten gaan douchen. Voor hen kwamen De Jong, Loolofs, Tahboun en Westra terug in het veld. Hierbij was het opvallend om te zien dat er werd geëxperimenteerd met de twee backs van de eerste helft, De Jong en Loolofs, op de flanken voorin. Ook Bergsma pikte na 77 minuten spelen zijn goaltje mee deze middag met een prima schot in de verre hoek. Vervolgens was het Tahboun die door middel van een heerlijke pegel zijn vierde van de middag aantekende: 0-6. In de slotfase werd de score nog even opgevoerd via Tankink en Tahboun, zodat er uiteindelijk een 0-8 eindstand op het bord stond.

Stadsderby’s op komst

Na dit succesvolle oefentreffen in Grou wacht komende dinsdag op het eigen Zuidersportpark een vriendschappelijk duel met competitiegenoot VV Groningen, aanvang 20.00 uur. Komende zaterdag nemen stadsgenoot en zondag tweedeklasser LSC 1890 en ONS Sneek het voor het eerst sinds tijden weer eens in een officieel duel tegen elkaar op. Aan de Leeuwarderweg beginnen beide ploegen dan om 17.00 uur aan hun bekerpoule. Vervolgens wordt op dinsdag 9 september de oefencampagne afgesloten met een interessant oefenduel tegen een andere stadsgenoot, het naar de zaterdag Tweede Klasse gepromoveerde Sneek Wit Zwart. Er wordt ook dan om 20.00 afgetrapt op het Zuidersportpark.