Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag oefenduel ONS Sneek – Pelikaan S

ONS Sneek begint thuis tegen Pelikaan S voortvarend aan oefencampagne

Kersverse  zaterdag  vierdedivisionist verdiend met 4-1 geklopt op snikheet Zuidersportpark

Jeugd van oranjehemden laat zich nadrukkelijk zien aan trainer Arnoud Koster

Doelpunten ONS Sneek: twee doelpunten van Pelikaan in eigen doel, Lennard Feenstra  en Arjen Stremler 

Intens verdriet

In het afgelopen seizoen kaapte Pelikaan S uit Oostwold (gemeente Leek) op de laatste competitie zaterdag in de super spannende eerste klasse F noord de kampioenstitel weg voor de neus van ONS Sneek. De ploeg van trainer Arnoud Koster won weliswaar thuis met 3-1 van titelkandidaat Blauw Wit’34 uit Leeuwarden maar om de kampioensvlag te kunnen hijsen was het afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd Pelikaan S-Oranje Nassau Groningen. Ver in blessuretijd slaagde Pelikaan S er in middels een terecht gegeven strafschop met 2-1 te winnen van de ploeg uit Groningen. Uiteraard dolle vreugde bij Pelikaan S en intens verdriet in de Waterpoortstad.

Sloeg in als een bom

In de reguliere competitie verloor ONS Sneek onnodig met 3-1 in Oostwold van Pelikaan S. In de eerste vijf minuten van de tweede helft werd de 0-1 voorsprong zo maar weggegeven. Dat het nog 3-1 werd deed er niet meer toe. In het noordelijk bekertoernooi nam ONS Sneek voor eigen publiek sportief revanche in de vorm van een meer dan verdiende 4-1 triomf. In de competitiewedstrijd thuis maakte ONS Sneek het nog veel bonter. Pelikaan S werd volledig weggespeeld. Met als resultaat een 7-0 victorie. Een uitslag die insloeg als een bom. Niet alleen gingen de drie punten verloren voor Pelikaan S. Trainer Jan Kloetstra gaf er de brui aan nadat bepaalde spelers muitend gedrag vertoonden. Dat voorbeeld werd gevolgd door zijn assistent Bert Mooibroek.

Volop jeugdige potentie

Gistermiddag stonden beide teams weer tegenover elkaar, op het Zuidersportpark. Nu in een oefenwedstrijd in het kader van de voorbereiding op het seizoen 2023-2024. Voor de derde keer op rij moest Pelikaan S het hoofd buigen voor de oranje brigade van trainer Arnoud Koster. In de eerste oefenwedstrijd uit een reeks van zeven versloeg ONS Sneek het geheel in het zwart gestoken Pelikaan S volkomen verdiend met 4-1 na een aantrekkelijk kijkspel. Hoewel één zwaluw maakt nog geen zomer. Aan de oranje zege moet dan ook niet al te veel waarde worden gehecht. Dat neemt niet weg dat de sterk gewijzigde A-selectie van ONS Sneek veel jeugdige talenten herbergt. Talenten die zich gistermiddag nadrukkelijk lieten zien aan trainer Arnoud Koster en zijn assistent Germ de Jong. Jeugdige potentie is er volop bij ONS Sneek.

Drie trainingen achter de rug

ONS Sneek heeft drie trainingen achter de rug, Pelikaan S twee. Trainer Arnoud Koster kon tegen Pelikaan S niet beschikken over Jelle de Graaf die na een verblijf bij Harkemase Boys is teruggekeerd op het oude nest. De nieuwe voetbalschoenen die hij heeft aangeschaft bleken niet de juiste maat te hebben. Vandaar dat hij nog te veel last ondervond van zijn voeten. Verder ontbraken ook Lars van der Brug (geblesseerd) en Giovanni Aronds. Pelikaan S miste nog veel meer spelers dan ONS Sneek. Om een drietal namen te noemen: doelman Stefan van der Lei en Jan en Jos Hooiveld. In het ONS Sneek kamp was iedereen nieuwsgierig wat het danig verjongde en vernieuwde elftal in de eerste oefenwedstrijd  met het oog op de naderende competitie 2023-2024 zou laten zien. Na het eindsignaal van de vlekkeloos fluitende scheidsrechter Jeen Boringa uit Leeuwarden kon gezien de tropische temperaturen niets anders worden geconcludeerd dan dat er goed werd gespeeld en bij vlagen zelfs boven verwachting.

Nog maar zestien

ONS Sneek begon met de volgende elf spelers aan de ouverture van de oefencampagne: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Lars Wolke, aanvoerder Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Jorn Dijkstra, Nordin Tahboun en Stephen Adisi. Voor: Simon Abrehaley, Ruben Eijzenga en Welmer van der Heide.  Lars Wolke is afkomstig uit ONS Sneek Onder 23.  Welmer van der Heide is nog maar zestien en speelt in ONS Sneek Onder 18. Zijn oudere broer Arjen van der Heide speelde bij SC Heerenveen en komt nu uit voor Roda JC. Simon Abrehaley is ook afkomstig uit ONS Sneek Onder 23.

Onschuldige terugspeelbal

Al in de vierde minuut kwam ONS Sneek op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van de handige Simon Abrehaley op links werd Joël Wagenaar zo in het nauw gedreven dat hij zijn eigen doelman Rinze Renkema passeerde: 0-1. Een tweede goede aanval van ONS Sneek in de eerste vijf minuten leverde geen treffer op. In de zesde minuut verkeek thuisclub keeper Ruben Pijlman zich volkomen op een onschuldige terugspeelbal: 1-1. De goed spelende Welmer van der Heide op de rechter flank had na een prima ONS Sneek aanval  met Jorn Dijkstra in de hoofdrol moeten scoren maar dat liet hij na. Een inzet van Nordin Tahboun in minuut 22 vloog voorlangs het Pelikaan S doel. ONS Sneek kwam in de 36ste minuut weer aan de leiding. Nu was het Wim van Bavel die met een fraaie kopbal uit een voorzet van Nordin Tahboun zijn eigen sluitpost Rinze Renkema kansloos liet: 2-1. Een goed genomen vrije trap van de pure technicus Nordin Tahboun werd goed gepakt door keeper Rinze Renkema. ONS Sneek had met een 3-1 voorsprong de rust in kunnen gaan wanneer Welmer van der Heide eerder had besloten te schieten.

Zeven wijzigingen bij ONS Sneek

In de tweede helft liefst zeven wijzigingen bij ONS Sneek. Keeper Max Wolfs kwam voor Ruben Pijlman binnen de lijnen. Max Wolfs kreeg gezelschap van Nigel Hardenberg, Mounir Loolofs, Arjen Stremler, Pieter Abe de Jong en Lennard Feenstra. Arjen Stremler is afkomstig uit ONS Sneek Onder 18. Lennard Feenstra is van ONS Sneek Onder 23 overgeheveld naar de A-selectie. Nordin Tahboun, Joran Swart, Geoffrey Eekhof en Stephen Adisi begonnen wel weer aan de tweede helft. Pieter Abe de Jong (enkel) en Nigel Hardenberg (teen) vielen geblesseerd uit. De vaste krachten Nordin Tahboun, Geoffrey Eekhof en Stephen Adisi werden ook gewisseld. Voor dit trio kwamen in de plaats Jorn Dijkstra, Martijn de Rooij en Tim ten Voorde. Martijn de Rooij is ook overgekomen van ONS Sneek Onder 23. Joran Swart maakte  plaats voor  Harmen Boelsma. Welmer van der Heide kwam er nog in voor Nigel Hardenberg Je werd duizelig van al die gewisselde spelers.

Er helemaal doorheen

In het laatste kwartier zat Pelikaan S er helemaal doorheen. ONS Sneek profiteerde daar dankbaar van. Na een aanval met precisie was het Lennard Feenstra die koeltjes doeltreffend afrondde: 3-1. Doelman Max Wolfs kreeg in de tweede helft nauwelijks iets te doen van de kant van Pelikaan S. Uit een keurige assist van Lennard Feenstra door het midden was het de indruk makende jeugdige Arjen Stremler die de eindstand 4-1 op het scorebord bracht. ONS Sneek had de primeur dat kennis kon worden gemaakt met trainer Robbie Wentink, bij Pelikaan S de opvolger van de opgestapte Jan Kloetstra. De in Assen wonende Robbie Wentink vertrok na twee seizoenen SV Bedum naar Pelikaan S  Hij is gymnastiekleraar aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. Eerder was hij als trainer werkzaam bij Omlandia, Groen Geel en Gorecht.

Eerste klasse I Noord

ONS Sneek is tot volle tevredenheid van iedereen met een oranje hart voor het nieuwe seizoen ingedeeld in de eerste klasse I Noord. Die telt dertien clubs. Dat zijn naast ONS Sneek Alcides uit Meppel, Blauw Wit’34 uit Leeuwarden, Broekster Boys uit Damwoude, Drachtster Boys uit Drachten, FC Burgum uit Bergum, Flevo Boys uit Emmeloord, Go Ahead uit Kampen, Jubbega, KHC uit Kampen, stadgenoot LSC 1890, Marum en Olde Veste’’54 uit Steenwijk.

Oefenprogramma helemaal rond

ONS Sneek heeft het oefenprogramma intussen helemaal rond. Zaterdagmiddag a.s. (15 juli) oefent ONS Sneek op het eigen Zuidersportpark tegen Hollandia uit Hoorn, aanvang 15.00 uur. Op zaterdag 19 augustus a.s. wordt in het kader van het driedaagse trainingskamp in Hoenderloo geoefend in Harderwijk tegen VVOG, aanvang 14.30 uur. Op zaterdag 26 augustus a.s. wordt geoefend tegen zaterdag eersteklasser SV Batavia’90 uit Lelystad, aanvang 15.00 uur. Deze oefenwedstrijd vindt plaats in Lemmer op het sportpark De Rien van CVVO. SV Batavia’90 vond de reis naar Sneek te ver. Vandaar het compromis. Op dinsdagavond 29 augustus a.s. komt FVC uit Leeuwarden naar ONS Sneek, aanvang 20.00 uur. Op dinsdagavond  5 september a.s. is stadgenoot Sneek Wit Zwart de sparringpartner op het eigen sportpark Tinga van SWZ. Er wordt om 20.00 uur afgetrapt. Op dinsdagavond 12 september a.s. komt zaterdag vierdedivisionist Buitenpost naar het Zuidersportpark, aanvang 20.00 uur. Dat is de laatste oefenwedstrijd. Op zaterdag 12 augustus a.s. speelt ONS Sneek in het kader van het grote KNVB bekertoernooi met de BVO’s in Nijkerk tegen derdedivisionist Sparta Nijkerk. Het betreft een wedstrijd voor de eerste kwalificatieronde van de TOTO KNVB Beker seizoen 2023-2024. De aftrap op het sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk is om 15.00 uur. De start van de competitie in de eerste klasse I noord zaterdag is op 23 september a.s. De drie poulewedstrijden van ONS Sneek in het noordelijk bekertoernooi vinden plaats op de zaterdagen 2, 9 en 16 september a.s. De indeling van de poules zijn nog niet bekend.

Bepaalde strategie

Onze trainer Arnoud Koster was tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste oefenwedstrijd. ,,Het was natuurlijk even wennen. Ik was blij dat ik zag dat achter het spel nu al een idee zat hoe we kunnen  en willen spelen. Ik zag duidelijk een bepaalde strategie. Bij ons staat verzorgd voetbal voorop. We hebben tegen Pelikaan S met twee totaal verschillende teams gespeeld. Alle beschikbare spelers heb ik aan het werk gezien. Daar ben ik blij mee.’’

SiVi

Delen