ONS Sneek verliest in doelpuntrijk oefenduel thuis met 4-6 van Be Quick 1887

Doelpunten ONS Sneek: Arjen Stremler (2) en Joran Swart (2)

Nordin Tahboun is gestopt met voetballen bij ONS Sneek

Op oude voetbalnest teruggekeerde Ewart Ottema mist start van competitie

Lars van der Brug kampt met oogklachten na migraineaanval

Verdienstelijk gelijk

In de eerste oefenwedstrijd van het tweede blok van de voorbereiding op de competitie 2024-2025 in de zaterdag vierde divisie D verloor ONS Sneek zaterdagmiddag op een warm Zuidersportpark met 4-6 van het uit de vierde divisie D naar de eerste klasse noord zaterdag gedegradeerde Be Quick 1887 uit Groningen.  De weinige toeschouwers zagen een oefenduel waarin de ploeg van trainer Marco Sanders een iets betere indruk maakte dan de formatie van collega Arnoud Koster. Be Quick 1887 speelde de afgelopen week in het eigen Stadion Esserberg  in Haren verdienstelijk met 1-1 gelijk tegen derde divisionist Harkemase Boys. Door de tien doelpunten leverde de oefenpartij in Sneek een aantrekkelijk kijkspel op.

Nordin Tahboun gestopt

In de voorbereidingscampagne heeft onze trainer Arnoud Koster te maken met de nodige kopzorgen. De realiteit is dat de selectie van de promovendus naar de vierde divisie D zaterdag om allerlei redenen er in de breedte niet sterker op is geworden. Met andere woorden, de selectie lijkt op het eerste oog te smal voor het spelen in de vierde divisie. Zo heeft de nog jonge aanvallende middenvelder Nordin Tahboun de voorkeur gegeven aan zijn maatschappelijke carrière boven het voetballen. De uitgesproken technicus is gestopt met voetballen. Twee sterkhouders zijn vertrokken. Doelman Max Wolfs naar tweede divisionist ACV uit Assen en de talentvolle middenvelder Harmen Boelsma naar SC Cambuur. Quinten van Geerenstein, de keeper van ONS Sneek Onder 23 en de beoogde opvolger van Max Wolfs, koos in een laat stadium voor SC Heerenveen.

Kijkoperatie

Dat is nog niet alles. Aanvaller Ewart Ottema keerde weliswaar na een mislukt voetbalavontuur bij Harkemase Boys terug bij ONS Sneek maar het duurt nog wel even voordat hij weer beschikbaar is. Ewart Ottema was afgelopen zaterdag in het oefenduel tegen Be Quick 1887 een aandachtig toeschouwer.  Ruim twee weken geleden onderging hij in het ziekenhuis in Heerenveen een kijkoperatie aan zijn rechterknie. Ewart Ottema: ,,De knie is schoon gemaakt. Vijf weken na de kijkoperatie mag ik me weer melden op de trainingen van ONS Sneek. Verder is mij het advies gegeven dat ik een terugkeer op het voetbalveld rustig moet opbouwen.’’

Oogklachten

Lars van der Brug moest het oefenduel tegen Be Quick 1887 laten schieten wegens oogklachten. ,,Na een migraine aanval kreeg ik oogklachten. Er zitten vlekjes op de ogen. Zeer binnenkort moet ik me melden bij de oogarts.’’ Bij ONS Sneek ontbraken zaterdag Pieter Abe de Jong  (vakantie) en Mounir Loolofs. Laatstgenoemde ontbrak wegens een blessure. Hij volgde de oefenpot tegen Be Quick 1887 als toeschouwer. Vaste basiskrachten Geoffrey Eekhof en Tim ten Voorde waren wisselspeler. Geoffrey Eekhof is namelijk geblesseerd geweest. Beiden werden ingezet. Evenals de van Leeuwarder Zwaluwen overgekomen Abbas Mampuya. De paar keer dat hij als linksbuiten in het spel werd betrokken, liet hij zien snel te zijn en acties te kunnen maken.

Basis elf

ONS Sneek begon tegen Be Quick 1887 met de volgende basis elf: Doel: Thomas Hoekstra. Achter: Lars Wolke, Joran Swart, Glenn Buma en Jorn Dijkstra. Midden: Doede de Jager, Giovanni Aronds en Stephen Adisi. Voor: Lennard Feenstra, Arjen Stremler en Ruben Eijzenga.

Niet sterk verdedigd

In de openingsfase werd er door ONS Sneek niet sterk verdedigd. Dat leidde in de achtste minuut tot een voorsprong voor de gasten uit Groningen. Het was Sil Kramer die profiteerde van een onnodige fout in de defensie van de thuisclub: 0-1. ONS Sneek keeper Thomas Hoekstra was kansloos op de beheerste schuiver van Sil Kramer. Even later voorkwam onze aanvoerder Joran Swart een 0-2 voorsprong voor de witzwarten door op de doellijn redding te brengen.  In de zeventiende minuut de eerste echte kans voor ONS Sneek. Die werd meteen benut door Arjen Stremler na goed voorbereidend werk van Ruben Eijzenga: 1-1. Joran Swart zette in minuut 32 ONS Sneek op een 2-1 voorsprong door een vrije trap op schitterende wijze achter Be Quick 1887 doelman Leandro Merencia te jagen. Vlak voor de rust bepaalde Julian Vos de stand op 2-2.

Naar de kant gehaald

Met doelman Luca Helsdingen voor Thomas Hoekstra  en Tim ten Voorde voor Lennard Feenstra begon ONS Sneek aan de tweede helft. In minuut 64 werden Ruben Eijzenga en Jorn Dijkstra naar de kant gehaald ten faveure van Geoffrey Eekhof en Abbas Mampuya. De tweede helft was nog maar vier minuten onderweg toen Patrick Helbig met een prachtige schuiver de gasten op een 2-3 voorsprong zette. Even later werd het al weer gelijk toen andermaal Joran Swart van ONS Sneek doelpuntte middels een geplaatste schuiver in de verre hoek: 3-3. In de 54ste minuut zorgde Arjen Stremler fraai voor 4-3 voor ONS Sneek.

Penalty

Het laatste woord was voor Be Quick 1887. Keeper Luca Helsdingen van ONS Sneek veroorzaakte totaal onnodig een strafschop door in de 57ste minuut een speler van de gasten onderuit te halen. Siemen Krikke had geen enkele moeite met het nemen van de penalty: 4-4. Met het inbrengen van Geoffrey Eekhof ging Joran Swart linksback spelen en werd Lars Wolke centrumverdediger. Door doelpunten van Lorans el Ezo (78ste minuut) en Geertjan Lieuwes (89ste minuut) werd de eindstand bepaald op 4-6. Komend weleend gaat ONS Sneek op trainingskamp in de omgeving van Arnhem. Zaterdag a.s. oefent ONS Sneek in het kader daarvan tegen vierde divisionist MASV uit Arnhem.