Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag oefenwedstrijd ONS Sneek – Buitenpost

Fris spelend ONS Sneek boekt terechte oefenzege op vierdedivisionist Buitenpost

Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen onderscheidt zich in eerste helft

Doelpunten van Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde

tekst: Mark de Boer

Buitenpost laatste test richting cruciaal bekerduel tegen GAVC

In de afgelopen weken kwam ons vlaggenschip veelvuldig in actie, zowel voor de landelijke- en districtsbeker als in vriendschappelijk verband. Overwinningen waren er tegen Pelikaan S (4-0), SV Batavia’90 (3-1), FC Wolvega (9-0) en Sneek Wit Zwart (2-3). Een gelijkspel was het resultaat tegen Regioteam Arnhem (3-3) en afgelopen zaterdag voor de districtsbeker op bezoek bij FVC, waar de kansen niet benut werden (1-1). Het onderspit werd gedolven tegen de hoger ingeschaalde ploegen Sparta Nijkerk (2-0), VVOG (3-0) en SC Cambuur O21 (0-2).

Door de zege op FC Wolvega en het gelijke spel in Leeuwarden tegen FVC heeft ONS Sneek nu vier punten in de groep van de Districtsbeker Noord. FVC heeft eveneens vier punten, FC Wolvega drie en GAVC nul. Dat betekent dat een punt in het treffen tegen GAVC komende zaterdag formeel genoeg is voor plaatsing voor de volgende ronde. Als laatste test richting dit bekerduel wachtte gisteravond op het Zuidersportpark weer een tegenstander van formaat. Vierdedivisionist Buitenpost was de tegenstander. De ploeg van trainer Kevin Waalderbos neemt op het moment van schrijven in de competitie een negende plaats in met vier punten uit drie duels.

ONS start met in grote lijnen het voorziene basiselftal

Trainer Arnoud Koster had een opstelling geformeerd met daarin ogenschijnlijk in grote lijnen het basiselftal voor de start van de competitie. Op doel begon Max Wolfs, met voor zich in de defensie Geoffrey Eekhof, Glenn Buma, Joran Swart en Pieter Abe de Jong. Het middenveld werd bezet door Stephen Adisi, Nordin Tahboun en Tim ten Voorde en voorin stonden Lars van der Brug, Ruben Eijzenga en Jelle de Graaf geposteerd. Op de bank zaten Ruben Pijlman, Giovanni Aronds, Nigel Hardenberg, Welmer van der Heide, Mounir Loolofs, Martijn de Rooij en Arjen Stremler. Afwezig waren Simon Abrahaley, Harmen Boelsma, Jorn Dijkstra, Lennard Feenstra en Lars Wolke.

Bij Buitenpost begonnen oud ONS’ers Rolf Dijk en Rik Weening op de bank. Zij zouden na de rust hun opwachting maken.

Na rustige openingsfase kans op kans voor thuisploeg

Beide ploegen begonnen relatief rustig aan het duel en hielden elkaar redelijk in evenwicht. Het duurde even tot de eerste grote kansen zich aandienden. Het was in de openingsfase aan goed verdedigend werk van Glenn Buma te danken dat Buitenpost er een aantal keer niet doorheen wist te komen. Aan de andere kant miste Lars van der Brug tweemaal net de nauwkeurigheid om tot een goede schotpoging te komen. Het publiek veerde in de 18e minuut voor het eerst op toen Nordin Tahboun doelman Kevin van der Meulen van Buitenpost dwong tot een stijlvolle redding. Dit was het sein voor een flink offensief van de thuisploeg, met binnen een halve minuut kansen voor Tahboun, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. Zij strandden allemaal op Van der Meulen dan wel een Buitenpost-verdediger.

Als gevolg van het aanvalsspel van ONS kon de 1-0 echter niet uitblijven en in de 24e minuut was het zover. Joran Swart zijn uithaal werd in eerste instantie nog geblokt maar dit zorgde ervoor dat de weg open lag voor Ruben Eijzenga om de bal van dichtbij in het doel te rammen: 1-0. Al snel hierna had de 2-0 op het scorebord moeten komen. Eijzenga werd naar de grond getrokken door Ron Janzen en scheidsrechter Niels Zeeman wees  vervolgens terecht naar de stip. Tahboun zijn inzet vanaf de strafschopstip werd echter gepareerd door Van der Meulen, die zodoende een behoorlijke sta in de weg bleek voor de oranjehemden. Ook de rebound van Jelle de Graaf trof geen doel. Na een halfuur spelen werd Buitenpost voor het eerst serieus gevaarlijk, maar gelukkig redde Max Wolfs prima met de vuisten op een knal van de aan de ONS-defensie ontsnapte Dennis Zuidema. Vijf minuten voor rust dacht ONS de voorsprong te verdubbelen toen De Graaf de bal panklaar op het hoofd van Eijzenga voorzette en Eijzenga koeltjes binnenkopte. Het signaal van assistent-scheidsrechter Fleur Knevelman was echter onverbiddelijk: buitenspel. Het laatste wapenfeit voor de thee (of (broodje) gehaktbal/worst) was een afstandsschot van Tahboun, recht in de handen van Van der Meulen.

Iets minder dominant ONS na de rust

In de rust wisselde Buitenpost liefst achtmaal terwijl bij ONS aanvankelijk alles nog even bleef staan zoals het stond. Dit was helaas niet voor lang want Tahboun moest al snel in de tweede helft de strijd staken met een blessure. Giovanni Aronds kwam in zijn plaats in het veld. Buitenpost kwam door de wissels iets beter in de wedstrijd en verscheen wat vaker voor het doel van Wolfs, overigens veelal zonder echt heel gevaarlijk te worden. De voornaamste kansen waren voor ONS, waar Eijzenga zijn krulschot net naast zag gaan en Ten Voorde stuitte op de voeten van de ingevallen doelman Eelze Spinder. Na ruim een uur spelen vijf wisselingen aan de kant van ONS: Buma, Van der Brug, de erg sterk spelende Geoffrey Eekhof, Eijzenga en De Graaf verlieten het veld. Nigel Hardenberg, Welmer van der Heide, Mounir Loolofs, Martijn de Rooij en Arjen Stremler mochten hun opwachting maken. Ondertussen kwam Buitenpost wel tot een aantal kansen maar stond het vizier niet bepaald op scherp. Schoten van Jarno Westerhof en de niet op de spelerslijst genoemde nummer 18 verdwenen over het vangnet. Wolfs pareerde een schot van afstand. Daartegenover creëerde ONS wat minder kansen dan voor de rust.

Toch werd in de 71e minuut de voorsprong verdubbeld en wel door Ten Voorde. Hij dribbelde zichzelf op randje 16 knap vrij en zijn schuiver in de rechter benedenhoek was onhoudbaar voor Spinder: 2-0. Ten Voorde kon het nog mooier maken voor zichzelf en de ploeg, ware het niet dat een volgende inzet voorlangs ging. Een verder wapenfeit was nog een geblokt schot van Mounir Loolofs en toen aanvoerder Pieter Abe de Jong op avontuur ging op de linkerflank vond hij met zijn schuiver Spinder op zijn pad.

Gescoord werd er niet meer en dus boekte ONS Sneek een prima 2-0 oefenoverwinning op het een niveau hoger spelende Buitenpost. Zodoende kunnen de oranjehemden met vertrouwen uitkijken naar het bekertreffen in Grou tegen GAVC van komende zaterdag. De aanvang op Sportpark Meinga is om 16.00 uur. Slechts twintig kilometer rijden vanaf het Zuidersportpark, dus een perfecte ‘awayday’ wat uw verslaggever betreft.

Delen