Verslag oefenwedstrijd ONS Sneek – SC Bolsward

Eersteklasser ONS Sneek geeft tweedeklasser SC Bolsward voetbal- en conditieles: 6-1

Met drie verschillende ONS Sneek elftallen een spel van kat en muis op Zuidersportpark

Glenn Buma kan zaterdag weer spelen maar Nordin Tahboun niet thuis tegen SV Marum

Doelpunten ONS Sneek: De Graaf (2), Abrahaley, Stremler, Boelsma en Eijzenga

Davey Lohman van SC Bolsward geweldige vrije trap specialist

ONS Sneek trainer Arnoud Koster: ,,Veel jongens uit Onder 23 laten spelen’’

SC Bolsward trainer Dick Schuurman: ,, Genoten van spelers van ONS Sneek’’

Enorm groot verschil

In plaats van te trainen speelde ONS Sneek gisteravond op een nat Zuidersportpark een oefenwedstrijd tegen fusieclub SC Bolsward. Het verschil tussen een zaterdag eersteklasser en een dito tweedeklasser bleek enorm groot te zijn. Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek greep de oefenwedstrijd tegen de ploeg van collega Dick Schuurman aan om drie verschillende elftallen aan het werk te zien. Teams met basisspelers, wissels van de A-selectie  en jongens uit ONS Sneek Onder 23. Over twee basisspelers kon Arnoud Koster niet beschikken. Aanvoerder Joran Swart en Nordin Tahboun kwamen niet in actie.

Rust gegund

Joran Swart werd rust gegund wegens liesklachten. Nordin Tahboun raakte afgelopen zaterdag in Emmeloord tegen Flevo Boys al vroeg in de wedstrijd zodanig geblesseerd dat hij het strijdtoneel moest verlaten. Volgens ONS Sneek trainer Arnoud Koster is Nordin Tahboun niet in staat komende zaterdag te spelen tegen debutant SV Marum. ,,Een kneuzing aan de zijkant van de kuit heeft Nordin Tahboun buitenspel gezet. Ik verwacht dat hij alleen deze week verstek moet laten gaan. Mijn verwachting is dat aanvoerder en centrumverdediger Joran Swart er tegen SV Marum wel bij zal zijn.’’

Moeiteloos

Niet alleen Nordin Tahboun viel in Emmeloord vroegtijdig uit maar ook centrumverdediger Glenn Buma. Zo op het oog leek de enkelblessure ernstig, maar het viel gelukkig allemaal mee. De jongen van de club speelde tegen SC Bolward alleen de eerste 45 minuten. Dat ging moeiteloos. De ook lang geblesseerde Pieter Abe de Jong deed de gehele tweede helft mee. Dat gaf ook geen problemen. Het veelvuldig spelen van oefenwedstrijden in plaats van trainen legt ONS Sneek geen windeieren. Iedereen krijgt dan de nodige speelminuten. Dat is lang niet alles. Door regelmatig oefenduels door de week te spelen, hebben de spelers van ONS Sneek heel veel conditie opgebouwd. Met als beloning dat door de uitstekende conditie geregeld wedstrijden in competitieverband in een laat stadium worden gewonnen.

Twee keer echt op de helft van ONS Sneek

ONS Sneek was tegen SC Bolsward heer en meester. Met andere woorden, een spel van kat (ONS Sneek) en muis (SC Bolsward). In de eerste helft was dat al het geval maar dat werd niet in de score tot uitdrukking gebracht. Wel viel de openingstreffer voor de thuisclub al in de negende minuut maar SC Bolsward ging toch met 1-1 de rust in. De zaterdag tweedeklasser kwam tot de rust slechts twee keer echt op de helft van ONS Sneek maar kreeg ook tot twee keer toe de mogelijkheid om wat te doen aan de vlotte achterstand. De eerste keer was het raak, de tweede keer bijna.

Formidabel doelpunt

In de formatie van trainer Dick Schuurman, die aan het eind van het seizoen stopt als trainer van SC Bolsward, drie spelers met een ONS Sneek verleden. Twee vielen niet op, Tim Oosterbaan en Wesley Lohman. De derde, Davey Lohman des te meer. Hij verbaasde enkel in positieve zin met het tot twee keer toe op geweldige wijze nemen van een vrije trap. De eerste leverde een formidabel doelpunt en de gelijkmaker op. De tweede vond na de rust de lat op zijn weg. De nummer 11 van SC Bolsward is een vrije trap specialist pursang. Daarmee heeft trainer Dick Schuurman een geweldig slagwapen in handen.

Kers op de taart ontbrak

Reeds werd gememoreerd dat de oranjehemden in minuut negen de score openden. Simon Abrahaley was de schutter: 1-0. Hierna was ONS Sneek niet voor het doel van SC Bolsward weg te slaan. Dit zonder succes. Met als voornaamste oorzaak dat de thuisclub het te mooi wilde doen. Het veel kappen en draaien loonde niet. Tikkie-takki is wel mooi om te zien maar de kers op de taart, het maken van veel meer doelpunten, ontbrak. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Bolswarders aardig compact stonden.

Volmaakt kansloos

Om medelijden te krijgen met doelman Max Wolfs van ONS Sneek. Zo weinig kreeg hij te doen. Hij was één van de vier basiskrachten van ONS Sneek in de eerste helft. De andere drie  waren Geoffrey Eekhof, Glenn Buma en Giovanni Aronds. In het laatste kwartier van de eerste 45 minuten roerden de bezoekers zich zo waar. Met in de hoofdrol Davey Lohman. Het eerste schot, dat ONS Sneek sluitpost Max Wolfs op zich zag afgevuurd, was meteen raak. Max Wolfs was volmaakt kansloos op de pegel van Davey Lohman: 1-1.  De wonderschone vrije trap was te zien in de 33ste  minuut.

Anders van kaliber

De tweede 45 minuten van ONS Sneek waren heel anders van kaliber. Er werd  niet alleen gecombineerd om van te watertanden maar tevens constant soepel de vrije man gevonden. Ook werd er nu  volop gescoord. Met liefst zeven andere spelers werd aan de tweede helft begonnen. De zeven nieuwelingen, om ze zo maar te noemen, waren keeper Quinten van Geerenstein, Mounir Loolofs, Martijn de Rooij, Pieter Abe de Jong, Harmen Boelsma, Welmer van der Heide en Lars van der Brug.

SC Bolsward had het niet meer

Vijf minuten na de hervatting was het de jeugdige Arjen Stremler die de Bolswarder doelman Jelle Huitema, de vervanger van Kees Witteveen, beheerst passeerde: 2-1. Hierna liet Mounir Loolofs zich gelden bij ONS Sneek. Zijn knal van afstand vloog over en een door hem genomen corner leverde bijna een treffer op. Teamgenoot Lennard Feenstra miste koppend een dot van een kans. Voor het laatste half uur deed ONS Sneek trainer Arnoud Koster een beroep op de basisspelers Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. Met de komst van dit trio had SC Bolsward het helemaal niet meer. Meer doelpunten voor de thuisclub konden gewoon niet uitblijven. Die kwamen er dan ook.

Geweldige pass

Jelle de Graaf zette met een mooi schot ONS Sneek op een 3-1 voorsprong. Uit een hoekschop van Jelle de Graaf van links kopte de jeugdige Harmen Boelsma fraai raak: 4-1. Ruben Eijzenga liet zich ook weer zien. Hij produceerde de 5-1 met een geplaatste schuiver. Uit een geweldige pass van Tim ten Voorde bepaalde Jelle de Graaf met een prachtig doelpunt de eindstand op 6-1. Dat een tweede treffer voor SC Bolsward uitbleef was zuiver pech. Nu vond de grandioze vrije trap van Davey Lohman de lat op zijn weg. Dat het bij 6-1 bleef had SC Bolsward te danken aan doelman Jelle Huitema, die meerdere oranje doelpunten verijdelde door fraaie reddingen. Een dikke pluim voor Stephen Adisi die aantoonde ook centraal in de defensie te kunnen spelen.