ONS Sneek verliest oefenduel tegen SC Cambuur O21: 0-2

Formatie van trainer Rik Reinsma slaat toe in laatste 25 minuten

Knullig balverlies en onnodig veroorzaakte strafschop worden thuisclub fataal

Knap overeind

In de voorbereiding op het seizoen 2022-2023 speelde ONS Sneek op het Zuidersportpark doelpuntloos gelijk tegen SC Cambuur 021. Gisteravond troffen beide ploegen elkaar weer. Het leek heel lang diezelfde kant op te gaan. Tot de 65ste minuut bleef ONS Sneek knap overeind tegen het team van trainer Rik Reinsma, die een verleden als jeugdtrainer heeft bij onze club. Door knullig balverlies op het middenveld en een door doelman Max Wolfs onnodig veroorzaakte strafschop won SC Cambuur O21 met 0-2. Verdiend zonder meer. In de eerste helft gebeurde er weinig opzienbarends. De gasten uit Leeuwarden hadden toen wel meer balbezit maar deden er weinig mee. Ook ONS Sneek werd in de eerste 45 minuten nauwelijks gevaarlijk. De tweede helft was gelukkig veel levendiger. Niet alleen SC Cambuur O21 kwam toen tot kansen maar ook ONS Sneek. Hierbij moet wel worden aangetekend dat die van de Friese hoofdstedelingen talrijker en mooier waren dan die van de oranjehemden.

Eerlijke kans

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek wil alle spelers van zijn selectie aan het werk zien. Ze moeten allemaal een eerlijke kans krijgen om zich in het basiselftal te spelen. Het houdt in dat steeds in gewijzigde formaties wordt begonnen aan de oefenwedstrijden. Zo ook gisteravond weer. Tegen SC Cambuur O21 ontbrak opnieuw Pieter Abe de Jong wegens een enkelblessure. De inwoner van Haskerhorne is evenwel op de weg terug  Wegens vakantie was Nigel Hardenberg afwezig. Hij wordt aan het eind van deze week terug verwacht. Ook kon onze trainer weer geen beroep doen op Arjen Stremler (enkelblessure) en Lennard Feenstra (liesklachten). Met de jeugdige Lars van der Brug wordt voorzichtig omgegaan. In de oefenwedstrijd van afgelopen zaterdag in Lemmer tegen SV Batavia 90 was hij wat overbelast geraakt. Vandaar dat hij er gisteravond niet bij was. Verrassend was dat de via Harkemase Boys op het oude nest teruggekeerde Jelle de Graaf voor de eerste keer in de oefencampagne aan de broodnodige speelminuten toekwam. Hij speelde de volledige tweede helft. Hij zorgde als rechtsbuiten nadrukkelijk voor meer gevaar. Dat hij nog wedstrijdritme ontbeert is logisch. De vervelende voetblessure is gelukkig verleden tijd.

Volop gewisseld

ONS Sneek startte met de volgende elf. Doel: Max Wolfs. Achter: Geoffrey Eekhof, Martijn de Rooij, Glenn Buma en Mounir Loolofs. Midden: Stephen Adisi, Jorn Dijkstra en Tim ten Voorde. Voor: Nordin Tahboun, Simon Abrehaley en Ruben Eijzenga. In de tweede helft zes wijzigingen bij ONS Sneek. Joran Swart, Jelle de Graaf, Welmer van der Heide, Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Lars Wolke maakten toen hun opwachting. Keeper Max Wolfs, Mounir Loolofs, Stephen Adisi, Nordin Tahboun en Ruben Eijzenga begonnen ook aan de tweede helft. Geoffrey Eekhof, Martijn de Rooij, Glenn Buma, Tim ten Voorde en Simon Abrehaley mochten vanuit de dugout toezien  In de 67ste minuut maakten Stephen Adisi en Ruben Eijzenga plaats voor Jorn Dijkstra en Simon Abrehaley. Ook bij SC Cambuur 021 werd volop gewisseld.

Najaarscompetitie

SC Cambuur O21 komt in het seizoen 2023-2024 uit in de najaarscompetitie divisie A1. De tegenstanders zijn: FC Groningen O21, Go Ahead Eagles O21, ADO Den Haag 021, Feyenoord O21, De Graafschap O21, FC Twente/Heracles O21 en FC Volendam O21. SC Cambuur O21 is bijna dagelijks te vinden op het trainingsveld en twee keer in de week in  het krachthonk. Er werd geoefend tegen Hoogeveen zondag (5-1 overwinning), een Duitse tegenstander (0-0), FC Emmen O21 (1-1) en FC Twente/Heracles (3-2 nederlaag).

Veel publiek

Voor veel publiek vertrok SC Cambuur 021 het best uit de startblokken. De eerste hoekschop was dan ook voor de jonge Leeuwarders, die evenals de spelers van SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) waren gestoken in fonkelnieuw geel en blauw. Aan de andere kant leverde een goede voorzet van Mounir Loolofs over links niets op. Het tempo lag laag aan beide kanten in de eerste helft. Veel geschuif vooral bij ONS Sneek. Linksback Mounir Loolofs was bij ONS Sneek nog de gevaarlijkste aanvaller. Zijn voorzet/schot werd evenwel een gemakkelijke prooi voor de lange doelman Tyrick Bodak van SC Cambuur 021, die tot de rust nauwelijks handelend hoefde op te treden. Dat was ook van toepassing op onze sluitpost Max Wolfs. SC Cambuur 021 was wel dominant tot de rust maar overtuigde aanvallend allerminst ondanks het hogere percentage aan balbezit.

Zeeburgia

Het bleef bij een schot ver over in de dertiende minuut van Jeffrey Buitenweg die overgekomen is van het Amsterdamse Zeeburgia, dat bekend staat als hofleverancier vanuit de jeugdafdeling aan clubs in het betaald voetbal. Een vrije trap voor SC Cambuur 021, genomen door Maxwell Rodrigues, leek nergens op. ONS Sneek bouwde van achteren uit wel vaak goed op maar dat sorteerde geen enkel effect in aanvallend opzicht. Precisie in de eindpass ontbrak volkomen. Zo was een pass van Tim ten Voorde op Ruben Eijzenga niet goed genoeg om gevaarlijk te worden. Een schot van afstand van Nordin Tahboun belandde ver naast. SC Cambuur 021 zag Maxwell Rodrigues een te slap schot afleveren en Wiebe van der Heide in kansrijke positie niet verder komen dan een schot recht op doelman Max Wolfs van ONS Sneek af. Een overtreding van Glenn Buma leverde SC Cambuur O21 een vrije trap op die slecht werd genomen.

Boeiender

De tweede helft was gelukkig een stuk boeiender. Zo verscheen ONS Sneek nu vaker op de helft van SC Cambuur O21 dan in de eerste 45 minuten. In de tweede helft kwam ook SC Cambuur O21 aanvallend veel sterker voor de dag. Dat werd duidelijk in de 55ste minuut. Doelman Max Wolfs, die zou uitgroeien tot de absolute uitblinker aan de kant van ONS Sneek, redde evenwel voortreffelijk. Een kopbal in kansrijke positie van Iwan Henstra ging rakelings over. Het was hierna opnieuw Iwan Henstra die zich liet gelden. Ook nu weer was de redding van Max Wolfs heel goed. De openingstreffer kon niet uitblijven voor SC Cambuur 021. In de 65ste minuut was het dan zo ver. Jeffrey Buitenweg maakte gebruik van balverlies bij ONS Sneek. Op zijn geplaatste schuiver was ook Max Wolfs volmaakt kansloos: 0-1.

Penalty

Hierna leek het 0-2 te  worden. Lars Wolke ging in de fout maar opnieuw was het Max Wolfs die schitterend redde. Jammer dat onze geweldige keeper in de 65ste minuut onnodig een penalty veroorzaakte. Hier wist Jochem Nap wel raad mee: 0-2. ONS Sneek ging hierna op jacht naar het verkleinen van de achterstand. Dat kwam er niet van. Na goed werk van Jelle de Graaf nam Welmer van der Heide helaas de bal niet goed aan. Uit opnieuw een goede ONS Sneek aanval kwam doelman Tyrick Bodak als overwinnaar uit de strijd.

Ver van onze goal houden

Onze trainer Arnoud Koster was te spreken over de eerste helft. “We wisten Cambuur 021 toen ver van onze goal te houden. In de tweede helft was het georganiseerd verdedigen minder. Met als gevolg twee tegentreffers. Ik vond de wedstrijd redelijk in balans. Wel had SC Cambuur meer balbezit.’’ Zijn collega Rik Reinsma vond dat zijn team graag wilde   voetballen. ,,We waren dan wel dominant aan de bal maar hadden moeite de vrije man te zoeken.’’ De trainer van SC Cambuur 021 maakte zijn collega Arnoud Koster een compliment voor de fitheid van zijn elftal. Hij zei verder: ,,Jullie hebben een goede keeper en een aardig ploegje.’’ Verder vertelde hij dat hij Harmen Boelsma goed vond spelen. De arbitrage was bij stadgenoot Tommy Postma in vertrouwde handen.

Ewart Ottema

Onder de toeschouwers ook onze oud-spits en topscorer Ewart Ottema. Door een knieblessure kan hij niet spelen voor Harkemase Boys. Zaterdagmiddag a.s. speelt ONS Sneek thuis tegen tweedeklasser FC Wolvega. Het betreft hier de eerste poulewedstrijd in het kader van het noordelijk bekertoernooi. Er wordt om 15.00 uur afgetrapt.